§ 71 Poikkeaminen, Tahkoluoto

Lataa 

PRIDno-2022-2493

Päätöspäivämäärä

18.10.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa satama-aluetta (LS-1). Kaavamääräyksen mukaan alueelle saa rakentaa sataman toiminnalle tarpeellisia rakennuksia, laitoksia sekä maanalaisia tiloja. Alueen kautta on järjestettävä ajoyhteys siihen rajoittuville tonteille. Alueella tulee olla yksi autopaikka kolmea alueella samanaikaisesti työskentelevää henkilöä kohti. Korttelialueiden autopaikat saa sijoittaa satama-alueelle.

Satakunnan maakuntakaavassa rakennuspaikka on teollisuus- ja varastotoimintojen aluetta (T tai T1). Lisäksi rakennuspaikkaa koskee merkintä sv-1, jolla osoitetaan vaarallisia kemikaaleja valmistavan tai varastoivan laitoksen suojavyöhyke (sv-1) sekä merkintä ls, jolla osoitetaan satamatoimintojen kehittämisen kohdealue (ls).

Poikkeaminen

Rakennuksen rakentaminen vastoin asemakaavaa (MRL 58 §)

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit MRA 86 §:n mukaisesti. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta.

Lausunnot

Hakija on pyytänyt hankkeesta Fintrafficin lentoestelausunnon. 11.5.2022 päivätyssä lausunnossa todetaan, ettei mastolla ei ole vaikutusta lentoasemien EASA-ilmailumääräyksen mukaisiin korkeusrajapintoihin eikä Fintraffic ANS ylläpitämiin mittarilentomenetelmiin lähtömenetelmien tai julkaistujen minimikorkeuksien osalta.

Hakija on lisäksi pyytänyt lausunnot Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä sekä Fortum Power and Heat Oy:ltä, joiden voimajohtolinjat kulkevat rakennuspaikan läheisyydessä. Pori Energia Sähköverkot Oy on lausunnossaan katsonut, että suunniteltu telemasto voidaan rakentaa suunnitelman mukaiselle etäisyydelle yhtiön johdoista, kun otetaan huomioon yhtiön lausunnossaan esiin tuomat ohjeet ja määräykset koskien johtoaukealla ja sen läheisyydellä harjoitettavaa toimintaa, maston sijoittamista ja pystyttämistä sekä johdon alla tai sen läheisyydessä työskentelyä. Fortum Power and Heat Oy on lausunnossaan vastaavasti katsonut, että mastohankkeessa tulee varmistua siitä, että masto ei osu missään tilanteessa yhtiön johtimiin ja johtimiin on lausunnossa esitettyjen standardien mukainen suojaetäisyys.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeamisen myöntämistä.

Hakemuksen mukaan alueelle rakennetaan uusi telemasto, jotta alueelle voidaan turvata luotettavat yhteydet viranomaispalveluihin ja näin parantaa alueen turvallisuutta merkittävästi. Telemasto asemoidaan mahdollisimman hyvin niin, ettei siitä koidu haittaa alueen toiminnalle ja/tai käyttäjille. Telemastosta aiheutuu jonkin verran haittaa maisemaan. Ottaen huomioon, että satama-alueella ja sen läheisyydessä on ennestään maisemaan vaikuttavia rakennuksia ja rakennelmia kuten voimalaitos piippuineen, tuulimyllyjä sekä muita rakennuksia, mastosta aiheutuva muutos maiseman nykytilaan ja siten siitä aiheutuva haitta jää vähäiseksi.

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja poikkeamiselle on erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä sillä ehdolla, että maston rakentamisessa tulee ottaa huomioon Pori Energia Sähköverkot Oy:n sekä Fortum Power and Heat Oy:n lausunnoissa esiin tuomat vaatimukset.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Haetaan poikkeamista 65 metriä korkean vapaasti seisovan ristikkomaston rakentamiseksi Tahkoluodon satama-alueelle.

Rakennuspaikka

Porin Satama Oy:ltä vuokrattu 359 m²:n suuruinen alue Tahkoluodon sataman alueella kiinteistöllä 609-430-1-18 Kylänmäentiellä.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti. Maston rakentamisessa tulee ottaa huomioon Pori Energia Sähköverkot Oy:n sekä Fortum Power and Heat Oy:n lausunnoissa esiin tuomat vaatimukset maston rakentamiselle.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi kaupungin suorittamista naapurikuulemisista veloitetaan taksan mukainen maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala