Sivistyslautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan anomus liikunta-alan koulutuksen käynnistämiseksi Porissa syksyllä 2022

PRIDno-2022-752

Valmistelija

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova on lähestynyt Porin kaupunkia tukianomuksella.
WinNovan tarkoituksena on aloittaa liikunnan alan ammatillinen koulutus yhteistyössä Varalan liikuntaopiston säätiön kanssa.

Satakunnassa ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta tarjota liikunnan alan ammatillista koulutusta, koska maakunnan ammatillisen koulutuksen järjestäjillä ei ole tähän järjestämislupaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö ei myönnä uusia järjestämislupia ja tarjontaa on pikemminkin supistettu viime vuosina. Valtakunnan tasolla tarjonta keskittyy liikunnan alaan erikoistuneisiin oppilaitoksiin, jolloin koulutuksen saatavuuteen on syntynyt katvealueita.

Varalan säätiö tarjosi WinNovalle vuonna 2020 mahdollisuutta yhteistyöhön, jonka avulla Satakunnassa voitaisiin tarjota liikunta-alan koulutusta. Elokuussa 2020 WinNova ja Varalan säätiö allekirjoittivat aiesopimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää, millä edellytyksillä toiminnan käynnistäminen voisi olla mahdollista. Tavoitteeksi asetettiin liikunnan koulutuksen käynnistäminen Porin ja Rauman, mahdollisesti myös Laitilan alueella.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi hankkeelle vihreää valoa ja lupasi huomioida aiesopimuksen mukaisen koulutuksen järjestämisen vuoden 2022 suoritepäätöksessään. Alkuperäisenä tavoitteena oli koulutusvolyymin asteittainen kasvattaminen n. 50 opiskelijavuoteen Satakunnassa. Tästä ainakin puolet toteutettaisiin Porin alueella.

Pilottiryhmä käynnistettiin syksyllä 2021 Raumalla ilman valtionosuutta. Ryhmän koko on 18 opiskelijaa. OKM ei myöntänyt harkinnanvaraista rahoitusta kokeiluun, jolloin syksyn 2021 kustannukset jäivät oppilaitosten katettaviksi. Nettokustannus WinNovalle oli n. 65 000 €.

Vuoden 2022 suoritepäätöksessä OKM myönsi Varalan säätiölle 17 lisäopiskelijavuotta, ja WinNovan tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä laski 20:llä. Rauman pilottiryhmä viedään läpi siten, että opiskelijat ovat Varalan opiskelijoita ja Varala korvaa suoritepäätöksestään WinNovalle syntyneet kulut, n. 147 000 euroa vuonna 2022.

OKM tekee rahoituspäätökset jälkijättöisesti toteutuneiden opiskelijavuosien perusteella, mistä syystä toiminnan laajentaminen alkuperäisen suunnitelman mukaan ei ole mahdollista oppilaitosten omalla rahoituksella. Porin kaupungin tukirahoitus mahdollistaisi koulutuksen käynnistämisen Porissa syksyllä 2022. Tällä edesautettaisiin kustannusten kattaminen nykyistä suuremmalla valtionosuudella vuonna 2023. Kaupungin rahoitustukea WinNovalle tarvitaan vain koulutuksen käynnistysvaiheessa.

Maakunnan, kaupunkien ja ammatillisen koulutuksen vetovoiman, elinkeinoelämän tarpeiden ja terveyden edistämisen kannalta liikunnan alan koulutukselle on selkeä tarve Porin seudulla. Tulevaisuudessa kaupungin ennaltaehkäisevän hyvinvointityön merkitys kasvaa entisestään hyvinvointialueen muodostumisen vuoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus myöntää Länsirannikon Koulutus Oy WinNovalle 80.000 euron avustuksen liikunta-alan koulutuksen aloittamiseksi. Sivistyslautakunta esittää tuen myöntämistä, koska hyvinvoinnin, terveyden edistämisen ja liikunta-alan koulutuksen vaikutukset ovat laaja-alaisia. Kaupungin intressissä on asian edistäminen, erityisesti kaupungin ennaltaehkäisevän roolin lisääntyessä hyvinvointialueen syntymisen myötä. Tavoitteena on porilaisten, hyvinvoinnin ja liikunta-aktiivisuuden lisääminen sekä odotettavissa olevan eliniän nostaminen hyvälle kansalliselle tasolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus