§ 53 Suunnittelutarveratkaisu, Niittumaa

Lataa 

PRIDno-2022-700

Päätöspäivämäärä

13.7.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava.

Lounais-Porin oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa (hyv. 7.5.2021) rakennuspaikka on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M).

Satakunnan maakuntakaavassa ei ole rakennuspaikkaan kohdistuvia merkintöjä.

Rakentamisrajoitus

Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta.

Rakennettaessa suunnittelutarvealueelle tulee täyttyä maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapureiden kuulemisen. (MRL 173 §) Naapureilla ei ole huomauttamista hakemukseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Lausunnot

Maankäyttö- ja rakennuslain 173 §:n perusteella ei ole tarvetta lausunnoille.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan maa- ja metsätalouskäytön tehostamisen edellytyksenä on uudisrakentaminen tilalla nykyisen raunioituneen/tuhoutuneen talouskeskuksen tilalle. Peltojen hoito/viljely on tarkoitus aloittaa 2023. Tilalla on tarkoitus harjoittaa puuvartisten kasvien alkutuotantoa sekä erikoiskasvien viljelyä. Rakentamisen määrä ei ole merkittävä ottaen huomioon tilan koko ja maa- ja metsätalouden harjoittamiseen vaadittava yleinen tilantarve. Rakentamisen aikana syntyvä meluhaitta ei ole olennainen valtatie 8 läheisyys huomioiden. Alueen satunnainen ulkoilukäyttö ei esty. Välimäentien käytön lisääntyminen on merkittävin muutos. Rakennuspaikan editse Välimäentieltä jatkeen kautta polulle suuntautuu satunnaista läpikulkua. Virkistyskäyttöön on tarvittaessa osoitettavissa korvaava ura rakennuspaikan itäpuolitse käytön tarpeen lisääntyessä. Länsi- ja itäpuolen kiinteistöt ovat hakijoiden omistuksessa.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Rakennuspaikka on pinta-alaltaan riittävän suuri, eikä hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

80 m²:n asuinrakennuksen, 110 m²:n varaston, 128 m²:n kasvihuoneen, 16 m²:n huoltorakennuksen sekä 3 m²:n kuivakäymälän rakentaminen, yhteensä 337 m².

Hakija

[peitetty], [peitetty]

Rakennuspaikka

Niittumaan Välimäentiellä sijaitsevan tilan [peitetty] palsta, jonka pinta-ala noin 5,6 hehtaaria. Palsta on reunoilta metsää ja keskeltä peltoa. Suunnitellut rakennukset sijoittuisivat metsän reunaan. Rakennuspaikalla on raunioituneita rakennuksia.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala