§ 26 Vaatimus Rämäkkäkulmantien nimen muuttamiseksi

Lataa 

PRIDno-2022-692

Päätöspäivämäärä

6.9.2022

Päätöksen tekijä

Apulaiskaupungingeodeetti

Päätöksen peruste

Porin kaupunki pyrkii osoitetyössään noudattamaan Kuntaliiton ohjeen ja suosituksen Kunnan osoitejärjestelmä (Suomen Kuntaliitto.2020. ISBN: 978-952-293-751-3) periaatteita.

Tiehoitokunta haluaa hakemuksessaan korostaa erityisesti, että ent. Kulmalantie ei johtaisi Rämäkkäkorpeen eikä sen tuntumaan. Lisäksi hakemuksessa kerrotaan, että ent. Kulmalantien osakkailla ei ole mitään yhteyttä Rämäkkäkorpi-nimiselle alueelle. Nimi Rämäkkäkorpi ei olisi Kulmalan suvulle, tiekunnalle eikä osakkaille tuttu. Ent. Kulmalan tien kerrotaan alkavan Myöntäjäntieltä ja päättyvän tilan [peitetty] rajalle.

Hakemuksessa esiin tuodut perustelut liittyvät tiekunnan tien pituuteen ja tiekunnan hoidon piirissä olevan tien ulottuvuuksien määrittelyyn. Hakemuksessa esitetty vaatimus kuitenkin koskee kunnan osoitejärjestelmässä esiintyvän tien nimen muuttamista. Osoitepäätöksellä ei ole vaikutusta kiinteistöjen kulkuoikeuksiin, mahdolliseen tiekuntaorganisaatioon tai tien kunnossapitokustannusten ositteluun, eivätkä toisaalta tiekunnan tien kunnossapitoon tai ulottuvuuksiin liittyvät perustelut ole määrääviä osoitejärjestelmän ylläpidossa.

Osoitejärjestelmässä esiintyvän tien ulottuvuudet eivät ole sidoksissa tiekunnan hoidossa olevien tien osien ulottuvuuksiin. Osoitejärjestelmässä Rämäkkäkulmantien nimellä esiintyvä tie johtaa Rämäkkäkorpi-nimisen suoalueen lähettyville. Tien nimeämispäätöksen tekoaikaan on maastokartassa ollut tien jatkeena polku, joka on johtanut kyseisen suoalueen viereiselle pellolle/niitylle. Nykyisellään kyseinen polku ei enää esiinny MML:n karttapaikan maastokartalla. Tämä ei kuitenkaan ole peruste tien nimen muuttamiselle.

Tien nimen muuttaminen kuvatun kaltaisen vaatimuksen, jossa tiekunta tai osan tien varren osoitekohteiden omistajista vaatii tien nimen muuttamista, perusteella saattaisi johtaa tilanteisiin, joissa tien nimeä jouduttaisiin muuttamaan useastikin uudelleen esimerkiksi omistajien vaihdoksen ja sitä kautta mahdollisten uusien nimitoiveiden myötä. Tämä ei ole osoitejärjestelmän selvyyden ja yleisen turvallisuuden kannalta toivottavaa. Toivottavampaa on, että osoitteisto pysyy mahdollisimman vakiintuneena ja tien nimiä muutetaan vai pakottavista syistä, joita ovat esimerkiksi kuntaliitostilanteissa tapahtuva samanlaisten tai samankaltaisten tien nimien muuttaminen tai tieverkon rakenteeseen tulevat muutokset, jotka johtavat esimerkiksi tien katkeamiseen ja sitä kautta tuovat tarpeen nimetä osa tiestä uudelleen.

Osoitenimen tulee olla selkeä ja oikeinkirjoitukseltaan helppo. Vaatimuksen mukainen tien nimi Vanha-Kulmalantie ei ole sellainen. Osoitenimeen sisältyvät väliviivat tai välilyönnit ovat ongelmallisia, koska niitä ei välttämättä puhuttaessa erota mutta sähköisissä järjestelmissä niillä on selkeä merkitys. Oikeinkirjoitusvirhe, kuten välilyönti väliviivan sijasta, saattaa johtaa siihen, että navigointi kohteeseen vaikeutuu tai hidastuu. Tien nykyinen nimi on selkeämpi ja oikeinkirjoitukseltaan helpompi. Vaikka kunnan osoitejärjestelmän nimistössä esiintyy ongelmallisiakin osoitenimiä, niiden lukumäärää ei tule tarkoituksellisesti lisätä.

Hakija(t) ovat laajastikin esittäneet mielipiteensä ja perusteluja asiassa jo hakemuksen yhteydessä. Asian saa myös ratkaista asianosaista kuulematta, jos vaatimus jätetään tutkimatta tai hylätään heti perusteettomana (Hallintolaki 34 §).

Kuvaus

Kulmalan tilustien tiehoitokunta vaatii 3.2.2022 saapuneella kirjeellä nykyisen Rämäkkäkulmantien nimen muuttamista Vanha-Kulmalantieksi.

Porin ja Lavian kuntaliitoksen yhteydessä, Porin kaupunginhallituksen päätöksellä 19.1.2015, muutettiin päällekkäisiä tiennimiä. Yksi teistä oli silloinen Laviassa sijainnut Kulmalantie. Kaupunkimittauksen ja kaupunkisuunnittelun valmistelemat nimenmuutosehdotukset olivat nähtävillä 29.9.-13.10.2014. Alkuperäisessä kaupunkimittauksen ja kaupunkisuunnittelun ehdotuksessa Kulmalantien nimeksi ehdotettiin Aholaidantietä. Ehdotuksista annettiin paljon palautetta. Kotikulmantien osalta, Kulmalan tien tiehoitokunnan puolesta esitettiin, että Kulmalantie muutetaan Kotikulmantieksi. 10.11.2014 Porin ja Lavian yhdistymishallitus antoi Laviassa sijainneelle Kulmalantielle tielle nimeksi Kotikulmantie. Asiasta tehtiin oikaisuvaatimus, jossa vaadittiin tien nimeämistä alkuperäisen ehdotuksen mukaan Aholaidantieksi. Tehdyt oikaisuvaatimukset käsiteltiin kaupunginhallituksessa, joka kokouksessaan 9.11.2015 hyväksyi Kulmalantien asiasta tehdyn oikaisuvaatimuksen ja muutti oikaisuvaatimuksen mukaisesti ko. tien nimeksi Aholaidantie. Kulmalantien tiekunta teki kaupunginhallituksen päätöksestä kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi kunnallisvalituksen. Yksityiskohtaisemmin asian vaiheet käyvät ilmi em. päätösten päätösasiakirjoista ja muista päätökseen liittyvistä materiaaleista (Turun hallinto- oikeuden diaarinumerot: 00340 ja 00354/15/2299), asian vaiheita on selvitetty myös mm. kuntalaisaloitteeseen annetun vastauksen yhteydessä.

Tien nimiasiassa on suoritettu uusi kuuleminen kesäkuussa 2019. Kuulemisen yhteydessä on asianosaisten suunnasta esitetty tai kannatettu viittä eri tien nimeä. Tuolloin Apulaiskaupungingeodeetti on 20.9.2019 viranhaltijapäätöksellään päättänyt nimetä kyseisen tien Rämäkkäkulmantieksi. Asiasta tehtiin oikaisuvaatimus, jonka Ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta on käsitellyt 30.10.2019 kokouksessaan (§ 112). Lautakunta hylkäsi tehdyn oikaisuvaatimuksen. Asiasta tehtiin kunnallisvalitus, johon ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta antoi lausunnon 29.01.2020 kokouksessaan (§ 7). Kaupunginhallitus käsitteli asian 10.2.2020 kokouksessaan (§ 87) ja antoi Turun hallinto-oikeudella lausunnon.

Turun hallinto-oikeus on päättänyt 15.2.2021 hylätä kunnallisvalituksen.

Kulmalan tilustien tienhoitokunta vaatii nyt, että tien nimi muutetaan Vanha-Kulmalantieksi. Vaatimuksen on allekirjoittanut Kulmalan tilustien tienhoitokunnan puolesta 3 henkilöä, [peitetty]. Lisäksi vaatimukseen liitteenä on asiakirja, jossa tien varrella rakennetun kiinteistön omistava [peitetty] ilmoittaa kannattavansa tien nimen muuttamista Vanha-Kulmalantie nimiseksi.

Allekirjoittajista kolme neljästä omistaa tai osaomistaa rakennetun kiinteistön kyseisen tien varrella. Allekirjoittajien omistamien tai osaomistamien osoitekohteiden lisäksi kyseisen tien varrella on kaksi muutakin osoitekohdetta, rakennetut kiinteistöt [peitetty]. Näiden kiinteistöjen omistajat tai osaomistajat eivät ole allekirjoittaneet vaatimusta.

Kyseisen tien varrella ei ole pysyvää asutusta, joten tien nimellä ei ole vaikutusta kenenkään kotiosoitteeseen.

Erillistä asianosaisten kuulemista ei ole vaatimuksen saapumisen jälkeen suoritettu.

 

Päätös

Apulaiskaupungingeoideetti päättää hylätä hakemuksen edellä esitetyin perustein.

Allekirjoitus

Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, elinvoima- ja ympäristötoimiala, rakennusvalvontayksikkö

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö