§ 10 Tutkimuslupa, VEPO johtaminen 2035

Lataa 

PRIDno-2022-1031

Päätöspäivämäärä

9.3.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, sivistystoimiala

Päätöksen peruste

Tutkimuslupahakemuksessa mainitaan mm. seuraavaa:

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Helsingin yliopiston VEPO-hankkeessa kehitetään varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen johtajuutta. Hankkeessa asetetaan vuoteen 2035 asti ulottuva suunnitelma johtajuuden kehittämiseksi sekä rakennetaan koulutuskokonaisuus, jota opettajankoulutusta tuottavat yliopistot voivat hyödyntää oman opetustarjonnan kehittämisen ja yliopistojen välisen yhteistyön tukena. Opetussuunnitelman lisäksi hankkeessa esitetään rahoitusmalli ja huomioidaan tarvittavat lakimuutokset johtajuuskoulutusten kehittämiseksi suunnitelman mukaisesti. Johtajuuden kehittämissuunnitelma ja koulutuskokonaisuus raportoidaan loppuvuodesta 2022. Hanke toimii aikavälillä 1.9.2021-31.1.2023.

Kyselytutkimusosuuden tavoitteena on löytää keskeisiä koulutuksellisia tekijöitä, jotka johtajat ovat kokeneet merkityksellisiksi omassa työssään sekä oman ammatillisen osaamisen ja identiteetin kehittymisen kannalta. Vaikka opettajien ammatillista kehittymistä on tutkittu melko runsaasti, on kasvatus- ja opetusalan johtajien ammatillinen kehittyminen saanut vähemmän huomiota. Tarvitsemme tutkimusta siitä,
1. Minkälaisia johtajuus(ura)polkuja/ammatillisia kehittymiskaaria varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen johtajille rakentuu?
2. Mikä on johtajuuskoulutusten merkitys polkujen muodostumisessa ja jatkuvan ammatillisen
kehittymisen mahdollistajana?

Aineistonkeruuseen osallistuvat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen parissa työskentelevät johtajat. Johtajat työskentelevät koulutusjärjestelmän eri tasoilla (esim. rehtorit, yksikön johtajat, aluejohtajat, opetuspäälliköt, sivistysjohtajat) 12 eri kunnassa. Osallistuvat kunnat on valittu koon, kielen ja sijainnin perusteella niin, että aineistosta tulisi maantieteellisesti kattava.

Pori on yksi tutkimukseen valituista kunnista. Aineiston keruu tapahtuu 1.3.-31.5.2022, tutkimuksen arvioitu valmistusmisaika on 31.12.2022.

Tutkimuslupaa anoo väitöskirjatutkija.

Päätös

Myönnän anomuksenmukaisen tutkimusluvan Porin kaupungin varhaiskasvatus- ja opetusyksiköiden osalta. Tutkimukseen osallistuminen on esimiehille vapaaehtoista.

Allekirjoitus

Esa Kohtamäki,toimialajohtaja, sivistystoimiala

Organisaatiotieto

Varhaiskasvatusyksikkö