Sivistyslautakunta, kokous 24.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 179 Oikaisuvaatimus sivistyslautakunnan päätökseen 12.4.2022 § 102

PRIDno-2022-1581

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ritva Välimäki, yksikön päällikkö, varhaiskasvatusyksikkö, ritva.valimaki@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus valtuutti Sivistystoimialan kokouksessaan 7.3.2022 § 147 aloittamaan täyttölupaprosessin päiväkodin johtajan viran, I sijoituspaikka Päiväkoti Uusikoivisto (PORI 03-7-2022) täyttämiseksi 1.8.2022 lukien toistaiseksi voimassa olevana.

Täytettävä virka on julistettu haettavaksi Kuntarekry.fi ja mol.fi:ssä. Hakuaika virkaan oli 14.3.-4.4.2022. Kelpoisuusvaatimuksena oli varhaiskasvatuslaki §:t 31, 75. Määräaikaan mennessä tulleista hakemuksista on laadittu luettelo, joka on tämän pykälän liitteenä. Virkaa haki  10 hakijaa, joista kelpoisia oli 5. Virkaan haastateltiin  5 hakijaa. Haastattelut pidettiin 7.4.2022.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa osoitetun soveltuvuuden perusteella  valitaan  kasvatustieteen kandidaatti Marja Koskinen Porin kaupungin toistaiseksi voimassa olevaan päiväkodin johtajan virkaan 1.8.2022 lähtien. I sijoituspaikka on Päiväkoti Uusikoivisto.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Ritva Välimäki, yksikön päällikkö, varhaiskasvatusyksikkö, ritva.valimaki@pori.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on tehnyt oikaisuvaatimuksen sivistyslautakunnan päätökseen 12.4.2022 § 102 Päiväkodin johtaja 1. sijoituspaikka päiväkoti Uusikoivisto. Sivistyslautakunta on edellä mainitulla päätöksellä päättänyt, että koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa osoitetun soveltuvuuden perusteella  valitaan kasvatustieteen kandidaatti Marja Koskinen Porin kaupungin toistaiseksi voimassa olevaan päiväkodin johtajan virkaan 1.8.2022 lähtien. I sijoituspaikka on Päiväkoti Uusikoivisto.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan edellä mainitun päätöksen kumoamista, koska oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että  sivistyslautakunnan päätöksestä ei käy ilmi ansiovertailu eikä sivistyslautakunta ei ole perustellut päätöstään hallintolain 45.1 §:n mukaisesti.

Henkilöstön valintapäätöksen perustelujen ydin on hakijoista tehty ansiovertailu eli käytännössä yhteenveto, jossa henkilötietojen lisäksi esitetään hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä tiedot kelpoisuusvaatimuksen täyttymisestä. Tämän vuoksi valinnoissa on aina tehtävä ansiovertailu. Nyt kyseessä olevassa virkavalinnassa ansiovertailu on ollut päätöksentekijöiden käytössä ja on sivistyslautakunnan päätöksen 12.4.2022 § 102 liitteenä. Viran hakijoilla on pyytämällä mahdollisuus saada ansiovertailu käyttöönsä. 

Hallintolain 45 §:ssä säädetään päätöksen perustelemisesta. Päätös on pääsäännön mukaan perusteltava ja perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset. Viranhaltijan suorittamat henkilöstövalintapäätökset on perusteltava. Hallintolain 45 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan perustelut voidaan jättää esittämättä, jos päätös koskee kunnallisen monijäsenisen toimielimen toimittamaa vaalia. Lain vaatimukset täyttyvät, kun kunnan toimielin ilmoittaa perustelunsa virkavaalista tehtyjä oikaisuvaatimuksia käsitellessään. Perusteluiden esittäminen muutoksenhakuvaiheessa on hyväksytty myös oikeuskäytännössä. 

Edellä mainitun perusteella oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen ei ole perusteita, koska yksityiskohtaiset perustelut voidaan esittää vielä muutoksenhakutilanteessa ja hakijoista on tehty ansiovertailu.

Tarkempina perusteluina virkavalintaan on ollut, että virkaan valitulta Marja Koskisella on tehtävän edellyttämä koulutus ja riittävä työkokemus päiväkodin johtajan tehtävistä. Marja Koskisella on lisäksi myös kokemusta uuden päiväkodin suunnittelussa ja rakentamisessa mukana olosta, joka voidaan katsoa eduksi viran hoitamisessa. Uudenkoiviston päiväkoti on siirtymässä lähivuosina uusiin tiloihin, joiden suunnitelussa ja rakentamisessa uusi viranhaltija tulee edustamaan käyttäjää. Soveltuvuuden osalta Koskisen johtamistyyli oli selkeä ja hänellä oli hyvät työskentely- ja vuorovaikutustaidot. Koskisella oli laaja kehittämisnäkökulma, hän näki että päiväkodinjohtajan tehtävänä on osallistua myös koko kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämiseen.

Edellä mainitun perusteella oikaisuvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hylätä edelle mainituin perustein oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.