Kaupunginhallitus, kokous 23.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 367 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi sekä sosiaalisista yrityksistä annetun lain kumoamisesta

PRIDno-2022-1781

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esityksestä julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain muuttamiseksi ja siihen liittyviksi laeiksi sekä sosiaalisista yrityksistä annetun lain kumoamiseksi.

Esityksellä on tarkoitus yksinkertaistaa palkkatukijärjestelmää rajaamalla palkkatukeen oikeutettujan työnhakijoiden määrää ja yhdenmukaistamalla palkkatuen määrää. Myös työnantajaa koskevia palkkatuen myöntämisedellytyksiä muutettaisiin.

Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa käytetty elinkeinotoiminnan käsite korvattaisiin taloudellisen toiminnan käsitteellä, jotta käsite olisi yhdenmukainen Euroopan unionin valtiontukisääntelyssä käytetyn käsitteen kanssa. Työllisyyspoliittisen avustuksen ja 100 prosentin palkkatuen myöntämisen edellytykset suhteutettaisiin valtiontukisääntelyn kanssa.

Uutena tukimuotona ikääntyneiden työllisyyden edistämiseksi ehdotetaan 55 vuotta täyttäneiden työllistämistukea, joka myönnettäisiin ilman tarkoituksenmukaisuusharkintaa, mikäli laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.

Esityksen tavoitteena on lisätä palkkatuen käyttöä erityisesti yrityksissä, edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä ja sitä kautta nostaa työllisyysastetta sekä vähentää palkkatukeen littyvää byrokratiaa niin. että järjestelmä houkuttelisi työnantajia palkkaamaan työttömiä työnhakijoita palkkatuella nykyistä enemmän. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyysyksikkö on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää antaa työ- ja elinkeinoministeriölle esityksestä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ym. muuttamiseksi elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyysyksikön valmistelun mukaisen lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö / lausuntopalvelu.fi / 27.5.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.