Tekninen lautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Teknisen toimialan talouden kuukausiraportointi 2022, huhtikuu

PRIDno-2022-1366

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta ollut tammi-huhtikuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä edelleen etänä. Pysäköinninvalvonnassa koronan vaikutukset näkyvät siinä, että tammi-huhtikuun aikana on kirjoitettu pysäköintivirhemaksuja runsaat 100 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan.

Infrayksikön toiminta sujuu suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnissä pääosin aikataulun mukaisesti. Rakentamisessa ovat käynnissä työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Sääolosuhteet ovat olleet ajankohtaan nähden normaalia viileämpiä. Talvikunnossapidon tehtävistä on siirrytty kevään töihin eri toimintayksiköissä. Logistiikan ajoneuvot ovat työllistyneet pitkälti kunnossapidon ja rakentamisen työtehtävissä. Huhtikuussa on ollut voimassa valtakunnalliset ylityö- ja vuoronvaihtokiellot, jotka ovat aiheuttaneet haasteita mm. hiekanpoistossa.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan.  Merkittävistä investoinneista Vähärauman koulun rakennustyöt etenevät ja valmistuvat kesän 2022 aikana. Pohjois-Porin monitoimitalo etenee aikataulussa. Isomäen palloiluhallin osallistumishakemuksia saatiin 6 kpl, joista 3 kpl valittiin jatkoon. Hanke jatkuu kehityspajojen osalta kesäkuun alussa.

Maailman tilanteen takia on riskien arviointia tehty investointihankkeiden ja energian hinnan osalta. Yksilöityjä vaatimuksia ei ole urakoitsijoilta tullut. Yleistä hinnan korotuspainetta on olemassa. Sähkömeklari on kiinnittänyt tämän vuoden osalta hyvin hintoja. Ensivuoden osalta on 10% nousua odotettavissa. Kaukolämmön hintoihin ei ole odotettavissa muutoksia. 

Kiinteistöohjelman tehtäväluettelon painopisteiden valmistelu on aloitettu ja aikataulutus on valmistunut. Asiakastyytyväisyystutkimus on käynnissä ja tulokset saatu. Alustavan arvion mukaan asiakastyytyväisyys on laskenut kautta linjan. Tiedotetta asiasta valmistellaan ja toimenpiteitä tyytyväisyyden parantamiseksi pohditaan managerien voimin. 

Irtaimen investointimäärärahasta on tammi-huhtikuun aikana hankittu infrayksikköön urheilutalon voimistelutilan välineistöä, tieliikennekäyttöinen mönkijä liikuntapaikoille, maansiirtovaunu ja mittauslaitteita mittauspalveluihin. Tilayksikköön on hankittu pienkuormaaja kiinteistönhoidon ja työmaiden käyttöön.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti huhtikuun lopussa –15,6 miljoonaa euroa, josta huhtikuun toteuma oli -3,6 miljoonaa euroa. Huhtikuun lopun kumulatiivinen toteuma, -15,6 miljoonaa euroa, oli 30,6% koko vuoden määrärahasta -50,9 miljoonaa euroa. (4/2021 kumulatiivinen toteuma -16,1 miljoonaa euroa 31,9%).

Henkilöstökulut olivat huhtikuun lopussa 31,1% (32,1%) koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 27,9% (25,3%), aineet, tarvikkeet ja tavarat 32,2% (36,8%), avustukset 4,8% (7,0%) sekä muut toimintakulut 30,7% (33,0%). Huhtikuun kaukolämpö- ja sähkölaskuista suuri osa on kirjautunut järjestelmäuudistuksen vuoksi toukokuulle, mikä vääristää huhtikuun toimintakulujen toteutumaa noin 0,4 -0,5 miljoonaa euroa.

Huhtikuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 3,0 miljoonaa euroa, joka on 15,7% koko toimialan tavoitteesta (3,7 miljoonaa euroa 18,7%).

Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän osalta huhtikuun kumulatiivinen toteuma oli 0,9 miljoonaa euroa, joka on 24,2% koko toimialan tavoitteesta (0,9 miljoonaa euroa 23,7%).

Toimintakatetoteuma oli kumulatiivisesti -11,6 miljoonaa euroa (-11,6 miljoonaa euroa), josta huhtikuun toteuma oli -2,5 miljoonaa euroa.

Talouden vuosiennuste

Teknisen toimialan vuosiennuste on maaliskuun kaltainen. Toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta ennuste on tällä hetkellä talousarvion mukainen. Epävarmuus maailmantilanteessa ja mahdollinen kustannusten nousu sekä käyttötalous- että investointimenoissa voi kuitenkin muuttaa tilanteen heikommaksi.

Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Tämänhetkisen tiedon perusteella maankäyttösopimuskorvaukset tulevat toteutumaan noin 0,7 miljoonaa euroa talousarviota pienempänä ja kiinteistönhoidon myyntituotot noin 0,1 miljoonaa euroa pienempänä. Myös pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut näyttävät jäävän edelleen talousarviosta mahdollisesti noin 0,4 miljoonaa euroa, vaikka pysäköintimaksut ovatkin alkuvuoden osalta toteutuneet viime vuotta paremmin.   

Valmistus omaan käyttöön -erän ennakoidaan jäävän talousarvion alle.

HTV-toteutuma

Huhtikuun lopussa teknisen toimialan henkilöstön määrä oli 396 työntekijää, joista vakituisessa työsuhteessa oli 331, määräaikaisia 12, sijaisia 5 ja työllistettyjä 48.

Huhtikuun loppuun mennessä henkilötyövuosia (htv2) teknisellä toimialalla oli kertynyt 117,4. Mikä on 2,5 henkilötyövuotta vuoden takaista vähemmän.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.