Tekninen lautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Sopimus Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto rataosan tasoristeysten poisto ja parantaminen -hankkeen toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistäjärjestelyistä

PRIDno-2021-5649

Valmistelija

  • Sanna Välimäki, infrajohtaminen toimintayksikön esimies, sanna.valimaki@pori.fi

Perustelut

Väylä ja Porin kaupunki ovat neuvotelleet tasoristeysjärjestelyistä Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto rataosuudella. Nyt solmittavalla sopimuksella Väylä ja Porin kaupunki sitoutuvat toteuttamaan rataosan tasoristeysjärjestelyt yhteisrahoitteisena hankkeena. Hanke liittyy Väylän hankkeeseen Pori - Mäntyluoto - Tahkoluoto radan perusparannus ja sen tavoitteena on parantaa tasoristeysturvallisuutta.

Sopimuksessa esitetään poistettavaksi sellaiset tasoristeykset, jotka eivät kevyillä rakentamistoimenpiteillä ole parannettavissa vuonna 2030 voimaan tulevien määräysten mukaisiksi. Kaikki jäljelle jäävät tasoristeykset parannetaan vastaamaan tulevia määräyksiä. Tässä yhteydessä ei toteuteta eritasoratkaisuja.   

Pori-Mäntyluoto rataosalla poistettavia tasoristeyksiä on yhdeksän ja Mäntyluoto-Tahkoluoto–rataosalla neljä. Kaikille poistettaville tasoristeyksille toteutetaan vähintään nykyisen tasoiset korvaavat tie- ja katuyhteydet.

Hankkeen toteutus voidaan aloittaa, kun hallinnolliset suunnitelmat, kuten katusuunnitelmat ja ratasuunnitelmat, ovat lainvoimaisia. Katu- ja ratasuunnitelmat tulevat hallinnolliseen käsittelyyn lakien säätämällä tavalla ja hankkeen osallisilla on mahdollisuus osallistua suunnitelmien valmisteluun. Hankkeella on tavoitteena valmistua kokonaisuudessaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Hankkeen toteutuskustannukset ovat noin 3,9 M€ (alv 0 %). (Maku 130, vuosi 2005=100). Kaupungin rahoitusosuus hankkeesta on noin 0,6 M€ ja Väylän osuus noin 3,3 M€.

Liitteet:

  • Sopimus
  • Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto tasoristeysten poisto ja parantaminen, hankealue ja kohteet, kartta
  • Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto tasoristeysten poisto ja parantaminen, kustannusjakotaulukko
  • Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto tasoristeysten poisto ja parantaminen, hankkeen tavoiteaikataulu ja vaiheet
  • KiVa-selvitykset Pri-Mn-Tko

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että Porin kaupunki tekee liitteenä olevan sopimuksen Väylän kanssa. Teknisen toimialan toimialajohtaja on oikeutettu tekemään sopimukseen vähäisiä muutoksia.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Ennen asian käsittelyä toimintayksikön esimies Sanna Välimäki kertoi sopimuksesta Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto rataosan tasoristeysten poisto ja parantaminen -hankkeen toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistäjärjestelyistä (17:16-17:34).

Nuorisovaltuutuutettu Robert Poussa poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen (17:34).

Tiedoksi

Väylävirasto, yleiskaavapäällikkö Juha Mäkelä, kaupunkisuunnittelupäällikkö Risto Reipas, liikenneinsinööri Eija Riihimäki, suunnitteluinsinööri Irma Lehto 

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13 (maanantai 10-16, tiistai-torstai 8-16, perjantai 8-15)
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi