Perusturvalautakunta, kokous 20.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Kompensaatio yksityisille palveluntuottajille koronasuojavarusteista

PRIDno-2022-5603

Valmistelija

  • Ilkka Manninen, vt. yksikön päällikkö ICT-yksikkö, ilkka.manninen@pori.fi

Perustelut

Porin perusturva kompensoi yksityisille palveluntuottajille COVID19 –epidemian torjunnassa 1.1 – 31.12.2022 välisenä aikana syntyneitä ylimääräisiä, kasvomaskien ja suojakäsineiden käytöstä syntyneitä kustannuksia. Tässä päätöksessä tarkoitetaan laskua vastaan maksettavaa kompensaatiota, joka perustuu Porin perusturvan hyväksymiin perusteisiin ja laskentakaavaan.

Perusteiden osalta Porin perusturva ilmoittaa, että kompensaatiota maksetaan yksityisille palveluntuottajille, joilta perusturva on edellä mainittuna aikana ostanut ikäihmisten ja vammaisten tehostetun palveluasumisen asukaspaikkoja sekä psykososiaalisin ja lastensuojelullisin perustein ostettavia palveluasumisen asukaspaikkoja. Lisäksi kompensaatiota maksetaan ikäihmisten kotihoidon sekä vammaisten kotiin vietävien palvelujen osalta.

Vuoden 2022 kompensaatio perustuu keskimääräisiin suoritetietoihin ajalta 1.1-31.8.2022, koska kompensaatio täytyy saada maksettua kokonaisuudessaan tänä vuonna. Kompensaation laskentakaavassa on kuitenkin huomioitu koko vuosi 2022. Kompensaatiota maksetaan niille edellä mainituille yksityisille palveluntuottajille, joilta perusturva on saanut tämän päätöksen perusteluissa esitettävän laskentakaavan ja perusteiden mukaisen laskun 30.11.2022 mennessä. Muilla perusteilla ennen tätä päätöstä lähetettyjä laskuja ei hyväksytä, eikä laskuja, jotka eivät perustu tähän päätökseen ja sen liitteenä olevaan laskentakaavaan (liite 1).

Perustelut ja laskentakaava

Sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa muistiossa 6.10.2022 koskien valtioneuvoston asetusta valtionavustuksesta eräisiin julkiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle covid-19-epidemiasta vuonna 2022 aiheutuviin lisäkustannuksiin tuodaan esille, että kunnat saavat avustusta välittömiin kustannuksiin ja tähän sisältyy suojavarusteiden lisääntynyt käyttö.

8 §. Avustus muihin välittömiin kustannuksiin.

Muiden välittömien kustannusten erä olisi tarkoitettu kattamaan muun ohessa niitä kustannuksia, jotka kunnille ja kuntayhtymille syntyy ulkoistetun palvelutuotannon lisäkustannuksista liittyen suojavälineiden lisääntyneeseen käyttöön. Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia suojavarusteisiin liittyvien kustannusten korvaamisesta kunnan järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen osalta (muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfot 30.6.2020 ja 17.12.2020). Ministeriö on suositellut kuntia kompensoimaan yrityksille covid-19-epidemian aiheuttamat ylimääräiset ja kohtuulliset suojavälinekustannukset. Ministeriön toiveena on ollut, että kunnat neuvottelisivat kunnan järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yksityisten palveluntuottajien kanssa ylimääräisten henkilösuojainten korvaamiskäytännöistä siltä osin, kun niistä ei vielä ole päästy sopimukseen tai niistä ei ole palvelutuotantosopimuksissa yksiselitteistä mainintaa.

Porin perusturva on käyttänyt ylimääräisten suojavarustekustannusten laskennassa kaavaa, joka perustuu ylimääräisten kasvomaskien ja suojakäsineiden käyttömäärään ja niiden keskimääräiseen kappalehintaan 1.1-31.8.2022. Ylimääräinen kulutus on näin ollen huomioitu laskentakaavassa ”4 kasvomaskia ja suojakäsineparia/työntekijä/työvuoroja kuukaudessa” mukaan.  Keskimääräinen kappalehinta perustuu Satasairaalan logistiikan antamaan selvitykseen. Kasvomaskien keskihinta on selvityksen mukaan 0,08 €/kpl ja suojakäsineiden 0,075 €/pari. Edellä mainittuihin hintoihin on lisätty 10% kompensoimaan Satasairaalan logistiikan suurehkoihin ostomääriin liittyvää (laskennallista) hinnanalennusta. Kasvomaskien ja suojakäsineiden keskimääräiseksi kappalehinnaksi tulee tuolloin yhteensä 0,17 €. Kompensaation taloudellinen vaikutus on n. 0,1 – 0,2 M€. Jotta kompensaatio saadaan maksettua kokonaisuudessaan tänä vuonna, perustuu vuoden 2022 kompensaatio keskimääräisiin suoritetietoihin ajalta 1.1-31.8.2022.

Laskentakaava asumispalvelut:

Porin kaupungin keskimääräinen asukaspaikkojen määrä per kk (ajalla 1.1-31.8.2022) * hoitajamitoitus * 4 * 22 * 12 * 0,17 €

Kaavassa käytetyt yksiköt:

4 = suojaimien kappalemäärä yhteensä (4 kasvomaskia ja 4 paria suojakäsineitä)

22 = työntekijän keskimääräisten työvuorojen määrä/kk

12 = kuukausien määrä (tammi-joulukuu)

0,17 € = kasvomaskien ja suojakäsineiden keskimääräinen kappalehinta yhteensä

 

Laskentakaava ikäihmisten kotihoito ja vammaisten kotiin vietävät palvelut:

Ikäihmisten kotihoidon ja vammaisten kotiin vietävien palvelujen osalta korvaus on laskettu kertomalla keskimääräinen käyntimäärä per kk (ajalla 1.1-31.8.2022) * 12 * kasvomaskia ja suojakäsineiden yksikköhinta (0,17 €).

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Hyväksytään, että Porin perusturva kompensoi yksityisille palveluntuottajille COVID19 –epidemian torjunnassa 1.1. – 31.12.2022 välisenä aikana ylimääräisiä, kasvomaskien ja suojakäsineiden käytöstä syntyneitä kustannuksia edellä esitettyjen perusteiden ja laskentakaavan mukaisesti.

Päätös

Päätös esityksen mukaan.

Tiedoksi

Perusturvan talouspäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.