§ 410 Määrärahasiirto TA 2022, sopimusjärjestelyihin liittyvän pakollisen varauksen muodostaminen

Lataa 

PRIDno-2022-6402

Päätöspäivämäärä

7.12.2022

Päätöksen tekijä

Talous- ja hallintojohtaja

Päätöksen peruste

Talousarvion 2022 yhteydessä vahvistetun erillisvaltuuden mukaan talous- ja hallintojohtajalla on oikeus päättää määrärahasiirroista toimialojen sekä käyttötalous- ja investointiosien välillä. Määrärahan käyttötarkoitus ei saa kummassakaan tapauksessa muuttua.

Kuvaus

Kaupunginhallitus on 6.6.2022 § 390 tehnyt päätöksen Uudenkoiviston vanhustentalon määräaikaisen vuokrasopimuksen päättämisestä Porin YH-asunnot Oy:n kanssa. Sopimusjärjestelyn vuodelle 2022 kohdistuvaan osuuteen, 502 529,95 euroa, liittyen on tehty erillinen viranhaltijapäätös määrärahasiirrosta investointiosasta käyttötalousosaan (Talous- ja hallintojohtaja 22.11.2022 § 392). Tämän lisäksi kaupungin maksettavaksi sopimusjärjestelyyn liittyen tulee vuonna 2023 kohteen noin 460 000 euron purku- ja maisemointikulut.

Kirjanpitolain mukaan tuloslaskelmassa on vähennettävä velvoitteista vastaisuudessa aiheutuvat menot ja menetykset, jos ne kohdistuvat päättyneeseen tai aikaisempaan tilikauteen, niiden toteutumista on pidettävä varmana ja ne perustuvat lakiin tai kirjanpitovelvollisen sitoumukseen sivullista kohtaan, eikä niitä vastaava tulo ole varma tai todennäköinen. Näissä tilanteissa kunnan on kirjattava tuloslaskelmaan ja taseeseen pakollinen varaus. Varaus heikentää määrällään sen vuoden tulosta, johon se kirjataan. Kun vastaisuudessa varauksella katettava meno realisoituu, se ei enää vaikuta tulokseen, koska varaus puretaan toteutuneen menon katteeksi. Kassavaikutteinen meno tapahtuu siis tulevaisuudessa, mutta taseessa varaudutaan sen kattamiseen jo siinä vaiheessa, kun menon toteutuminen on varmaa.

Koska kyseessä on kaupungin oman tytäryhteisön kanssa tehty sopimusjärjestely, on tarkoituksenmukaista kattaa asiasta aiheutuva meno talousarviossa yritysjärjestelyihin varatulla määrärahalla. Määräraha on merkitty investointiosaan konsernipalveluiden kohtaan. Siirron seurauksena yritysjärjestelyihin talousarviossa esitetty määräraha ylitetään, mutta investointiosan sitova erä (konsernipalveluiden investoinnit yhteensä) ei ylity.

Päätös

Päätän siirtää vuoden 2022 talousarviossa investointiosasta konsernipalveluiden kohdassa olevasta yritysjärjestelyihin varatusta määrärahasta 460 000 euroa käyttötalouteen kohtaan muut toimialoille kohdistamattomat käyttötalouserät.

Allekirjoitus

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, konsernipalvelut

Organisaatiotieto

Talous- ja hallintoyksikkö