§ 2 Kokoelmahankintapäätös_2/2023

Lataa 

PRIDno-2022-6269

Päätöspäivämäärä

20.1.2023

Päätöksen tekijä

Taidemuseon johtaja

Päätöksen peruste

Mustavalkokuvista koostuva shadow puppet -sarja edustaa Katayaman tuotannossa pelkistetympää puolta, poiketen useammin nähdyistä suurikokoisista värivedoksista, jotka koostuvat kuvattavan kohteen lisäksi usein erilaisesta rekvisiitasta, tekstiileistä ja kehyksiin asti ulottuvista materiaaleista. Esteettisesti hiotuissa shadow puppet -sarjan kuvissa Katayama on kuvattu kehollisessa vuorovaikutuksessa erityisen tekstiiliveistoksen kanssa, joka muistuttaa suurennosta Katayaman käden muodosta. Kuvat ovat vaikuttavia ja tuovat esiin uudenlaisia ajatuksia kauneudesta ja sensuaalisuudesta suhteessa erilaisiin kehoihin.

Taidemuseo kartuttaa kokoelmiaan kansainvälisten taiteilijoiden kohdalla nimenomaan taltioiden omaa näyttelyohjelmaansa. On tärkeää, että museon korkeatasoisista kansainvälisistä näyttelyistä jaa pysyviä jälkiä museon kokoelmaan ja näin myös kansalliseen julkisten kokoelmien verkostoon.

Hankinta liittyy kokoelmahankinnoille suuntaa antavaan näyttely- ja toimintapoliittiseen sisältökategoriaan: Etnisyys, identiteetti, monikulttuurisuus, globalisoituminen ja ihmisoikeudet.

Porin taidemuseon kokoelmahankintatyöryhmä on tehnyt teosvalinnan Teams-kokouksessa 28.10.-2.11.2022. Ryhmään kuuluvat kokoelmayksikön intendentti Anni Saisto, kokoelma-amanuenssi Jasmin Lehtiniemi, museomestari Henri Smura, konservaattori Janita Nieminen, näyttelypalveluiden intendentti Arttu Merimaa, yleisötyön intendentti Mirja Ramstedt-Salonen ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen. 

Näyttelyintendentti Arttu Merimaa:

Edellä todetuin perustein esitän, että Mari Katayaman teokset shadow puppet #001, shadow puppet #005, shadow puppet #008 ja shadow puppet #0010 (2016) hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan yhteishintaan 1 940 000 JPY.

Sivistystoimialan toimintasäännön §25 mukaan perusyksikön esimies päättää perusyksikön kokoelmapolitiikasta ja kokoelma-aineistoista.

Kuvaus

Mari Katayama, 4 teosta

shadow puppet #001, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #005, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #008, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #0010, 2016, valokuvavedos

Yhden teoksen hinta: 485 000 JPY (jeni)

Yhteishinta: 1 940 000 JPY (jeni) 

Euromääräinen hankintasumma määräytyy maksupäivän valuuttakurssien mukaan.

 

Mari Katayama (s. 1987 Gunma, Japani) on laajalti tunnustettu ja merkittävä nykytaiteilija. Katayaman tärkeimpiin näyttelyihin lukeutuvat, "leave-taking" (Akio Nagasawa Gallery, Tokio, Japani, 2021), "Home Again" (Maison Européenne de la Photographie, Pariisi, Ranska, 2021), “58. Venetsian biennaali 2019” (Giardini and Arsenale, Venice, Italy), “Broken Heart” (White Rainbow, Lontoo, 2019), “Photographs of Innocence and of Experience-Contemporary Japanese Photography vol.14” (Tokyo Photographic Art Museum, Tokio, 2017), “On the way home” (The Museum of Modern Art, Gunma, 2017), “Roppongi Crossing - My body, your voice” (Mori Art Museum, Tokio, 2016), “Aichi Triennale 2013” (Nayabashi, Aichi), etc. Taiteilijan teoksia on kokoelmissa Collection Antoine de Galbert (Pariisi, Ranska), Mori Art Museum (Tokio, Japani), Arts Maebashi (Gunma, Japani) ja Tokio Photographic Art Museum (Tokio, Japani). Hänelle on myönnetty palkintoja, kuten Encouraging Prize of Gunma Biennale for Young Artists vuonna 2005, Grand Prix of Art Award Tokyo Marunouchi vuonna 2012, Higashikawa Award for The New Photographer category vuonna 2019 ja Kimura Ihei Award vuonna 2020. Tärkeimpiä taiteilijat tuotantoa esittelevät julkaisut ovat "Mother River Homing" (Akio Nagasawa Publishing, 2021) ja "GIFT" (United Vagabonds, 2019).

Hankittavat neljä valokuvaa ovat otos laajemmasta shadow puppet -valokuvasarjasta, joka oli esillä Mari Katayaman yksityisnäyttelyssä Porin taidemuseossa 21.1.–29.5.2022. Museon tiedotteessa näyttelyä kuvataan seuraavasti:

Mari Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.

Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä. Omakuvissaan taiteilija esiintyy erilaisissa yksityisissä tiloissa, mutta myös liikkumassa ulkona kaupungilla tai merenrannalla. Osa taiteilijan käyttämistä proteeseista on toiminnallisia, toiset puolestaan koristeellisia lisukkeita, joilla hän luo keholleen jatkuvasti muuntuvia ilmenemismuotoja. Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkäproteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana, mallina tai puhujana.

Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatioissa ja mutaatioissa. Katayaman töissä onkin selvä emansipatorinen sävy. Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Päätös

Edellä mainituin perustein päätän, että seuraavat Mari Katayaman teokset hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan näyttelyintendentti Arttu Merimaan esityksen mukaisesti yhteishintaan 1 940 000 JPY. Euromääräinen hankintasumma määräytyy maksupäivän valuuttakurssien mukaan.

shadow puppet #001, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #005, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #008, 2016, valokuvavedos

shadow puppet #0010, 2016, valokuvavedos

 

Allekirjoitus

Anni Venäläinen, taidemuseon johtaja, Sivistystoimiala, kulttuuriyksikkö, Porin taidemuseo

Organisaatiotieto

Kulttuuriyksikkö