§ 1 Kaavatietojen digitalisointi sekä kunnan kaavayhdistelmän digitointiohje -hanke

Lataa 

PRIDno-2022-2108

Päätöspäivämäärä

20.4.2022

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö

Päätöksen peruste

Porin kaupunki osallistuu yhteishankkeeseen, jossa 19 kuntaa digitalisoivat asemakaava-, yleiskaava- ja/tai ranta-asemakaavatietonsa yhteen toimivin tietosisällöin ja rakentein. Hankkeessa toteutetaan RYHTI-hankkeessa luotuja kansallisia kaavatietomalleja sekä hyödynnetään Oulun kaupungin KAATIO-hankkeessa toteutettuja digitaalisia työkaluja. Tavoitteena on tuottaa laadukkaat, ja yhteentoimivat kaavatiedot tallennettuina hankkeen kuntien kaavarekistereihin ja paikkatietojärjestelmiin, josta tietoa voidaan välittää kaikille tiedon tarvitsijoille niin kunnan sisäisesti kuin ulkopuolisille tiedon hyödyntäjille.



Kuntakohtainen toteutus riippuu kunnan digitalisaation tilanteesta. Kaikilla hankkeen kunnilla on käytössään kaavantuotanto-ohjelmisto ja tuotantoprosessi uusien

kaavojen tuottamiseksi, mutta aikaisemmin tuotettujen, edelleen voimassa olevien kaavojen tulkinta- ja digitointityö voi olla vielä suurelta osin keskeneräinen. Joillakin kunnilla asemakaava-aineisto on jo digitaalinen ja koneluettava, mutta kaavayksikkötiedot vielä puutteellisia, joillakin kunnilla yleiskaavat tai ranta-asemakaavat ovat vielä kokonaan digitoimatta. Useilla kunnilla on paljon digitaalista aineistoa, mutta sitä ei ole konvertoitu tietomallimuotoon tai tallennettu koneluettavana kunnan kaavarekisteriin. Tällöin olemassa oleva digitaalinen aineisto konvertoidaan yhteentoimivaan muotoon sekä täydennetään tietosisältöä tarvittavin osin.



Hankkeen tarkoituksena on palkata tekijäresursseja kuntiin tai vaihtoehtoisesti tilata digitointityötä alan yrityksiltä. Hankkeessa on mukana pääosin keskisuuria kuntia, joilla on suhteellisen paljon kaavoitusta ja rakentamista, mutta ei riittävästi henkilöresursseja digitalisaation kehittämiseen.



Hankkeessa tuotetaan konsultin avustuksella kaavayhdistelmän digitointiohje. Kaavayhdistelmällä tarkoitetaan aiemmin tuotettujen kaavojen voimassa olevaa osaa. Ohjeet jaetaan kaikille muille kunnille.



Hankkeella saadaan lisäresurssia Porin kaupunkisuunnittelun kaavojen digitalisaatio- ja muunnostyöhön, joka on välttämätöntä kaavoituksen digitalisoituessa. 

Päätös

Päätän, että Porin kaupunki sitoutuu osallistumaan VM:n rahoittamaan hankkeeseen ’Kaavatietojen digitalisointi sekä kunnan kaavayhdistelmän digitointiohje’. Hanke toteutetaan vain, mikäli hankkeelle saadaan VM:ltä haettu rahoitus.



 

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, elinvoima- ja ympäristötoimiala, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnittelu yksikkö

Organisaatiotieto

Kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö