§ 80 Lähimaksulaitteiden hankinta asennettuna avoimen joukkoliikenteen linja-autoihin

Lataa 

PRIDno-2022-6384

Päätöspäivämäärä

2.12.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Pusatec Oy ja TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy ovat toteuttaneet yhteensopivuuden Waltti-taustajärjestelmän ja lähimaksun lukijalaitteen sekä lukijan edellyttämän ohjelmiston ja rajapintojen välillä. Koska Porin LInjat Oy käyttää Pusatec Oy:n rahastuslaitteita, lähimaksulukijalaitteita sertifiointeineen ei voi hankkia toiselta valmistajalta. Porin LInjat Oy:ltä ei ole vaadittu lähimaksuominaisuutta voimassa olevassa liikenteen hankintasopimuksessa eikä lippu- ja maksujärjestelmäsopimuksessa, joten kustannus hankinnasta kuuluu liikenteen tilaajalle.

Elinvoima-​ja ympäristötoimialan toimintasäännön 22§  Hankintavaltuudet ja laskujen hyväksyminen mukaan toimialajohtajalla on hankintavaltuus enintään 100.000 euroa.

Kuvaus

Joukkoliikennejaosto on kokouksessaan 18.10.2022 § 45 päättänyt valita TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n Waltti-järjestelmän Porin toimivaltaisen viranomaisen lippu- ja maksujärjestelmäksi ja valtuuttaa joukkoliikennepäällikön jatkamaan neuvotteluja Waltti-järjestelmän käyttöönoton toteutussuunnittelusta. Waltti-järjestelmä mahdollistaa uusien maksutapojen käyttöönoton.

Waltti-järjestelmän lähimaksuominaisuus on tuotannossa useiden liikenteenharjoittajien linja-autoissa, joissa on käytössä Pusatec Oy:n rahastuslaitteet. Pusatec Oy ei kuitenkaan voi tarjota lähimaksun taustajärjestelmää, joka tarvitaan mm. hintakatto-ominaisuutta ja matkojen veloitusten seurantaa varten, koska laskentaa vaativat ominaisuudet ovat osa Waltin taustajärjestelmää. 

Porin Linjat Oy:n linja-autoissa on Pusatec Oy:n rahastuslaitteet, joihin voidaan ostaa lähimaksulaitteet sertifiointeineen. Lähimaksua varten on pyydetty tarjous Pusatec Oy:ltä lähimaksulukijalaitteista asennettuna sidosyksikkö Porin Linjat Oy:n 44 linja-autoon. Kustannus lähimaksulukijalaitteiden hankinnasta ja käyttöönottokustannuksista kuuluu viranomaiselle, koska ominaisuutta ei ole vaadittu sidosyksikön kanssa tehdyssä hankintasopimuksessa (18.5.2021 § 41) eikä lippu- ja maksujärjestelmäsopimuksessa (4.5.2021 § 34).

Pusatec Oy on 15.11.2022 jättänyt tarjouksen Porin kaupungille lukijalaitteista (44kpl) asennettuina linja-autoihin Porin Linjat Oy:n varikolla ja laitteiston ohjelmiston asennuksista ja tuesta. Laitteiden ja asennusten osuus tarjouksesta on 23 364 € (alv. 0 %) ja käyttöönoton ja ohjelmistojen yhteensovittamisen osuus 33 644 € (alv. 0 %). Lähimaksulukijalaitteiden jatkuvat kulut ovat tarjouksen jättöhetken hintatason mukaan 981,20 € (alv. 0 %).

Päätös

Päätän edellä mainituin perustein, että hankitaan lähimaksulukijalaitteet 44 kpl sertifiointeineen asennettuina Pusatec Oy:ltä 15.11.2022 päivätyn tarjouksen mukaisesti hintaan 57 008 € (alv. 0 %).

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö