§ 48 Poikkeaminen, Ahlainen

Lataa 

PRIDno-2022-17

Päätöspäivämäärä

13.7.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa asemakaavaa tai oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Pohjois-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (KV hyv. 7.5.2001) alue on osoitettu loma-asuntoalueeksi (RA).

Ei merkintöjä Satakunnan maakuntakaavassa.

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaisesti suunnittelutarpeesta, jonka mukaan meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n 5 momentin mukaan lupaa tarvitaan myös rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaista muuttamista varten. Säännöksen mukaan muun ohella lupaa edellyttävänä käyttötarkoituksen muutoksena pidetään loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttamista pysyvään asumiseen.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. (MRL 173 §, MRA 86)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on antanut naapurinkuulemislausunnon hakemuksen johdosta 19.4.2022. ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että kiinteistölle [peitetty] tulee kulkea naapurinkiinteistöllä [peitetty] sijaitsevan Santaluodontien yksityistieliittymän kautta. Lisäksi ELY-keskus toteaa, että maantien 2680 suoja-alue ulottuu 20 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta. Maantien suoja- ja näkemäalueella ei saa pitää sellaista varastoa, aitaa taikka muuta rakennelmaa tai laitetta, josta tai jonka käytöstä voi aiheutua vaaraa liikenneturvallisuudelle tai haittaa tienpidolle. (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 46 § 1. mom.) Varsinais-Suomen ELY-keskuksen L-vastuualue suhtautuu pääsääntöisesti kielteisesti hulevesien sekä puhdistettujen ja puhdistamattomien jätevesien johtamiseen maantien sivuojaan sekä asemakaava-alueilla että asemakaava-alueiden ulkopuolella.

Naapureilla ei ole huomauttamista hakemuksesta.

Hakija on antanut vastineensa ELY-keskuksen lausunnosta.

Lausunnot

Hakemuksesta ei ole tarpeen pyytää lausuntoja (MRL 173 §).

Asian harkinta

Hakijat ovat hakeneet aikaisemman poikkeusluvan jatkamista tai pysyvää muutosta loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi. Hakijoille on myönnetty vuonna 2011 (KH 3.10.2011 § 815) poikkeaminen 120 k-m2:n suuruisen lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutos vakituiseen asumiseen määräaikaisena 10 vuodeksi. Määräaikaista käyttötarkoituksen muutosta koskevan rakennusluvan 10 vuoden määräaika on päättynyt 30.12.2021.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa käyttötarkoituksen muuttamista 10 vuoden määräajaksi. Rakennuspaikka sijaitsee ranta-alueella, joten käyttötarkoituksen muutosta puolletaan määräaikaisena. Loma-asuinrakennus sijaitsee riittävällä etäisyydellä rannasta (noin 100 metriä), rakennuspaikan pinta-ala on riittävän suuri ja se sijaitsee kylämäisellä alueelle liikennöidyn maantien varrella. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Hanke ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §) 

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

120 k-m²:n suuruisen vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön.

Rakennuspaikka

Tila [peitetty] osoitteessa [peitetty]. Rakennuspaikan pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan on 1,14 hehtaaria. Rakennuspaikalla on yhteinen piste maantien 2680 (Merikarvian rantatie) kanssa.

Rakennuspaikalla sijaitsee 120 m²:n vapaa-ajan asuinrakennus, 29 m²:n vapaa-ajan asuinrakennus, 14 m² talousrakennus ja 10 m²:n talousrakennus.

Rakennuspaikalle kuljetaan naapurikiinteistöllä sijaitsevan Santaluodontien yksityisliittymän kautta.

Hakija

[peitetty] ja [peitetty]

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttamiseksi asuinkäyttöön 10 vuoden määräajaksi.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava tätä päätöstä vastaavaa rakennuslupaa tämän päätöksen voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 § 35 mukaan poikkeamispäätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala