Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 230 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Musan  kentän toiminnallisuuden kehittäminen

PRIDno-2022-1958

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Joonas Ryynänen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite: Musan kentän toiminnallisuuden kehittäminen

Musan kenttä on ahkerassa käytössä oleva jalkapallokenttä Länsi-Porissa. Sen ympäristössä sijaitsee vanhan viipalekoulun rakennus ja ulkoleikkipaikka. Kenttä on kesäkaudella ahkerassa käytössä, sillä Musan salama on Porin suurin juniorijalkapalloseura. Leikkipaikka on nykyisin käyttäjän näkökulmasta välttävässä kunnossa.

Toiminnallinen harjoittelu (ns. Crossfit-tyylinen harjoittelu) osana jalkapalloharjoittelua on osittain nykypäivää jo junioritasolla. Laadukas toiminnallisen harjoittelun ulkopuisto on helposti lähestyttävä ja turvallinen käyttää matalalla kynnyksellä.

Kentän käyttäjistä suuri osa on pieniä lapsia, joilla on usein vanhemmat mukana. Jalkapallon harrastajat, junioreiden vanhemmat ja lähiseudun asukkaat hyötyisivät toiminnallisesta harjoittelumahdollisuudesta. Tällä olisi selkeä kaupunkilaisten lähiympäristöä parantava vaikutus ja se nostaisi kentän ja sen ympäristön arvoa ja arvostusta. Panostus liikuntaan on myös panostus kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Esitän, että  kaupunki selvittää Musan leikkipaikan kunnon (leikkivälineet ja valaistus) ja valmistelee toiminnallisen harjoittelun pisteiden sijoittamista leikkipaikan ympäristöön. Toiminnallisen harjoittelun pisteet voi toteuttaa joko isona kokonaisuutena (esim. Lappset Oy - Fitness-puisto) tai pieninä laitteina ympäri leikkipaikkaa.

Joonas Ryynänen (sd.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Joonas Ryynänen jätti valtuuston kokouksessa 11.4.2022 § 61 Musan kentän toiminnallisuuden kehittämistä koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 25.4.2022 § 296 aloitteesta sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2022 mennessä.

Sivistyslautakunnan lausunto:

Teknisen toimialan infrayksikön infrajohtaminen käynnisti keväällä 2022 Musan kenttäaluetta koskevan yleissuunnitelman laatimisen Musan kentän pysäköintijärjestelyjen selkeyttämistä koskevan selvittämisen käynnistyttyä. Yleissuunnitelman laatimisessa ovat mukana sivistystoimialan liikunta- ja nuorisoyksikkö, teknisen toimialan liikuntapaikat-toimintayksikkö sekä kenttäaluetta käyttävä Musan Salama ry. Jo pysäköintijärjestelyjen selvitysvaiheessa kävi ilmi, että alueesta on syytä laatia pysäköintijärjestelyjä laajempaa kokonaisuutta koskeva yleissuunnitelma kenttäalueen jatkokehittämisen mahdollistamiseksi. Yleissuunnitelmassa otetaan kantaa alueen pysäköintijärjestelyjen lisäksi kenttäalueen ja sen ympäristön kehittämiseen, koko kenttäalueen käyttö, leikkialueet, kuntoiluvälineet, aidat ja portit sekä turvallinen liikkuminen alueen sisällä huomioiden.  

Joonas Ryynäsen valtuustoaloite on ollut kesäkuussa esillä Musan kenttäalueen yleissuunnitelman suunnitteluryhmässä. Aloitteessa esitetty toiminnallisen harjoittelun kehittäminen tullaan huomiomaan yleissuunnitelmassa, kenttäalueen käyttäjätahoa osallistaen.

Sivistyslautakunta yhtyy aloitteeseen ja toteaa, että aloitteessa esitetty Musan kentän toiminnallisuuden kehittäminen lisää alueen käytettävyyttä sekä kenttää käyttävän seuran harrastajien lisäksi myös alueen asukkaiden liikkumismahdollisuuksia. Kenttäalueesta laadittava yleissuunnitelma antaa erinomaisen pohjan alueen kehittämiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.