Perusturvalautakunta, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 LISÄPYKÄLÄ: Nepsy-osaamisen lisääminen ja näkyväksi tuominen Porin kaupungissa, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Tiina Puska (lisäpykälä)

PRIDno-2022-5544

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Tiina Puska jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Nepsy-osaamisen lisääminen ja näkyväksi tuominen Porin kaupungissa

Neuropsykiatrisia häiriöitä, sekä niiden yhteyttä syrjäytymiseen ja mielenterveyden häiriöihin on viime vuosina alettu tunnistaa entistä selvemmin. Lapsilla, joilla on neuropsykiatrinen häiriö (esim. ADHD, autismin kirjo, Tourette), on usein vaikeuksia koulussa ja opinnoissa sekä myöhemmin työelämään siirtymisessä. Lasten neuropsykiatriset oireet näkyvät pääasiassa erilaisina käytöshäiriöinä, sosiaalisina ongelmina, oppimisvaikeuksina sekä toiminnallisina häiriöinä. Neuropsykiatriset oireet kuormittavat niin lapsen kuin nuoren mielenterveyttä, jaksamista ja arjesta selviytymistä. Haasteet heijastuvat vahvasti myös lapsen tai nuoren lähipiiriin ja voivat kuormittaa arkea huomattavasti, jolloin koko perhe on avun tarpeessa. Lapsena alkaneet haasteet näkyvät usein myös aikuiselämän haasteina. Tutkimuksen mukaan esim. diagnosoimaton ADHD liittyy usein myös aikuisiän päihdeongelmiin ja rikollisuuteen, ja myös mielenterveyden häiriöt korostuvat tilanteissa, joissa nepsyoireita ei ole tunnistettu. Varhainen tunnistaminen ja apu todennäköisesti vähentäisivät kuormitusta niin erikoissairaanhoidossa, kuin mielenterveys- ja päihdepalveluissakin.

Tämän aloitteen myötä ehdotamme, että Porin kaupungissa kartoitetaan eri toimialojen ja yksiköiden työntekijöiden nepsy-osaaminen (esim. nepsyvalmentaja-koulutuksen käyneet) ja varmistetaan, että jokaisella toimialalla on erikseen nimettynä henkilö, jolla on tarvittavaa osaamista nepsy-piirteisten ihmisten kohtaamiseen. Lisäksi ehdotamme, että hänelle osoitetaan työaikaa muiden työntekijöiden ohjaamiseen, kouluttamiseen ja nepsy-esteettömyyden lisäämiseen eri yksiköissä. Mikäli osaamista on, myös nepsy-valmennuksen tarjoaminen omalle asiakaskunnalle oman työajan puitteissa vähentäisi terveydenhuollon kuormitusta.

Erityisen tärkeässä osassa ovat sivistystoimiala sekä perusturva, joissa neurokirjon ihmisten kanssa toimitaan päivittäin. Nyt aloitetut nepsypiirteisiä ihmisiä tukevat palvelut kohdistuvat usein lapsiperheisiin, mikä on tietenkin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Kuitenkin myös syrjäytyneiden/syrjäytymisvaarassa olevien aikuisten tukemisella olisi laajaa yhteiskunnallista merkitystä, sillä kuten tiedämme, syrjäytymisen hinta lasketaan sadoissa tuhansissa (esim. https://www.sitra.fi/uutiset/nuorten-syrjaytyminen-kay-myos-yhteiskunnalle-kalliiksi/) .

Vaikka sotepalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, ennaltaehkäisevä työ jää kuntien tehtäväksi. Nyt on aika varmistaa, että myös Satakunnan alueella neuropsykiatrisesti oireilevat saavat ansaitsemansa selkeän hoitopolun ja riittävät tukirakenteet!

Porissa

10.10.2022

Tiina Puska (sd.)

Sinikka Alenius

Ari Nordström

Tuomas Koivisto"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Matti Järvinen, psykososiaalisten palveluiden päällikkö, m.jarvinen@porinperusturva.fi
  • Mari Levonen, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, mari.levonen@porinperusturva.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että työntekijöiden nepsy-osaaminen kartoitetaan. Suurella osalla perusturvan työntekijöitä on jotain nepsy-osaamista, joten tarkoituksenmukaisinta on selvittää nepsy-osaamisen kokonaisuuksia, joista keskeisin on nepsy-valmentajaksi kouluttautuneet. Porin perusturvassa on käynnissä osana Tulevaisuuden sote-keskus –hankekokonaisuutta Nepsykoordinaatio-hanke, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on nepsy-tietoisuuden ja –osaamisen lisääminen. Hanke on selvittänyt Porin kaupungin palveluksessa olevia nepsy-osaajia, lähinnä nepsy-valmentaja –koulutuksen käyneitä, joita on löytynyt tähän mennessä runsas 30, joista perusturvan palveluksessa on noin 20. Määrä vähitellen kasvaa, koska koulutuksia on jatkuvasti menossa.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että jokaisella toimialalla on erikseen nimettynä henkilö, jolla on tarvittavaa osaamista nepsy-piirteisten ihmisten kohtaamiseen. Hänellä olisi aloitteen mukaan osoitettu työaikaa muiden työntekijöiden ohjaamiseen ja kouluttamiseen sekä nepsy-esteettömyyden lisäämiseen nepsy-asioissa eri yksiköissä. Aloitteen mukaan nepsy-valmennuksen tarjoaminen omalle asiakaskunnalle olisi suotavaa.

Perusturva kannattaa aloitteessa esitettyjä asioita. Perusturvassa neuropsykiatrisessa työskentelyssä painopiste lasten kohdalla on arvioinnissa, kuntoutuksen suunnittelussa ja lapsen arkiympäristön (koti, päiväkoti, koulu) tukemisessa. PItkäkestoisia kuntousjaksoja ei ole voitu toteuttaa perusturvan toimintana. Perusturvassa on ollut käytössä kesästä 2022 alkaen lasten ja nuorten kuntoutuksen palveluseteli neuropsykiatriseen valmennukseen. Palvelusetelillä valmennus- ja kuntoutusjaksoja on myönnetty n. kymmenelle lapselle. Ehdot täyttävistä palveluntuottajista on pulaa. Palvelusetelin käytöönotto ei kuitenkaan vähennä sitä tarvetta, että osaamista tarvitaan enemmän myös omassa organisaatiossa.

Perusturvan palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta, mutta tämä ei muuta tarvetta nepsy-piirteisten kohtaamisen osalta. Laskentatavasta riippuen jopa 10 % väestöstä voidaan katsoa neurokirjon henkilöksi, diagnoosin saaneita tästä on pieni osa. Kaikissa kunnallisissa palveluissa kuten varhaiskasvatuksessa, kouluissa, joukkoliikenteessä jne. siis kohdataan nepsy-piirteisiä ihmisiä, ja ymmärtämättömyydestä johtuen kohtaaminen saattaa olla erittäin epäonnistunut ja palvelu ei toteudu hyvällä tavalla. Siksi asiaan panostaminen ja laajamittainen kouluttautuminen on toivottavaa.

Yksiköissä voi olla nepsy-vastuuhenkilö, mutta osaaminen ei voi olla vain yhden henkilön vastuulla, joten laajempi työyhteisön kouluttautuminen on asian toteutumisen kannalta keskeistä. Perusturva siirtyy vuoden 2023 alusta osaksi Satakunnan hyvinvointialuetta. Nepsykoordinaatio-hanke laajenee käsittämään koko hyvinvointialueen, joten panostaa nepsy-asioihin näiltä osin jatkuu. Nepsy-yhteyshenkilöitä voi Porin kaupungilla olla muillakin toimialueilla kuin sivistystoimialalla (jossa mielellään eroteltuina varhaiskasvatus, perusopetus, kulttuuri sekä liikunta- ja vapaa-aika). Hyvinvointialueen ja Porin kaupungin yhteistyön toteutumisesta nepsy-asioissa on huolehdittava jatkossa. Vastuu tästä on molemmilla organisaatioilla.

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta antaa yllä olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaan, seuraavalla lisäyksellä: lautakunta pyytää kiinnittämään huomiota sekä nepsy-palvelua tuottavien järjestöjen että asiakasryhmää edustavien järjestöjen toimintaan. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota hyvien käytäntöjen jatkamiseen hyvinvointialueella ja kunnissa. 

 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/sihteeri