§ 34 Poikkeaminen, Tiilimäki

PRIDno-2022-1404

Päätöspäivämäärä

6.5.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella on voimassa 25.5.2015 hyväksytty asemakaava 609 1640. Tontti on asemakaavassa osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa mm. lämpökeskusta ja kaukokylmäyksikköä palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue (ET-6). Kaupunkikuvalliseen ilmeeseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tontille saa sijoittaa enintään 50 m korkean piipun. Asemakaavassa on osoitettu erilliset rakennusalat, joilla rakennuksen julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan ylimmät korkeusasemat ovat +16 m ja +21 m. Tontin rakennusoikeus on 1050 k-m2.

Satakunnan maakuntakaavassa alue on osoitettu palvelujen alueeksi (P).

Poikkeaminen

Rakennuksen rakentaminen vastoin asemakaavaa (MRL 58 §):

  • säiliöt ylittävät kaavan mukaisen ylimmän korkeusaseman 10 metrillä (kaavassa 16 m, suunniteltu korkeus 26 m)

 

Naapurien kuuleminen/lausunnot

Hakija kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §, MRA 86 §)

MRL:n perusteella ei ole tarvetta lausunnoille. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Hakija on perustellut hakemustaan seuraavasti: Pori Energia Oy:n Tiilimäen jäähdytysverkossa asiakkaana on Satasairaala. Satasairaalan jäähdytystehontarpeen kasvaessa Tillimäen nykyisen jäähdytyslaitoksen yhteyteen on tarve lisätä jäähdytyskapasiteettia, jotta energiatoimitukset Satasairaalaan voidaan varmistaa. Rakentamisoikeuden ollessa tontilla vähäinen, on säiliöiden halkaisija oltava nyt esitetty.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmän mukaan hakemusta voidaan puoltaa. Hanke on tarpeellinen, jotta energiatoimitusten jatkuminen voidaan varmistaa. Säiliöt rakennetaan olemassa olevan jäähdytyslaitoksen yhteyteen eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on myös erityinen syy. (MRL 171 §).

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Jäähdytyskapasiteetin lisääminen Tiilimäen nykyisen jäähdytyslaitoksen yhteyteen. Kapasiteetin lisäämiseksi rakennetaan kaksi siilomaista 850 m3:n energiavarastosäiliötä (yht. 77 m²), joita voidaan käyttää sekä lämmitys- että jäähdytysenergian varastointiin.

Hakija

Pori Energia Oy, rakennuspaikan hallinta maanvuokrasopimuksen nojalla

Rakennuspaikka

Tiilimäen eli 11. kaupunginosassa sijaitseva tontti 609-11-19-4, osoitteessa Maamiehenkatu 4. Tontin pinta-ala on 3910 m2.

Tontilla sijaitsee:

  • 687 m² voimalaitosrakennus, valm. 1975
  • 97 m² yhdyskuntatekniikan rakennus, valm. 2014
  • 120 m² luokittelematon rakennus, valm. 2018
  • 29 m² yhdyskuntatekniikan rakennus, valm. 2021
  • yhteensä rakennettu 933 m²

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeamistyöryhmän harkinnan mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala