§ 51 Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen, Paarnoori

Lataa 

PRIDno-2022-726

Päätöspäivämäärä

13.7.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava. Paarnoorin asemakaava-alue sijaitsee noin 300 metrin päässä.

Meri-Porin oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa (hyv. 6.3.2000) rakennuspaikka on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, jota yleiskaavan tavoitetilanteeseen mennessä ei asemakaavoiteta. Alueelle voidaan sallia myös asuinympäristöön soveltuvia toimitiloja. Poikkeus- ja rakennuslupia alueelle myönnettäessä tulee tarkistaa, että hanke kokonsa ja muotonsa puolesta soveltuu ympäristöönsä ja, että se täyttää ympäristöhygieniset vaatimukset.

Pieneltä osin rakennuspaikka sekä lisäalueeksi vuokrattu alue kokonaisuudessaan sijaitsee yleiskaavan mukaisella maa- ja metsätalousvaltaista aluetta, ulkoilun ohjaamistarvetta tai ympäristöarvoja (MU).

Yyterinniemen osayleiskaavaluonnoksessa (21.6.2021) rakennuspaikka on uutta tai olennaisesti muuttuvaa pientalovaltaista asuntoaluetta (AP).

Porin kaupungin kaavoituskatsauksessa rakennuspaikka kuuluu kohteeseen M19: Uusiniitty 35., Paarnoori 79. Vanhalehdontie. 1. asemakaavan laatiminen 3-5 vuotta.

Satakunnan maakuntakaavassa rakennuspaikka on merkitty taajamatoimintojen alueeksi.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta. Rakennettaessa suunnittelutarvealueelle tulee täyttyä maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.

Hakemuksen mukaisella rakentamisella poiketaan rakennusjärjestyksen (KV hyv. 16.11.2020) 20 §:stä, jonka mukaan asemakaava-alueen ulkopuolella rakentamisen määrä saa olla enintään 10 % rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 600 k-m2, josta asuinrakentamisen osuus on 350 k-m2. Rakennuspaikalle saa rakentaa kuitenkin 350 k-m2, mikäli rakennuspaikan koko on vähintään 2000 m². Pinta-alaltaan 2680 m²:n suuruisen rakennuspaikan rakennusoikeus on 350 k-m².
Hakemuksen mukaisen rakentamisen jälkeen rakennusoikeutta käytetty 388 k-m², eli rakennusoikeuden määrä ylitetään 38 k-m²:llä (n. 11 %)

Poiketaan rakennusjärjestyksen 19 §:n määräyksestä, jonka mukaan, mikäli rakennuspaikalla pidetään hevosia tai muita vastaavia eläimiä, on rakennuspaikan vähimmäiskoko 1 ha ensimmäistä hevosta kohti ja lisäksi on jatkuvasti oltava käytettävissä 0,5 ha jokaista seuraavaa hevosta tai muuta vastaavaa eläintä kohti.
Hakemuksen mukaisessa hevostallissa on karsinat viidelle hevoselle, joten rakennuspaikan tulisi olla 1 hehtaarin suuruinen ja lisäksi tulisi olla jatkuvasti käytettävissä 2 hehtaaria. Rakennuspaikan pinta-ala on 2680 m². Seuraavia hevosia varten edellytettävä jatkuvasti käytettävissä oleva lisäalue on vuokrattu rakennuspaikan yhteydestä viereiseltä kiinteistöltä.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan muun ohella tallien suojaetäisyyden naapurin pihapiiristä tulee olla vähintään 50 metriä.
Hevostalli sijoittuu noin 30 metrin etäisyydellä rakennuspaikan itä- ja eteläpuolella olevista rakennuspaikoista.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapureiden kuulemisen. (MRL 173 §) Naapureilla ei ole huomauttamista hakemukseen. 

Lausunnot

Maankäyttö- ja rakennuslain 173 §:n perusteella ei ole tarvetta lausunnoille.

Terveystarkastaja on antanut lausunnon 12.1.2022 rakennushankkeesta seuraavan lausunnon:

”Hevosten pitopaikkaan, hoitoon, kohteluun ja käsittelyyn sekä kuljetukseen liittyviä vaatimuksia löytyy Ruokaviraston oppaasta Hevonen-eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna, johon hevosen omistajan on hyvä tutustua.

Tulee huomioida myös, että Suomen Hevostietokeskuksen suositus laidunalan tarpeesta on 0,25–0,5 hehtaaria hevosta kohden.

Lantavarasto tulee mitoittaa vähintään 12 kk:n lannantuotolle. Rakenteiden tulee olla vesitiiviit. Lisätietoja lantavaraston sijoitukselle, rakenteelle ja mitoitukselle löytyy Suomen Hevostietokeskuksen ohjeista.

Hevosen omistajan tulee huolehtia hevosen rekisteröinnistä. Lain vaatima ilmoitusvelvollisuus eläintenpitäjäksi koskee yhtäkin hevosta. Eläintenpitoa ja pitopaikkoja koskevat ilmoitukset tehdään kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.”

Hakija on antanut lausuntoon vastineensa.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan tallirakennus mahdollistaa hevosten tuomisen kotiin. Hevosilla on erityistarpeita, joista pystytään huolehtimaan paremmin, kun ovat omassa pihapiirissä. Rakennusratkaisuilla mahdollistetaan lajityypillinen käyttäytyminen paremmin turvallisuudesta tinkimättä. Tätä kautta pystytään panostamaan paremmin hevosten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Hakemuksen mukaan keskeisimpiä vaikutuksia ovat se, että hankkeella luodaan optimaaliset olot hevosille. Hevosista pystytään huolehtimaan kokonaisvaltaisesti ja harrastamaan laadukkaasti ja monipuolisesti hevosten ehdoilla. Haittojen osalta hajuhaitat minimoidaan sijoittelulla, päivittäisellä ulko- ja sisätilojen siivoamisella ja lantalavan säännöllisellä tyhjentämisellä. Lannan jatkokäsittelystä on sovittu lähellä sijaitsevan Kumeko Recycling Oy:n kanssa. Jyrsijöiden torjunnaksi rehut säilytetään kannellisilla astioissa erillisessä huoneessa. Rehutähteet siivotaan välittömästi kannelliseen jäteastiaan. Muut jätteet lajitellaan ja huolehditaan asianmukaisesta hävityksestä.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Hanke soveltuu ympäristöönsä rakennuspaikan ja lisäalueen sijoittuessa saman kantatilan alueelle jo rakentuneen maatilatuotanto- ja asuntorakennusten kokonaisuuteen sitä täydentäen. Varsinaisen rakennuspaikan lisäksi hakijalla on käytettävissä rakennusjärjestyksen mukainen riittävä alue hevosten jaloittelua ja laiduntamista varten. Naapureilla ei ole ollut huomauttamista hankkeeseen. Hevostalli sijaitsee 0,5 metrin etäisyydellä naapurikiiinteistön rajasta. Naapurikiinteistön omistajat ovat antaneet maankäyttö- ja rakennusasetuksen 57 §:n 3 momentin mukaisen suostumuksen rakennuksen rakentamiseen edelle mainitulle etäisyydelle.

Hanke ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Hanke ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamisen edellytykset. (MRL 171 §) Suunniteltu rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen, liikenneväylien toteuttamisen ja maisemalliselta kannalta ja täyttää muutkin suunnittelutarveratkaisulle asetetut edellytykset. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisten myöntämistä. Pidettäessä rakennuspaikalla hevosia on jatkuvasti oltava käytettävissä voimassa olevan rakennusjärjestyksen (KV hyv. 16.11.2020) 20 §:n edellyttämä alue, joka on 1 hehtaari ensimmäistä hevosta kohti ja 0,5 hehtaaria jokaista seuraavaa hevosta kohti.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

184 k-m²:n viiden hevosen hevostallin rakentaminen purettavan talousrakennuksen (70 k-m²) tilalle.

Hakija

[peitetty]

Rakennuspaikka

Tila [peitetty] osoitteessa [peitetty]. Tilan pinta-ala on kiinteistörekisterin mukaan 2680 m².

Rakennuspaikalla on 150 k-m² omakotitalo sekä 54 k-m²:n ja 70 k-m²:n suuruiset talousrakennukset, joista jälkimmäisen tilalle uudisrakennus rakennetaan. Rakennusoikeutta käytetty 266 k-m².

Hakemuksen mukaisen hankkeen jälkeen kiinteistölle on rakennettu yhteensä 388 m².

Rakennuspaikan lisäalueeksi on vuokrattu viereisestä kiinteistöstä [peitetty] 3,10 hehtaarin suuruinen alue hevosten tarha-alueeksi, ratsastuskenttää varten sekä laidunalueeksi. Vuokrasopimus on voimassa 31.12.2032 asti.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamiset rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala