§ 12 Suunnittelutarveratkaisu, Söörmarkku

Lataa 

PRIDno-2021-4337

Päätöspäivämäärä

31.1.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava. Rakennuspaikka rajoittuu eteläreunasta voimassa olevaan asemakaavaan PALSTAKALLIO 86. 537 65 (hyv. 13.12.2007).

Noormarkku-Toukarin yleiskaavassa (hyv. 15.6.2015) rakennuspaikka on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Alue on yleiskaavan mukaista valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävää Söörmarkun kylän ja kulttuurimaiseman kulttuuriympäristöä (ma).

Satakunnan maakuntakaavassa alue on osoitettu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (kh1).

Rakentamisrajoitus

Alue on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n tarkoittamaa suunnittelutarvealuetta.

Lausunnot

Voimassa olevan yleiskaavan mukaan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueella tehtävistä toimenpiteistä tulee pyytää museoviranomaisen lausunto. Satakunnan museo on antanut lausuntonsa asiassa.

Satakunnan Museon lausunnon mukaan kiinteistö, jolle poikkeamislupaa haetaan, sijoittuu hieman sivuun Söörmarkun valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön ydinalueelta. Rakennuspaikan ympäristöön on viime vuosina rakennettu useita pientaloja. Esillä oleva suunnitelma vastaa jo rakennettuja pientaloja julkisivumateriaaliensa ja jossain määrin myös muotojensa osalta. Suunnitelmasta ei käy ilmi rakennuksen suunniteltu seinien väritys.

Satakunnan Museo pitää poikkeamisluvan/suunnittelutarveratkaisun myöntämistä kiinteistölle 609-466-1-36 mahdollisena. Rakennuspaikka liittyy selkeästi Söörmarkun historiallisesta kylämiljööstä erottuvaan uudehkoon pientalokokonaisuuteen, eikä oikeastaan ole havaittavissa kylänraitilta. Päätöksen ehtoihin tulisi kuitenkin kirjata velvoite kiinteistöä lännen puolella reunustavan kuusirivistön säilyttämisestä/korvaamisesta vastaavalla puustolla tontin sulkemiseksi Söörmarkuntien raittimiljööstä. Tämän lisäksi tulee julkisivujen väritykseksi valita joku sävyltään lämmin vaalea väri.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapurien kuulemisen. Naapureilla ei ole huomauttamista hakemukseen. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on vanha rakennuspaikka olemassa olevassa kylämiljöössä, josta puretaan vanha omakotitalo ja talousrakennus ennen uudisrakentamista. Rakennusluvan yhteydessä tulee tarkasteltavaksi Satakunnan Museon lausunnon mukaisesti rakennuksen julkisivujen väritys sekä kiinteistöä suojaavan kuusirivistön säilyttäminen tai korvaaminen.

Suunniteltu rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on säädetyssä järjestyksessä haettava suunnittelutarveratkaisua vastaava rakennuslupa.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 § 35 mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 € maksu.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala