§ 78 Poikkeaminen, Ulasoori

Lataa 

PRIDno-2022-4926

Päätöspäivämäärä

22.11.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 459 (hyv. 28.11.1974) tontti on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (TTV9). Kaavamääräyksen mukaan kutakin alkavaa tontin 10000 m² kohden saadaan rakentaa enintään yksi kiinteistön toiminnalle välttämätön asunto. Rakennusten etäisyyden naapuritontin rajasta tulee olla vähintään yhtä suuri kuin rakennuksen korkeus, kuitenkin vähintään 4 m. Korttelin rajalle on istutettava lehtipuita.

Tontin rakennusoikeus on 6282 k-m² (e=0.4).

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n määräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus) seuraavasti:

  • ylitetään asemakaavan mukainen rakennusoikeus 763 k-m²:llä (n. 12 %), yhteensä rakennetaan 7045 k-m²
  • laajennuksen etäisyys tontin rajoista on vähemmän kuin rakennuksen korkeus: pohjoisreunassa 5 metriä ja länsireunassa 7,9 metriä tontin rajasta (laajennuksen räystäskorkeus 9,9 m, harjakorkeus 10,6 m)


Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit 18.10.2022 lähetetyin kirjein. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §, MRA 86 §)

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Hakemuksessa esitettyjen perustelujen mukaan hankkeella saadaan täytettyä museoiden kokoelmakeskuksen tilantarve sijoittamalla tilat olemassa olevaan rakennukseen sekä laajennusosaan. Hankkeen toteutuessa tontti saadaan tehokkaasti käytettyä ja olemassa oleva rakennus hyötykäyttöön Hakemuksen mukaan rakentamisesta ei aiheudu haittaa.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeamisten myöntämistä. Hankkeella rakennuksen käyttötarkoitus muutetaan vastaamaan voimassa olevan asemakaavan käyttötarkoitusta. Tontti sijaitsee olemassa olevalla teollisuusalueella ja rajoittuu kolmelta sivultaan asemakaavan mukaiseen puistoon. Poikkeaminen ei näin ollen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja poikkeamiselle on erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Olemassa olevan ammatillisen oppilaitosten rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen ja laajentaminen 3300 k-m²:llä museoiden kokoelmakeskuksen tarpeisiin.

Rakennuspaikka

Tontti 609-30-1-1, osoitteessa Ulasoorintie 14, 28600 PORI. Tontin pinta-ala on 15706 m².

Rakennuspaikalla sijaitsee rekisteritietojen mukaisesti:

  • 3220 k-m²:n ammatillisten oppilaitosten rakennus ja
  • 525 k-m²:n talousrakennus
  • yhteensä rakennettu 3745 k-m²

​​​​​​

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala