Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Lapsiperheiden matalankynnyksen tukea lisättävä

PRIDno-2022-3423

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Viliina Välimäki jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite

20.6.2022

Lapsiperheiden matalankynnyksen tukea lisättävä Pori 2030 strategian mukaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on meille erityisen tärkeää ja palvelumme tukevat lapsiperheitä.

Hyvinvointiraportti 2021 kertoo sen, mikä tilanne kaupungissamme tällä hetkellä on. Sen mukaan lapsiperheet kokevat jonkin verran uupumusta ja moninaisia haasteita vanhemmuudessa. Osin koronankin johdosta lapset ja nuoret kokevat yksinäisyyttä ja mielialaan liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Lastensuojeluilmoitusten määrä on todella suuri (jopa vauvojen huostaanottoja on jouduttu tekemään) ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden mitoitus ei toteudu. Hyvinvointiraportin mukaan kasvatus- ja perheneuvonnassa jonot ovat pidentyneet jopa kuukausiin. Vanhempien jaksamisen ja voimavarojen vähetessä pulmat ja ongelmat monesti kasvavat lumipallon tavoin kerrostuen.

Ongelmat ovat monesti akuutteja. Apua ja tukea olisi saatava matalalla kynnyksellä, ennen kuin tilanne on päässyt liian pahaksi. Apua saattaa olla kuitenkin hankala uupuneena hakea, tai sen pariin ei löydä.

Yllä olevaan vedoten valtuustoaloitteena esitän, että Porissa käynnistetään perhetyöntekijöiden (tai muiden soveltuvien ammattilaisten) viikottainen jalkautuminen leikkipuistoihin /Puuhavillaan, jossa lapsiperheet viettävät aikaa.

20.6.2022

Porissa

Viliina Välimäki”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausuntoa valtuustoaloitteeseen Lapsiperheiden matalan kynnyksen tukea lisättävä, allekirjoittaja Viliina Välimäki. Aloitteessa esitetään, että Porissa käynnistetään perhetyöntekijöiden (tai muiden soveltuvien ammattilaisten) viikoittainen jalkautuminen leikkipuistoihin/Puuhavillaan, jossa lapsiperheet viettävä taikaa. 

Sivistystoimiala kannattaa lapsiperheiden matalan kynnyksen palveluiden parantamista. Toimialalla on hyviä kokemuksia Perusturvan perhetyöntekijöistä, jotka ovat työskennelleet koulujen tiloista käsin. Tarvetta näille työntekijöille nähdään toimialalla laajemminkin sekä kouluissa että varhaiskasvatusyksiköissä. Työntekijöiden vaihtuvuutta on ollut jonkin verran, mikä on haitannut toimintaa. Kouluissa tavoitetaan laajasti koko ikäluokka, eikä nykyisten perhetyöntekijöiden työpanosta sivistystoimialan mielestä ole syytä suunnata muualle. Päivystysluonteinen työ vaikkapa leikkipuistossa on aikaintensiivistä mutta vaikuttavuudeltaan vaikeasti ennakoitavaa. Sivistystoimialan käsityksen mukaan perusturvalla on myös muita kuin ennaltaehkäisevän perhetyön tekijöitä (https://www.pori.fi/sites/default/files/atoms/files/ehkaiseva_perhetyo_072019.pdf), ja tällaisen työntekijäryhmän resurssien suuntaamisella voitaisiin saavuttaa aloitteessa esitettyjä tavoitteita, mikäli perusturvan ammattilaiset näin arvioivat.  

Koulut ja päiväkodit avaavat mielellään ovia matalan kynnyksen palveluille, ja niiden kautta tavoitetaan laajasti porilaisia lapsia perheineen. Samalla on kuitenkin varmistettava, että lakisääteiset palvelut, kuten kouluterveydenhoitaja, koululääkärin, koulukuraattorin ja koulupsykologin, palvelut toteutuvat ajallisesti ja laadullisesti riittävästi resursoituina. Matalan kynnyksen palveluiden ja uusien tehtävänimikkeiden tulee tuoda lisäarvoa hyvinvointityöhön, ei paikata lakisääteisten tehtävien mahdollisia aukkoja. 

Koulujen ja erityisesti varhaiskasvatuksen henkilökunta kohtaa luonnollisesti työssään huoltajia. Syvällisempään keskusteluun ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia päiväkodin arjessa, jossa keskiössä on lasten kanssa työskentely. Varhaiskasvatuksessa on hankerahoituksella käynnissä Varhaiskasvatus perheiden arjen tukena –hanke. Siinä kokeiluna on työmuoto, perheohjaus. Perheohjaajat työskentelevät pilottipäiväkodeissa perheiden arjen tukena. Perheohjaajat ovat varhaiskasvatuksen opettajia, eivät perhetyöntekijöitä. 

Kaikilla lapsiperheillä ei ole kosketusta varhaiskasvatukseen tai kouluun, mutta pääosin pikkulapsiperheet lienevät neuvolajärjestelmän palveluiden piirissä. Äitiys- ja lastenneuvoloiden osaamista tulisikin sivistystoimialan näkemyksen mukaan hyödyntää, kun suunnitellaan uusia matalan kynnyksen palveluita. Sote-palveluiden siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle tulee myös tarkkaan pohtia, kenen järjestämisvastuulla aloitteen mukaisen perhetyöntekijäpalvelun järjestäminen jatkossa on. Harkinnan arvoista olisi myös pohtia kolmannen sektorin mahdollisuuksia toteuttaa aloitteen mukaista toimintaa. Usein jo pelkkä keskusteleminen voisi auttaa leikkipuistossa olevaa huoltajaa, ja tarvittaessa vapaaehtoistyöntekijä voisi sitten kertoa saatavilla olevista palveluista ja avustaa yhteydenotossa niihin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon kaupunginhallitukselle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/sihteeri

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.