Tekninen lautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Katusuunnitelma Päivölänkuja (Väinölä)

PRIDno-2022-1536

Valmistelija

  • Tuija Heinävaara, tuija.heinavaara@pori.fi

Perustelut

Katusuunnitelman hyväksyminen, Päivölänkuja, Väinölä

Maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:n mukaan katu on rakennettava kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Seuraava katusuunnitelma on ollut maankäyttö- ja rakennusasetuksen 42 §:n mukaisesti (Vuorovaikutus katusuunnitelmaa valmisteltaessa) valmisteluvaiheessa nähtävillä 2.4.2022-15.4.2022. Suunniteltuun alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajilla, haltijoilla ja niillä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin katusuunnitelma saattaa huomattavasti vaikuttaa, sekä viranomaisilla ja yhteisöillä, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään (osallinen), on ollut mahdollisuus osallistua katusuunnitelman valmisteluun.

Päivölänkuja, (Väinölä), IN/IJ 13 179, 13 180 ja 13 181

Kyseinen katusuunnitelmaehdotus on ollut valmisteluvaiheen jälkeen maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n säätämässä tarkoituksessa (Katusuunnitelmaehdotuksen asettaminen julkisesti nähtäville) julkisesti nähtävillä 6.5.2022-19.5.2022 Porin kaupungin teknisen toimialan palvelupiste Porinassa. Nähtäville asettamisesta ja oikeudesta muistutuksen tekemiseen on ilmoitettu lehti-ilmoituksella ja kaupungin ilmoitustaululla sekä kirjeellä kiinteistön omistajille.

Nähtävilläoloaikana katusuunnitelmasta on jätetty kolme muistutusta. Kaksi muistutusta ovat sisällöltään samanlaisia, mutta muistutuksen allekirjoittajat ovat eri henkilöitä.

Kaksi muistutusta koski suunnitelmassa esitettyä katuyhteyden avaamista Päivölänkujalta Lemminkäisentielle, jonka pelättiin johtavan liikenneturvallisuuden heikkenemiseen. Lisäksi muistutuksessa kerrottiin jo nyt pysäköintiongelmista Väinölässä ja todettiin, että pysäköinti tulisi liittymän avaamisen johdosta laajenemaan myös Päivölänkujalle. Muistutuksessa myös pelättiin raskaan liikenteen lisääntymistä puutarhaliikkeelle Lemminkäisentien - Päivölänkujan kautta. Lisäksi oltiin huolissaan pihakoivun menetyksestä, joka kuitenkin sijaitsee keskellä asemakaavan mukaista katualuetta. Muistutuksessa todettiin edelleen, että tiemäärä- ja katujen rakennuskustannuksia säästyisi, mikäli Päivölänkujaa ei rakennettaisi läpiajettavaksi. Muistutuksessa mainittiin myös, että samanaikaisesti rakennettava Kekrikuja on jo nyt läpiajettavissa.

Kolmannessa muistutuksessa vastustettiin katusuunnitelmaehdotusta Päivölänkujan avaamisesta Lemminkäisentielle lisäten läpikulkuliikennettä ja raskaan liikenteen lisääntymistä puutarhalle.

Teknisen toimialan infrajohtaminen on käsitellyt muistutukset ja päättänyt esittää katusuunnitelma vahvistettavaksi paalulle 50 asti. Näin Päivölänkujan pituus säilyisi nykyisellään eikä liittyisi Lemminkäisentielle. Vahvistetussa asemakaavassa Päivöläkujan ja Kekrikujan kaavamerkintä on pp/t ja molemmat ovat asemakaavassa esitetty Päkintiestä Lemminkäisentielle asti.

Päivölänkujan katusuunnitelma perustuu sisäasiainministeriön 7.3.1988 hyväksymään ja 15.3.1988 lainvoiman saaneeseen asemakaavaan.

Katusuunnitelman sisältö:

Katusuunnitelma sisältää Päivölänkujan rakentamista 50 metriä. Katusuunnitelmassa Päivölänkujan poikkileikkaus on 5,0/4,5 metriä ja kujan loppupäähän ei rakenneta kääntöpaikkaa, koska asemakaavassa ei ole varattu tilaa sille. Tämä hankaloittaa kujan kunnossapitoa. Kuivatus toteutetaan avo-ojin olemassa oleviin hulevesikaivoihin Päkintien ja Päivölänkujan liittymässä. Kadun rakennekerrokset kuivatetaan salaojin.

Kustannusarvio:

Päivölänkujan kokonaiskustannukset ovat 19 300,00 €. Kustannusarvioon sisältyvät katusuunnitelman mukaisen kadun rakentaminen, suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset sekä valaistuksen siirrot. Vuoden 2023 kustannusarvio on kadun rakentamisen osalta 14 100,00 €, sisältäen edellä mainitut työt lukuun ottamatta viimeistely- ja päällystystöitä.

Muut suunnitelmat:

Vihersuunnitelmaa kohteesta ei laadita. Liikennesuunnitelma sisältyy katusuunnitelmaan. Katuvalomuutossuunnitelma on laadittu.

Rakentamisajankohta:  

Päivölänkujan rakentamisajankohdaksi on arvioitu 2023 pohjustustöiden osalta. Rakentaminen tehdään investointinumerolta 14190450010_002 Katujen perusparantaminen ja uudelleen asfaltointi, jossa on varattu vuoden 2023 investointisuunnitelmassa koko hankkeelle 130 000,00 €, sisältäen muidenkin Väinölän katujen perusparantamisia. Hankkeen loppuunsaattaminen viimeistelytöineen ja päällystyksineen ajoittuu tuleville vuosille.

Liitteet          Katusuunnitelma IN/IJ 13 179, 13 180 ja 13 181 (sähköinen liite)

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä edellä mainitun katusuunnitelman

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Infrajohtamisen toimintayksikön esimies, liikenneinsinööri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.