Perusturvalautakunta, kokous 17.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 164 Vastaus vammaisneuvoston esitykseen kuljetuspalveluiden laskutuksen korjaamisesta

PRIDno-2022-5589

Valmistelija

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perustelut

Porin vammaisneuvosto on tehnyt kokouksessaan 2.6.2022 § 30 esityksen kuljetuspalvelujen laskutuksen korjaamisesta. Sosiaali-ja terveydenhuollon asiakasmaksulain uudistumisen johdosta, Porin perusturva on joutunut muuttamaan asiakaslaskutuskäytäntöään. Tällä hetkellä liikkumisen tuen eli sosiaalihuolto- sekä vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden omavastuut laskutetaan Porin kaupungin laskutuksen kautta. Tulleeseen työmäärään ei kaupungin laskutuksessa olla pystytty varautumaan kaikilta osin. Syksyllä 2022 kaupungin laskutuksen henkilöstöresurssia on kuitenkin saatu lisättyä ja laskutusprosessia tehostettua, joten näiltä osin laskutuksen tilanne on parantunut aiemmasta.

Porin perusturvan laskutus on käynyt neuvotteluita välityskeskuksen toiminnan aloittamisesta alkaen liittyen laskutusmateriaaliin. Neuvotteluista huolimatta materiaali on ollut vaikeasti luettava ja asiakasprofiilien monimuotoisuudesta johtuen robotti avusteinen laskutuksen käsittely ei ole ollut mahdollista. Syksyllä 2022 sekä laskutusaineistoa että laskutusaineiston käsittelyprosessia on kehitetty, jonka seurauksena laskutusprosessia on saatu nopeutettua.

Asiakaslaskutus on parannuksista huolimatta noin neljä kuukautta myöhässä. Laskutusruuhkaa pyritään purkamaan loppuvuonna kahden kuukauden laskutusjaksoilla. Tällä tavoitellaan sitä, että laskutusruuhka saadaan purettua loppuvuoden aikana mahdollisimman vähiin siten, että vuoden 2023 puolella laskutettavaa olisi vain yhden aineiston verran eli marras-joulukuun osalta. Vuoden 2022 laskutus pitää saada kokonaisuudessaan valmiiksi alkuvuoteen 2023 mennessä, koska Satakunnan hyvinvointialue järjestää palvelun 1.1.2023 alkaen. Asiakkaiden kanssa voidaan tarpeen mukaan sopia maksujärjestelyistä. Vammaispalvelutoimistosta saa halutessaan ohjeistusta matkojen määristä ja muista matkoihin liittyvistä asioista.

Laskuissa on nyt liite, josta ilmenee jokaisen kyydin päivämäärä, alku- ja kohdeosoite sekä omavastuuosuus. Matkan pituustietoa ei tällä hetkellä ole saatavissa laskutusaineistossa. Kehitystoive välitetään eteenpäin tiedoksi palveluntarjoajalle.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kortittomaan palveluun, mutta joiltakin on tullut toiveita kortteihin palaamisesta. Kuittia ei ole mahdollista saada tällä hetkellä, koska taksamittaria ei ole käynnissä vaan ajo tapahtuu sovelluksen kautta. Samanlainen käytäntö on myös esimerkiksi Raumalla.

Hyvinvointialueen vammaispalveluiden järjestämistyöryhmässä organisoidaan liikkumisen tuen palveluita hyvinvointialueella, joka alkaa 1.1.2023. Perusturvalautakunta vie parannustoiveet työryhmän tietoon. Työryhmä ottaa palvelujen järjestämisessä huomioon Porin vammaisneuvoston esityksen laskutuksen parantamisesta.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Porin perusturva siirtää vammaisneuvoston esityksen hyvinvointialueen liikkumisen tuen työryhmään, jotta hyvinvointialueen liikkumisen tuen organisoinnissa otettaisiin huomioon vammaisneuvostolta tulleet kehitystoiveet.

Laskutuksen osalta Porin kaupungin laskutus sekä Porin perusturvan laskujen käsittely pyrkii nopeuttamaan laskutusta loppuvuoden osalta sekä varmistaa laskutuksen oikeanlaisen toteutumisen hyvinvointialueen alkaessa 1.1.2023.

Päätös

Päätös esityksen mukaan.

Kokouskäsittely

Miika Palin saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Porin kaupungin vammaisneuvosto, hyvinvointialueen vammaispalveluiden järjestämisen alatyöryhmä