§ 167 Tutkimuslupa opinnäytetyötä varten

Lataa 

PRIDno-2022-5618

Päätöspäivämäärä

8.11.2022

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, opetusyksikkö

Päätöksen peruste

Sekä kansalliset että Satakuntan ja Varsinais-Suomen maakuntayhdistelmän tulokset mahdollistavat erilaisten kehitysratkaisujen löytämisen kaikkien kouluyhteisön jäsenien hyvinvoinnin parantamiseksi.Tutkimus toimii myös dialogin avauksena koulumaailmaan sijoittuvassa transkeskustelussa, jossa nousee esiin opettajien näkökulmat. Porin kaupungin edun mukaista on edesauttaa korkeakoulujen opinnäytetöiden toteuttamista.

Kuvaus

[peitetty] on hakenut sivistystoimialalta tutkimuslupaa pro gradu -työtä varten. Opinnäytetyö ” Opettajien valmiudet kohdata sukupuolivähemmistöön kuuluvia oppilaita ja opiskelijoita” liittyy hakijan kasvatustieteen maisteriopintoihin Turun yliopistossa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää peruskoulun ja toisen asteen opettajien tietämystä, asenteita, käsityksiä ja uskomuksia sukupuolivähemmistöön kuuluviin oppilaisiin ja opiskelijoihin liittyen. Tutkimukseni tarkoituksena on myös antaa tietoa siitä, millaisena kasvava transilmiö näyttäytyy koulumaailmassa opettajien näkökulmasta ja toisaalta, millaisia ympäristöjä suomalaiset koulut ovat transoppilaille ja -opiskelijoille. Transoppilaiden/-opiskelijoiden ja opettajien väliset suhteet ovat aikaisemmissa tutkimuksessa osoittautuneet haasteellisiksi, minkä vuoksi aihetta on tärkeää tutkia, kaikkien kouluyhteisön jäsenten hyvinvoinnin kehittämiseksi. Aineistonkeruumenetelmänä käytetään kyselylomaketta ja tehdään kuvailevaa ja vertailevaa analyysia tilastollisten menetelmien avulla. Kysely kohdistetaan perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajiin. Tavoitteena saada vähintään 200 vastaajaa ympäri Suomea. Aineiston kerääminen tehdään 11/22 alkaen, ja opinnäytetyön suunniteltu valmistuminen on 4/23. Hakija on toimittanut tutkimussuunnitelman ja muut pyydetyt selvitykset sivistystoimialalle. Tutkimukseen liittyvä vapaaehtoisuus, henkilötietojen käsittelyyn liittyvät asiat ja muut käytännöt on selvitetty hakemuksessa riittävästi.  Sivistystoimialan toimintasäännön mukaisesti tutkimusluvan myöntää opetusyksikön päällikkö.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan oheisen kuvauksen mukaisesti lukuvuonna 2022-2023 Porin kaupungin peruskoulujen ja lukion opettajille kohdistettuun kyselyyn. Osallistuminen on opettajille vapaaehtoista.

Allekirjoitus

Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, sivistystoimiala, opetusyksikkö

Organisaatiotieto

Opetusyksikkö