Perusturvalautakunta, kokous 28.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Terveys- ja sairaalapalveluiden palveluseteleiden päivitettyjen sääntökirjojen ja palveluseteleiden arvojen hyväksyminen

PRIDno-2022-2113

Valmistelija

  • Anna-Liisa Koivisto, terveys ja -sairaalapalveluiden johtaja, anna-liisa.koivisto@porinperusturva.fi

Perustelut

Palveluseteleiden sääntökirjojen mukaan perusturvalautakunta tarkistaa palveluseteleiden arvot vuosittain, maalis-huhtikuussa. Palveluseteleiden arvojen tarkistuksen yhteydessä päivitetään palveluseteleiden sääntökirjat.

Kaikkiin palveluseteleiden sääntökirjoihin päivitetään Porin kaupungin uusi laskutusosoite.

Yleislääkärin vastaanottokäynnin palveluseteliä esitetään laajennettavaksi myös kiireettömiin aikoihin. Sääntökirjasta esitetään poistettavaksi yleislääkärin vastaanottokäynnin palvelusetelin olevan puolikiireellistä tai kiireellistä asiaa varten. Esitetään sääntökirjasta poistettavaksi myös lause ”Pitkäaikaissairauksien hoitoon palveluseteliä ei voi myöntää”. Palvelusetelin voimassaoloaikaa esitetään pidennettäväksi seitsemästä vuorokaudesta 30 vuorokauteen.

Yleislääkärin vastaanottokäynnin palvelusetelin arvoa esitetään korotettavaksi aikuisasiakkailla 50 eurosta 60 euroon ja alle 18-vuotiailla asiakkailla 70 eurosta 80 euroon. Yleislääkärin vastaanottokäynnin palvelusetelin arvo aikuisasiakkailla on ollut 50 euroa palvelusetelin käyttöönotosta lähtien (v. 2015). Alle 18-vuotiaiden yleislääkärin vastaanottokäynnin palveluseteli lisättiin vuonna 2018 ja palvelusetelin arvo on ollut siitä lähtien 70 euroa.

Diagnostisten tutkimusten ja erikoislääkäripalveluiden sääntökirjaan esitetään lisättäväksi, että reumatologian erikoislääkärin vastaanottokäynti sisältää mahdollisen ultraäänitutkimuksen.

Uusina palvelutuotteina esitetään geriatrian alan palveluseteleitä 1.6.2022 alkaen:

  • geriatrian erikoislääkärin vastaanottokäynti (laaja, yli 60min), palvelusetelin arvo 210 €
    • palvelusetelin voi saada asiakas, jolla on CERAD tutkimuksen (perusturvassa tehty tai sieltä määrätty CERAD tutkimus) perusteella syntynyt epäily muistisairaudesta. Myös asiakas, jonka epäillään olevan lisääntyneessä kaatumisriskissä ja kaatumisen riskitekijöitä ei ole aiemmin geriatrin toimesta arvioitu, kuuluu palvelusetelin piiriin. Käynnin voi olettaa kestävän kirjauksineen yli 60 minuuttia. Käynnille asiakkaan mukaan toimitetaan esitutkimukset muisti- ja tasapainopoliklinikoiden käytäntöjen laajuudessa.

Geriatrian erikoislääkärin sijaan muistisairauksissa kelpaa myös muistisairauksien erityispätevyyden suorittanut muu erikoislääkäri.

  • geriatrian erikoislääkärin vastaanottokäynti (suppea, 45 min), palvelusetelin arvo 150 €
    • Palvelusetelin voi saada asiakas, jonka todetun muistisairauden ja aloitetun lääkehoidon seuranta edellyttää kontrollikäyntiä (yleensä aikaisintaan 3-6 kk aiemmasta vastaanottokäynnistä). Myös tasapainopotilaan ensiarvioinnissa tehtyjen toimenpiteiden vaikutusten seurantakäynti kuuluu palvelusetelin piiriin (yleensä aikaisintaan 3-6 kk aiemmasta vastaanottokäynnistä). Palvelusetelin piirin ei kuulu asiakkaat, jotka vain tarvitsevat geriatrian erikoislääkärin tekemää ajokyvyn arviota. Jos tarvitaan geriatrian erikoislääkärin arviota ajokyvystä, asiakas on itse velvollinen järjestämään geriatrian erikoislääkäriajan omakustanteisesti. Sinänsä jokainen lääkäri on velvoitettu arvioimaan ajokykyä (jos asiakkaalla on ajo-oikeus), joka lääkärikäynnillä, myöskin näiden palvelusetelikäyntien yhteydessä. Käynnille asiakkaan mukaan toimitetaan esitutkimukset muisti- ja tasapainopoliklinikoiden käytäntöjen laajuudessa.

Geriatrian erikoislääkärin sijaan muistisairauksissa kelpaa myös muistisairauksien erityispätevyyden suorittanut muu erikoislääkäri.

  • CERAD tutkimus ja ajotestaus (laaja), palvelusetelin arvo 110,00 €
    • Palveluseteli on tarkoitettu asiakkaille, joilla selvitellään muistisairauden mahdollisuutta. Jos asiakkaalla on todettu muistisairaus, ei asiakas kuulu tämän palvelusetelin piiriin. Laaja tutkimus on tarkoitettu niille asiakkaille, joilla on voimassa oleva ajo-oikeus. Ajotestaus sisältää TMT A ja/tai MAZE TASK testauksen.
  • CERAD tutkimus, ei ajotestaus (suppea), palvelusetelin arvo 90,00 €
    • Palveluseteli on tarkoitettu asiakkaille, joilla selvitellään muistisairauden mahdollisuutta. Jos asiakkaalla on todettu muistisairaus, ei asiakas kuulu tämän palvelusetelin piiriin. Suppea tutkimus on tarkoitettu niille asiakkaille, joilla ei ole voimassaolevaa ajo-oikeutta.

Diagnostisten tutkimusten (gastroskopia, kolonoskopia, ENMG-tutkimus ja pään magneettikuvaus) palveluseteleiden arvojen esitetään pysyvän ennallaan.

Erikoislääkäreiden vastaanottokäyntien (diabeteslääkäri, reumatologi, neurologi, fysiatri, yleislääketieteen/työterveyshuollon erikoislääkäri, neuropsykologi, reumatologilla käynti nivelpunktiota ja/tai kortisoni-injektiota varten sekä korva-nenä-kurkkutautilääkäri poskiontelohuuhtelua varten) palveluseteleiden arvojen esitetään pysyvän ennallaan.

Aikuisasiakkaiden lääkinnällisen kuntoutuksen palveluseteleiden arvoihin esitetään lisättäväksi palkansaajien ansiotasoindeksin mukainen 2,9 % korotus (kuten Satasairaalan vastaavissa palveluseteleissä). Uutena palvelutuotteena esitetään psykofyysistä fysioterapiaa 60 min vastaanottokäyntinä.

Esitetään lääkinnällisen kuntoutuksen palveluseteleiden arvoja alla olevan mukaisesti alkaen 1.6.2022.

(suluissa 1.6.2021 voimaantullut arvo)

                             Fysioterapia

  • 45 min vastaanottokäynti = 38,10 € (37,05 €)
  • 45 min kotikäynti = 55,90 € (54,30 €)
  • 60 min vastaanottokäynti = 45,60 € (44,35 €)
  • 60 min kotikäynti = 66,90 € (65,00 €)
  • allasterapia = 66,90 € (65,00 €)
  • psykofyysinen fysioterapia 60 min vastaanottokäynti = 45,60 €

             Lymfaterapia

  • 60 min vastaanottokäynti = 51,20 € (49,80 €)
  • 60 min kotikäynti = 75,10 € (73,00 €)

             Toimintaterapia

  • 45 min vastaanottokäynti = 57,30 € (55,65 €)
  • 45 min kotikäynti = 84,10 € (81,75 €)
  • 60 min vastaanottokäynti = 68,70 € (66,80 €)
  • 60 min kotikäynti = 100,80 € (98,00 €)

Puheterapia

  • 45 min vastaanottokäynti = 102,00 € (99,10 €)
  • 45 min etäpuheterapia = 102,00 € (99,10 €)
  • 45 min kotikäynti = 149,70 € (145,50 €)
  • 60 min vastaanottokäynti = 116,90 € (113,65 €)
  • 60 min kotikäynti = 171,60 € (166,75 €)
  • 60 min arviokäynti = 171,60 € (166,75 €)

Lasten ja nuorten kuntoutuksen palvelusetelin sääntökirjaan ei esitetä muita muutoksia kuin laskutustiedot. Lasten ja nuorten kuntoutuksen palveluseteleiden arvojen esitetään pysyvän ennallaan.

Suun terveydenhuollon palvelusetelin sääntökirjaan ei esitetä muta muutoksia kuin laskutustiedot. Suun terveydenhuollon palveluseteleiden arvojen esitetään pysyvän ennallaan.

Palveluntuottajilla on mahdollisuus päivittää omia hintojaan perusturvan arvojen tarkistuksen jälkeen. Palveluntuottajille esitetään avattavaksi hintojen päivitysmahdollisuus ajalle 18.–31.5.2022. Palveluntuottajat voivat hintojen päivityksellä vaikuttaa asiakkaan maksettavaksi jäävään omavastuuosuuteen (alle 18-vuotiaiden palveluseteleissä ei ole omavastuuosuutta).

Esitetään päivitettyjen palveluseteleiden arvojen ja palveluntuottajien hintojen tulevan voimaan 1.6.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Hyväksytään terveys- ja sairaalapalveluiden palveluseteleiden arvot pysymään ennallaan edellä esitetyissä palveluissa, hyväksytään esitetyt muutokset palveluseteleiden arvoihin lääkinnällisen kuntoutuksen ja lääkäripalveluiden palveluseteleihin, hyväksytään esitetyt uudet palvelusetelituotteet sekä muutokset sääntökirjoihin.

Päätös

Päätös esityksen mukaan.

Esteellisyys

  • Markus Halminen

Kokouskäsittely

Markus Halminen poistui jäävinä kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja, Maarit Metsänen

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13 (maanantai 10-16, tiistai-torstai 8-16, perjantai 8-15)
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi