Tekninen lautakunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 Porin kaupungin metsienhoidon ohjelma, valtuustoaloite, Sini Solala ja Kaarina Ranne

PRIDno-2022-1126

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Sini Solala ja valtuutettu Kaarina jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite: Porin kaupungin metsienhoidon ohjelma 

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen suomin oikeuksin esitämme seuraavaa 

Porin kaupunki on maanomistaja Porin taajamametsissä ja monien merkittävien virkistysalueiden tuntumassa sijaitsevissa metsissä. Metsänhoitotoimet niissä ovat  herättäneet  kielteistä huomiota, etenkin kun etukäteistietoa hakkuista ei kuntalaisille ole annettu. Näin ollen kuntalaisten ei ole myöskään mahdollisuutta vaikuttaa riittävästi lähimetsien ja muiden kaupungin omistamien metsien suunnitelmalliseen käyttöön. 

 Kaupungin maaomaisuus, metsien hakkuusuunnitelmat ja muut niihin liittyvät toimet tulee saattaa julkisesti kunnan asukkaiden tietoon. Ja niistä on laadittava kokonaisvaltainen kaupunginvaltuuston hyväksymä ohjelma. 

Laadittavaan ohjelmaan liittyen esitämme 

  • osallistavan metsäsuunnitelman laatimista Porin kaupungille siten, että kuntalaiset ja paikalliset luontojärjestöt otetaan mukaan suunnitteluun 
  • yhteistyötä  Satakuntaliiton kanssa siten, että Porin kaupungin metsäsuunnitelma voisi toimia maakuntakaavan taustaselvityksenä tulevaa kokonaismaakuntakaavaa ajatellen 
  • että taloudellisista tuottotavoitteista luovutaan Porin kaupungin omistamien metsien osalta 
  • kaupungin omistamien metsien pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi määritellään virkistyskäyttö  ja luonnonsuojelu 
  • että Porin kaupunki käynnistää välittömästi sitovan pitkän tähtäimen metsäsuunnitelman laatimisen kaupungin metsävarojen käytölle. Teknisen lautakunnan vuosille 2022-23 laatimat metsänhakkuusuunnitelmat on arvioitava uudelleen tässä aloitteessa esitetyt asiat huomioon ottaen 

Porin vihreä valtuustoryhmä 28.2.2022. 

Sini Solala                                              Kaarina Ranne"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Kimmo Nuotio, luonnonsuojeluvalvoja, kimmo.nuotio@pori.fi

Perustelut

Porin vihreä valtuustoryhmä allekirjoittajina Sini Solala ja Kaarina Ranne on jättänyt kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2022 puheenjohtajalle seuraavan valtuustoaloitteen: Valtuustoaloite: Porin kaupungin metsienhoidon ohjelma.

Porin kaupunginhallitus on pyytänyt asiasta teknisen lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta antaa valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:

Kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä voidaan lähtökohtaisesti pitää hyvänä asiana. Vaikuttamisen lähtökohdat ovat kuitenkin hyvin erilaiset taajamametsissä, talousmetsissä ja suojelun arvoisissa metsissä. Asemakaava-alueella taajamametsien hoito vaikuttaa suoraan asukkaiden elämän laatuun. Talousmetsien ja suojelumetsien arvo luonnossa liikkujille riippuu niiden sijainnista, virkistyskäytön luonteesta ja tavasta hyödyntää luonnonvaroja.

Taajamametsien lähiasukkaat ja virkistysalueiden käyttäjät ovat usein alueen parhaat asiantuntijat. Asukkaiden osallistaminen lähimetsien hoidon suunnitteluun on myös mahdollista toteuttaa asukastilaisuuksien avulla, ja vaikuttamismahdollisuuksia kannattaa kaupungin toimesta lisätä, jos vain henkilöstöresurssi riittää.

Metsien virkistyskäyttö on tärkeä asia, mutta sen painoarvo muuttuu, kun liikutaan taajamien, virkistysalueiden ja luontoreittien ulkopuolella. Kaupunki omistaa taajamien ulkopuolella noin 4000 hehtaaria metsää. Näihin metsiin kuten myös suureen osaan taajamametsiä kohdistuu kasvavia odotuksia hiilensidonnan ja luontokadon ehkäisemisen osalta. Metsäomaisuuden hoito ja suojeleminen edellyttääkin enenevässä määrin asiantuntijuutta, jota pitää jatkuvasti kehittää kaupunkiorganisaation sisällä. Tämä ei sulje osallistamista pois, mutta antaa sille vain vähän tilaa. Toimenpiteistä on kuitenkin syytä tiedottaa riittävän ajoissa.

Virkistyskäytön ja luonnonsuojelun määritteleminen kaupungin omistamien metsien pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi ei nykytilanteessa takaa metsiin kohdistuvien odotusten toteutumista. Talousmetsissä tarvitaan erityisesti hiilinieluja kasvattavia metsänhoitotoimia. Suojelun arvoisten metsien jättäminen metsätalouden ulkopuolelle ehkäisee luontokatoa tehokkaasti. Suojelu vaatiikin vain tahtoa edetä asiassa ja on toteutettavissa nopeasti.

Aloitteessa esitetään kaupungin metsille laadittavaksi kokonaisvaltainen metsäohjelma. Tämä linjaisi hoito- ja käyttösuunnitelmana kaupungin tavoitteita koko metsäomaisuuden osalta. Sen hyväksyisi kaupunginvaltuusto ja valmisteluun osallistuisivat myös kuntalaiset sekä paikalliset luontojärjestöt. Metsäohjelman linjaukset siirrettäisiin käytännön metsäsuunnitelmiin, jotka ohjaavat metsän hoitoa metsäkuviotasolla.

Kaikkia kaupungin metsiä koskeva metsäohjelma on tarpeellinen. Kuntien metsänhoidon ohjeisiin vaikuttavat tulevat EU-tason ohjeet, hiilensidonnan mukaan ottaminen metsänhoidon tavoitteisiin ja luonnonsuojelulain uudistus. Uusi ohjeistus tulee osaltaan määrittelemään kuntien metsänhoidon päälinjat ja painotukset, mutta aikataulusta ei ole vielä varmuutta.

Odotusajan ei tarvitse merkitä asian jättämistä pöydälle. Metsänhoidon tulevaisuus on Suomen kannalta niin iso asia, että kaupunginvaltuusto on syytä perehdyttää tuleviin haasteisiin erillisessä metsäseminaarissa, jotta metsäohjelman merkitys ilmastotavoitteiden ja luonnon monimuotoisuusstrategian toteuttajana on jo tiedossa metsäohjelmaa hyväksyttäessä.  Kaupungin omistamien metsien tuottotavoitteiden asettaminen talousarvion yhteydessä vaatii tulevaisuudessa kestävän metsätalouden asiantuntemusta valtuustoryhmien sisällä. Päättäjät ottavat talousarviota käsitellessään vastuun kaupungin metsäpolitiikan kestävyydestä myös ilmastovaikutusten ja metsäluonnon monimuotoisuuden osalta.

Kaupungin talousarviossa on määritetty vuosille 2022–2023 metsien tuoton tavoitteeksi 600 000 €/ vuosi. Sen varmistaminen, että tavoite perustuu oikeisiin arvioihin metsätalouden kestävyydestä, on kaupungin edun mukaista. Mikäli tuotto-odotukset ovat ylimitoitettuja, on osasta hakkuita syytä luopua. Jatkossa metsistä saatavan tuoton olisi hyvä vastuullisen sijoitustoiminnan tapaan perustua metsäomaisuuden todelliseen kasvuun huomioiden kuitenkin metsien hoidolle asetetut muut tavoitteet. Muuttuneessa tilanteessa metsistä saataisiin tuloja, mutta ne eivät olisi sidoksissa teknisen toimialan talousarvioon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi

Perustelut

Porin vihreä valtuustoryhmä allekirjoittajina Sini Solala ja Kaarina Ranne on jättänyt kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2022 puheenjohtajalle seuraavan valtuustoaloitteen: Valtuustoaloite: Porin kaupungin metsienhoidon ohjelma.

Porin kaupunginhallitus on pyytänyt asiasta teknisen lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot.

 

Teknisen lautakunnan lausunto:

Porin kaupunki omistaa tällä hetkellä noin 5600 ha metsää. Tästä alasta on erityiset virkistyskäytön ja luontoarvot huomioivat pitkän aikavälin metsienhoitosuunnitelmat Porin metsästä 300 ha ja Joutsijärven ympäristön Tammen tilasta 1 540 ha. Lopuille 3 760 hehtaarille on pienempiä taajamametsäalueita lukuun ottamatta metsänhoitosuunnitelmat, joita päivitetään noin 10 vuoden välein.

Kaupungin metsien luontoarvot on kartoitettu Metsokartoituksessa noin 3 000 ha osalta. Kartoituksessa erilaisia metsien monimuotoisuus Metso kohteita löytyi noin 370 hehtaarin alueelta. Kartoitus tehtiin yhteistyössä TEK / Infrankunnossapito ja Elym luonnonsuojelu kanssa.  Kartoituksen tulos tuodaan Telan käsittelyyn vuoden 2022 aikana. Päätösesityksessä tultaneen esittämään noin 370 hehtaarin metsäalueiden siirtymistä metsätaloudellisten hakkuiden ulkopuolelle.

Pori on lisäksi aiemmilla päätöksillä muuttanut omaehtoisella suojelulla metsiä hakkuiden ulkopuolelle. Metso kohteiden ja suojelualueiden lisäksi Porin metsässä ja Tammen tilalla on niiden metsienhoitosuunnitelmissa kohteita, jotka pidetään hakkuiden ulkopuolella. Porin metsäpinta-alasta tulee siis olemaan metsätaloudellisten hakkuiden ulkopuolella yli 10 % metsäpinta-alasta jos Metsokohteet päätetään jättää hakkuiden ulkopuolelle. Puuston arvo silloin näissä hakkuiden ulkopuolisissa kohteissa on noin 5 000 000 €.

Vuosittaiset metsäkohteet käsitellään Teknisessä lautakunnassa, kun kohdehakkuita valitaan. Kohdeluettelot karttoineen ovat julkista materiaalia ja sen lisäksi ovat nähtävissä TEK / Infran metsätyökohteet nettisivuilla. Jatkossa myös talousmetsäkohteet tullaan laittamaan nettiin, kun ne päätetään Telassa. Lisäksi jokainen pystykauppa tulee vielä uudelleen kilpailutuksen jälkeen teknisen lautakunnan päätettäväksi.

Infran kunnossapito on tilaamassa kaupungin metsille uuden metsänhoitosuunnitelman seuraavalle kymmenelle vuodelle. Tilauksesta jätetään pois Porin Metsä, jonka hoitosuunnitelma valmistui keväällä 2022 sekä Tammen tilan metsäsuunnitelman toimenpiteiden suuntaa ohjaa Telan hyväksymä pitkänaikavälin metsänhoito-ohjelma 2019 – 2069. Kilpailutus uudesta metsänhoitosuunnitelmasta tehdään näillä näkymin loppuvuonna 2022. Kilpailutuksen ajankohta säädetään siten, että Suomen metsienhoidossa olevien tavoitteiden pääperiaatteet tulevat päivitettyä menossa olevassa neuvottelussa Suomen valtion ja Euroopan unionin välillä sekä luonnonsuojelulain uudistus. Kilpailutettavaan metsänhoitosuunnitelmaan on tarkoitus ottaa mukaan työkalu hakkuiden ja metsien hoitotoimenpiteiden vaikutusten mittarointi metsien hiilitaseen muutoksiin.

Infran kunnossapito näkee, että metsien hoidon suunnittelutyö tulee pääosin hoitaa asiantuntijatyönä. Infran kunnossapidossa on metsätaloudellinen osaaminen, jota täydentää valmisteluvaiheen yhteistyö Elym luonnonsuojelun kanssa. Metsänhoitosuunnitelmien päivitykset kilpailutetaan alan yritysten välillä. Suomen metsien luontoarvojen tavoitteet tulevat muuttumaan tulevien vuosien aikana – tavoitteita sisällytetään tuleviin metsien hoitosuunnitelmiin. Infran kunnossapito suhtautuu myönteisesti Porin metsäohjelman tekemiseen. Metsäohjelman työ kannattaa ajoittaa vasta tuleville vuosille, jolloin Porin Metsokohteet on vahvistettu Telassa ja valtion uudet metsien ohjeistukset sekä luonnonsuojelulain uudistus ovat valmistuneet

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.