§ 83 Suunnittelutarveratkaisu, Metsäkulma

Lataa 

PRIDno-2022-4334

Päätöspäivämäärä

21.12.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole asemakaavaa.

Meri-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (hyv. 6.3.2000) rakennuspaikka sijoittuu pientalovaltaiselle asuntoalueelle, jota yleiskaavan tavoitetilanteeseen mennessä ei asemakaavoiteta (AP-1) sekä maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M). Suunniteltu rakentaminen sijoittuu AP-1-alueelle.

AP-1 alueelle voidaan sallia myös asuinympäristöön soveltuvia toimitiloja. Poikkeus- ja rakennuslupia alueelle myönnettäessä tulee tarkistaa, että hanke kokonsa ja muotonsa puolesta soveltuu ympäristöönsä ja, että se täyttää ympäristöhygieniset vaatimukset.

Yyterinniemen osayleiskaavaluonnoksessa rakennuspaikka sijoittuu alueelle, joka varataan kyläasutukselle sekä sen tarvitsemille, ympäristöönsä sopiville palvelu- ja työtiloille (AT-1). Uudisrakennukset on sovitettava maisemaan ja kyläkuvaan. Alueen tarkempaa suunnittelua voidaan toteuttaa oikeusvaikutteiselle kyläkaavalla tai vastaavalla oikeusvaikutuksettomalla suunnitelmalla. Lisäksi rakennuspaikka sijoittuu osittain maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Suunnitellut rakennukset sijoittuvat AT-1-alueelle. Yleismääräysten mukaan koko kaava-alue asemakaavoitettuja alueita lukuun ottamatta määrätään suunnittelutarvealueeksi. Uudesta asemakaavoittamattoman alueen rakennuspaikasta tulee vähintään puolet jättää rakentamisesta vapaaksi, myöhemmän suunnitteluvaran säilymiseksi.

Satakunnan maakuntakaavassa alue on merkitty kehittämisperiaatemerkinnälle yhdyskuntarakenteen laajenemissuunta.

Rakentamisrajoitus

Rakennuspaikka on MRL 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut osan naapureista ja kaupunki osan. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut lausuntonsa hankkeesta:
Kun rakennukset sijoitetaan maantien 13003 suoja-alueen ulkopuolelle, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne-vastuualueella ole huomautettavaa uudisrakennusten sijainnista. Varsinais-Suomen ELY-keskus suhtautuu kielteisesti hulevesien ja puhdistettujen jätevesien johtamiseen maantien sivuojaan. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei tällä hetkellä ole tiedossa tienpidon suunnitelmia tai parannustoimenpiteitä maantielle 13003 lausuntopyynnön mukaisen rakennushankkeen kohdalla.

Väylävirastolla ei ole huomautettavaa rakennushankkeeseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Rakennuspaikka täyttää rakennusjärjestyksen pinta-alavaatimuksen. Rakennukset on sijoitettu riittävän etäälle rata-alueesta sekä maantien suoja-alueesta ja rakennuspaikalle on olemassa oleva kulkuyhteys maantieltä. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

1-kerroksisen 170 k-m² asuinrakennuksen, 140 k-m²:n talousrakennuksen ja 12 m² grillikodan rakentaminen.

Rakennuspaikka

Tila [peitetty]. Kiinteistörekisterin mukainen pinta-ala on 1,4918 ha. Rakennuspaikka sijaitsee metsän reunassa ja rajoittuu maantien tiealueeseen sekä rautatiealueeseen (Mäntyluodon rata).

Rakennuspaikalla sijaitsee 8 m²:n talousrakennus, joka puretaan.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala