§ 67 Poikkeaminen, Ahlainen

Lataa 

PRIDno-2022-2185

Päätöspäivämäärä

27.9.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueelle ei ole voimassa olevaa ranta-asemakaavaa. Pohjois-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (hyv. 7.5.2001) rakennuspaikka on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa alue on osoitettu valta-kunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi (Ahlainen).

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:stä, jonka mukaan meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai rakennusluvan myöntämiseen oikeuttavaa yleiskaavaa.

Poiketaan Porin kaupungin rakennusjärjestyksestä 19 §:n 0,5 hehtaarin rakennuspaikan vähimmäispinta-alavaatimuksesta sekä 21 §:stä, jonka mukaan rakennuksen etäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 30 metriä.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut osan naapureista ja kaupunki osan naapureista kirjeitse. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeamisten myöntämistä. Kyseessä on vanha lomarakennuspaikka, jossa vanhaa loma-asuntoa korjataan ja laajennetaan. Rakentamisen johdosta ei muodostu uutta rakennuspaikkaa. Poikkeaminen rakennusjärjestyksen mukaisesta pinta-alavaatimuksesta voidaan katsoa mahdolliseksi olemassa olevalle rakennuspaikalle. Vähimmäisetäisyys rantaan ei täyty, mutta maanpinta on riittävän korkea tulvavaara huomioon ottaen. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Olemassa olevan 42,6 m²:n lomarakennuksen korjaaminen ja laajentaminen 27,4 m²:llä.

Hakija

[peitetty]

Rakennuspaikka

Saaressa sijaitseva [peitetty], jonka pinta-ala on 2400 m².

Rakennuspaikalla sijaitsee 42,6 k-m²:n loma-asunto, 18 m²:n sauna ja 9 m²:n talousrakennus. Yhteensä rakennettu 69,6 m².

Suunnitellun loma-asunnon laajennuksen jälkeen rakennettu yhteensä 97 m².

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala