§ 33 Lupa varisten, harakoiden ja naakkojen ampumiseen Hangassuon jätekeskuksen alueella

Lataa 

PRIDno-2022-7040

Päätöspäivämäärä

29.12.2022

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö

Päätöksen peruste

Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön mukaan (19 §) metsästysoikeuden myöntämisestä kaupungin omistamilla kiinteistöillä päättää suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikkö.

 

Kuvaus

Peitetty ja Peitetty ovat hakeneet Porin kaupungilta lupaa variksten, harakoiden, naakkojen ja harmaalokkien ampumiseen Hangassuon jätekeskuksen alueella 1.1.-30.4. ja 1.8.-31.12. välisinä aikoina vuonna 2023-2027. Hakijoilla on ollut lupa varisten ja harakoiden ampumiseen jo pitkään, viimeisin vuoden 2022 loppuun asti. Lupa on koskenut ko. lintujen ampumista muulloin kuin niiden rauhoitusaikana. Edellä mainitut lajit ovat metsästyslain 5 §:n mukaisia rauhoittamattomia lintulajeja eli lajeja, joiden rauhoitusaika kattaa vain pesimäajan. Satakunnassa varis ja naakka ovat on metsästysasetuksen 25 §:n mukaan rauhoitettu 10.3.-31.7. ja harakka 1.4.-31.7.  

Perusteena lintujen ampumiselle Hangassuon jätekeskuksen alueella hakijat ovat esittäneet kyseisten lintukantojen kasvun, vaikutuksen kaupunkilinnustoon (erityisesti avopesijöihin) sekä varisten aggressiviisuuden ihmisiä kohtaan.

Jonkinasteinen luvanvarainen ampumistoiminta osaltaan on estämässä luvatonta lintujen ampumista jätekeskuksen alueella. Ampuminen tapahtuu pääasiassa viikonloppuisin jätekeskuksen ollessa suljettuna. Hakijoiden toiminnasta alueella ei ole myöskään esitetty valituksia ja vaaditut yhteenvetoraportit on toimitettu ja tuotettu lupaehtojen mukaisesti. Toimintaa voidaan näin ollen toistaiseksi jatkaa entisten lupaehtojen mukaisesti. 

 

 

Päätös

Peitetty ja Peitetty myönnetään lupa varisten, harakoiden ja naakkojen pyytämiseen Hangassuon alueella alla olevin ehdoin. Lupaa harmaalokkien pyytämiseen ei myönnetä.

Lupaehdot:

1) Variksia, harakoita ja naakkoja voi ampua 1.1.2023-31.12.2027 välisenä aikana muulloin kuin kyseisten lajien rauhoitusaikana.

2) Ammutuista linnuista tulee vuosittain tammikuun loppuun mennessä toimittaa raportti, josta ilmenevät ampumispäivät ja saalismäärät sekä yleisiä havaintoja jätekeskuksessa ruokailevista linnuista. Raportti toimitetaan Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialalle kirjallisesti tai sähköpostitse (Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala/ Outi Aalto, PL 121, 28101 Pori tai outi.aalto@pori.fi)

3) Päätöksen tehnyt viranhaltija voi tarvittaessa muuttaa lupaehtoja kesken lupakauden.

4) Mikäli lintuja ammutaan jätekeskuksen aukioloaikana, tulee ampumisesta ilmoittaa etukäteen Hangassuon jätekeskuksen työnjohtajalle.

Pyynnin voi aloittaa oikaisuvaatimusajasta huolimatta.

 

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Tästä lupapäätöksestä perittävä maksu on 60 euroa. Maksu perustuu Porin kaupungin elinvoima-​ja ympäristölautakunnan 24.11.2021 hyväksymään ympäristönsuojeluviranomaisen taksaan.

Allekirjoitus

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, elinvoima- ja ympäristötoimiala, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö

Organisaatiotieto

Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö