Tekninen lautakunta, kokous 3.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Teknisen lautakunnan lausunto: Myllykartanon tarveselvitys

PRIDno-2022-1510

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Kulttuuritalo Myllykartanon tarvelselvitys pohjautuu kahteen saatuihin valtuustoaloitteisiin: PRIDno-2021-4405 Kulttuuritalo Myllykartanon peruskorjaus Noormarkussa (käsitelty valtuuston kokouksessa 20.9.2021) ja PRIDno2021-4396 Noormarkun kulttuuritalon (Myllykartano) lämmitysjärjestelmän muuttamista öljylämmitysjärjestelmästä ilmavesilämpöpumppu-järjestelmäksi (käsitelty valtuuston kokouksessa 20.9.2021).

Kulttuuritalo Myllykartano sijaitsee Noormarkussa ja se on rakennettu 1905 alunperin meijeriksi. Rakennuksen bruttoala on 423 brm2 ja huoneala 379 hum2. Tila on toiminut myös aikoinaan kirkkona, urheilutalona sekä nuorisotalona.

Rakennus on suojeltu, sr 1 ja sillä on kaupunkikuvallista ja kulttuurillista merkitystä. Asemakaavamääräys on Y ja määräysteksti on siten yleisten rakennusten korttelialue.

Kulttuuritalo Myllykartanon käyttäjät ovat osallistuneet tarveselvityksen laatimiseen yhteistyössä teknisen toimialan kanssa.

Hankkeen työryhmä on laatinut seuraavanlaisen yhteenvedon korjaustarpeista. 

  • Rakennuksen kaikki sisäpinnat suurelta osin kuluneita ja vaatisivat uudistusta, huoltoa ja maalausta.
  • LVI- ja sähkötekniikan modernisoiminen.
  • Nykyisten WC- ja suihkutilojen uusiminen käyttökuntoisiksi, sekä mahdollisesti lisää WC- ja suihkutiloja.
  • Asianmukaiset kokous- ja keittiötilat 2.kerrokseen.
  • Tila yhdistysten arkistomateriaalia varten.

Sivistystoimialan lausunto:

  • Sivistystoimialan esitys on, että Myllykartanon hankesuunnitelman laadinta aloitettaisiin syksyllä 2022 ja poliittinen päätöksenteon ajankohta ajoittusi kevääseen 2023.

Liitteet / oheismateriaali:

  • tarveselvitys
  • valtuustoaloitteet

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle tarveselvityksen hyväksymistä osana investointiohjelmaa kevään talousarvion kehysvaiheen yhteydessä ja pyytää liittämään tarveselvityksen perusteluiksi kaupungin tulevien vuosien taloussuunnitelmaan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 12.4.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Tekninen lautakunta täydentää tarveselvitystä teknisiltä osilta seuraavasti:

Myllykartanon laajuus on 423 neliötä. Peruskorjauksen arvioitu kustannusarvio on 1.300 euroa neliötä kohden eli yhteensä noin 550.000 euroa. Laajennusosan tarve on alustavasti noin 120 neliötä ja kustannusarvio on 3.500 euroa per neliö eli yhteensä 420.000 euroa. Kokonaiskustannuksien alustava arvio on yhteensä noin 970.000 euroa. Kustannukset jakautuvat alustavan aikataulun mukaan seuraavasti: Vuoden 2023 hankesuunnitelmaa varten varataan 45.000 euroa talousarvioon. Suunnittelukustannuksiin varataan vuonna 2024 talousarvioon 100.000 euroa. Mikäli hankesuunnitelma hyväksytään vuonna 2023 voidaan rakentamiseen varata vuodelle 2025 yhteensä noin 825.000 euroa.

Hankesuunnitteluvaiheessa tulee tarkistaa rakennuspaikan maaperän rakennettavuus ja kaavoitustilanne sekä päivittää tarvetta kustannusarvioineen. Alueella olevien muiden rakennuksien kunto ja tarve pitää myös ottaa hankesuunnittelussa huomioon ja pohtia, onko alueen rakennelmien yhdistäminen uuteen huoltorakennukseen kustannuksien kaavan ja käytön suhteen kustannustehokkaampaa pitkällä aikavälillä.

Rakennus tulisi alustavasti rakennettavaksi omaan taseeseen ja perinteisellä urakkamuodolla toteutettavaksi. Kohteen rakentamista omana työnä tulee arvioida uudelleen vuonna 2024 käytössä olevat resurssit huomioiden.

Teknisen toimialan lausunto:

Tekninen toimiala esitttää tarveselvityksen hyväksymistä.

Liitteet

  • Tarveselvitys

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle Myllykartanon tarveselvityksen hyväksymistä osana investointiohjelmaa kevään talousarvion kehysvaiheen yhteydessä ja pyytää liittämään tarveselvityksen perusteluiksi kaupungin tulevien vuosien taloussuunnitelmaan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti lähettää kaupunginhallitukselle Markku Tanttisen toivomusponnen energiatehokkuuden parantamisesta sekä kaikkien valtion tukien hakemisesta.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Markku Tanttinen esitti, että energiataloudelliset päätökset tehtäisiin ensi tilassa.

Koska esitystä ei oltu kannatettu Markku Tanttinen Helvi Wallin kannattamana esitti toivomusponnen energiatehokkuuden parantamisesta sekä kaikkien valtion tukien hakemisesta.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, ettei Markku Tanttisen tekemää muutosehdotusta oltu kannatettu, joten päätösehdotus oli hyväksytty. Lisäksi Markku Tanttinen oli Helvi Wallin kannattamana tehnyt toivomusponnen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, tilajohtamisen toimintayksikön esimies

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.