§ 7 Konepajanrannan rakennushistoriaselvityksen tilaaminen

Lataa 

PRIDno-2022-5584

Päätöspäivämäärä

17.10.2022

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö

Päätöksen peruste

Asemakaavamuutoksen käynnistämisen yhteydessä laaditussa sopimuksessa on sovittu, että maanomistaja vastaa hankkeen kaavoituskustannuksista kokonaisuudessaan. Kuitenkin on sovittu, että kaupunki tilaa ja vastaa niistä asemakaavalaadinnassa tarvittavista selvityksistä, jotka palvelevat kaupunkia laajemmalta kuin kaava-alueelta ja edistävät yleisen edun mukaisten tavoitteiden toteutumista kaavahankkeessa. Tällaisia selvityksiä ovat muun muassa liikenteellinen selvitys, jossa selvitetään yleiskaavan mukaisen pääkadun linjausta Isosannasta sopimusalueen läpi kohti Aittaluodon kaupunginosaa sekä olemassa olevien rakennushistoriallisten selvitysten mahdolliset tarkennukset.

Kaupunki on etsinyt maanomistajan edustajan kanssa Satakunnan Museon edellyttämän laatukriteerin täyttävää rakennushistoriaselvityksen laatijaa pitkään. Maanomistajan edustaja, kaupunkisuunnittelu ja Satakunnan Museo ovat käyneet neuvotteluja hankkeesta ja ovat päätyneet esittämään rakennushistoriaselvityksen laatimista yhteistyössä Elo + Sødergren arkkitehdit Oy:n kanssa.

Kuvaus

Isosanna 8. kaupunginosassa on vireillä asemakaavan muutos 609 1756. Asemakaavan muutos koskee kortteleita 76 (osa) ja 77, Konepajanrannan puistoaluetta, Konepajanrannan katualuetta ja venevalkamaa.

Asemakaavassa otetaan huomioon alueen rakennetun kulttuuriympäristön arvot ja ratkaistaan rakennusten suojelu. Osa vanhoista teollisuusrakennuksista ovat jääneet vaille käyttöä, asemakaavassa tutkitaan näiden käyttötarkoituksen muutosten mahdollisuuksia. Tavoitteena on korkeatasoinen ja arkkitehtuuriltaan ympäristöön sopeutuva kokonaisuus.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 6.9.2021 (§ 609) päättänyt Konepajanrannan asemakaavamuutoksen käynnistämisestä.

Asemakaavamuutoksen käynnistämisen yhteydessä on hyväksytty sopimus, jonka tarkoituksena on, että kaupunki ja maanomistaja sopivat sopimusalueen asemakaavamuutoksen käynnistämisestä ja siihen liittyvästä yhteistyöstä kaavamuutoksen valmistelussa sekä tehtävä- ja kustannustenjaosta.

Kaupungin tavoitteet kaavamuutokselle ovat lähtökohtaisesti yhtenevät maanomistajan kanssa. Kaupunki on asettanut sopimusalueen kaavamuutokselle lisäksi seuraavat kaupunkilaisten yleisen edun mukaiset tavoitteet:

- tarkastella alueen muuttamista osaksi julkista kaupunkitilaa ja saattaa alue kaupunkikeskustan läheisyyden mukaiseen käyttöön

- alueen liikenteen toimivuuden tarkastelu ja parantaminen; yleiskaavassa osoitetun pääkadun linjauksen (Isosanta-Aittaluoto) asemakaavassa osoittamisen tarkastelu, suunnittelualuetta laajemman liikenteellisen toimivuuden parantaminen

- tarkastella mahdollisuuksia kaavoittaa joenranta yleiseen virkistyskäyttöön

- rakennussuojelun määrän ja laadun selvittäminen ja näiden tarkoituksenmukainen suhteuttaminen maanomistajan ja kaupungin kantokykyyn

Kaupungin tavoitteena on, että alueesta tulee korkeatasoinen ja arkkitehtuuriltaan ympäristöön sopeutuva. Kaavamuutoksen tavoitteena on alueen kaupunkikuvan parantaminen ottamalla laadukkuus huomioon kaavan laadintatyössä.

Kaavamuutos on tullut vireille (MRL 63§) 15.12.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 16.12.2021 – 14.1.2022.

Päätös

Päätetään​ edellä mainituin perustein, että rakennushistoriaselvitys hankitaan Elo + Sødergren arkkitehdit Oy:ltä tarjouksen 4.10.2022 mukaisesti hintaan 17 500 € (+ alv. 24 %).

Allekirjoitus

Janne Vartia, vs.yksikön päällikkö, Elinvoima- ja ympäristötoimiala, Kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö

Organisaatiotieto

Kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö