Kaupunginvaltuusto, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Nepsy-osaamisen lisääminen ja näkyväksi tuominen Porin kaupungissa, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Tiina Puska (lisäpykälä)

PRIDno-2022-5544

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Tiina Puska jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Nepsy-osaamisen lisääminen ja näkyväksi tuominen Porin kaupungissa

Neuropsykiatrisia häiriöitä, sekä niiden yhteyttä syrjäytymiseen ja mielenterveyden häiriöihin on viime vuosina alettu tunnistaa entistä selvemmin. Lapsilla, joilla on neuropsykiatrinen häiriö (esim. ADHD, autismin kirjo, Tourette), on usein vaikeuksia koulussa ja opinnoissa sekä myöhemmin työelämään siirtymisessä. Lasten neuropsykiatriset oireet näkyvät pääasiassa erilaisina käytöshäiriöinä, sosiaalisina ongelmina, oppimisvaikeuksina sekä toiminnallisina häiriöinä. Neuropsykiatriset oireet kuormittavat niin lapsen kuin nuoren mielenterveyttä, jaksamista ja arjesta selviytymistä. Haasteet heijastuvat vahvasti myös lapsen tai nuoren lähipiiriin ja voivat kuormittaa arkea huomattavasti, jolloin koko perhe on avun tarpeessa. Lapsena alkaneet haasteet näkyvät usein myös aikuiselämän haasteina. Tutkimuksen mukaan esim. diagnosoimaton ADHD liittyy usein myös aikuisiän päihdeongelmiin ja rikollisuuteen, ja myös mielenterveyden häiriöt korostuvat tilanteissa, joissa nepsyoireita ei ole tunnistettu. Varhainen tunnistaminen ja apu todennäköisesti vähentäisivät kuormitusta niin erikoissairaanhoidossa, kuin mielenterveys- ja päihdepalveluissakin.

Tämän aloitteen myötä ehdotamme, että Porin kaupungissa kartoitetaan eri toimialojen ja yksiköiden työntekijöiden nepsy-osaaminen (esim. nepsyvalmentaja-koulutuksen käyneet) ja varmistetaan, että jokaisella toimialalla on erikseen nimettynä henkilö, jolla on tarvittavaa osaamista nepsy-piirteisten ihmisten kohtaamiseen. Lisäksi ehdotamme, että hänelle osoitetaan työaikaa muiden työntekijöiden ohjaamiseen, kouluttamiseen ja nepsy-esteettömyyden lisäämiseen eri yksiköissä. Mikäli osaamista on, myös nepsy-valmennuksen tarjoaminen omalle asiakaskunnalle oman työajan puitteissa vähentäisi terveydenhuollon kuormitusta.

Erityisen tärkeässä osassa ovat sivistystoimiala sekä perusturva, joissa neurokirjon ihmisten kanssa toimitaan päivittäin. Nyt aloitetut nepsypiirteisiä ihmisiä tukevat palvelut kohdistuvat usein lapsiperheisiin, mikä on tietenkin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Kuitenkin myös syrjäytyneiden/syrjäytymisvaarassa olevien aikuisten tukemisella olisi laajaa yhteiskunnallista merkitystä, sillä kuten tiedämme, syrjäytymisen hinta lasketaan sadoissa tuhansissa (esim. https://www.sitra.fi/uutiset/nuorten-syrjaytyminen-kay-myos-yhteiskunnalle-kalliiksi/) .

Vaikka sotepalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, ennaltaehkäisevä työ jää kuntien tehtäväksi. Nyt on aika varmistaa, että myös Satakunnan alueella neuropsykiatrisesti oireilevat saavat ansaitsemansa selkeän hoitopolun ja riittävät tukirakenteet!

Porissa

10.10.2022

Tiina Puska (sd.)

Sinikka Alenius

Ari Nordström

Tuomas Koivisto"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.