Kaupunginhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 KuMeKo Recycling Oy/Merisatamantien ympäristölupahakemus

PRIDno-2022-7085

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Perustelut

KUMEKO Group Oy:n Porin kierrätyspolttoaineen jalostuslaitos sijaitsee Porin Mäntyluodon kaupunginosassa, Merisatamantien varrella Mäntyluodon satama-alueen reuna-alueella sataman porttialueesta itään. Laitoksella on toistaiseksi voimassa oleva Porin kaupungin 8.10.2020 myöntämä ympäristölupa (PRIDno-2020–3820) toiminta-alueelle, jonka pinta-ala on noin 1,6 ha ja joka sijoittuu kiinteistölle 609-65-9-1. Nykyisin alueella vastaanotetaan, välivarastoidaan sekä käsitellään ympäristöluvan mukaisesti mekaanisesti kaupan ja teollisuuden erilliskerätyistä energiajätteistä valmistettua SRF-kierrätyspolttoainetta. Voimassa olevan ympäristöluvan mukaan laitokselle vastaanotettava jätemäärä saa olla enintään 19 990 t/a ja varastoitavien jätteiden määrä kerrallaan enimmillään 19 990 t.

KUMEKO Group Oy suunnittelee nykyisen kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen toiminta-alueen laajentamista. Laajennusalueet sijoittuvat kiinteistölle 609-65-9-1 sekä sen naapurikiinteistölle 609-65-9-2. Toiminta-alueen laajentamisen myötä kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen pinta-ala on kokonaisuudessaan noin 3,0 ha. Hakemuksen mukaisella laajennusalueella ei ole aiemmin ollut teollista toimintaa, aluetta on käytetty Porin Sataman ruoppausmassojen ja Mäntyluodontien rakentamisessa syntyneiden maa-ainesten läjitysalueena. Laajennusalueelle rakennetaan tarvittavat kentät, vesienkäsittelyrakenteet sekä tukitoiminnot ennen jätteenkäsittelytoiminnan aloittamista. Toiminta-alueen laajentamisen lisäksi toimintaa on suunniteltu muutettavan siten, että laitoksella voidaan vastaanottaa ja käsitellä mekaanisesti lajittelemalla, murskaamalla ja paalaamalla kierrätyspolttoainetta sekä energiajätettä enintään 50 000 t/a. Varastoitavien jätteiden määräksi haetaan enimmillään 50 000 t kerrallaan. Jätteet käsitellään laitoksella mahdollisimman nopeasti siten, että niiden varastointiaika laitoksella on mahdollisimman lyhyt. Kaikki käsittelytoiminnot toteutetaan katetuissa tiloissa vastaavasti kuin nykyisin. Tarkempi kuvaus alueen laajentamisesta ja hakemuksen mukaisista toiminnoista on esitetty hakemuksessa. Suunniteltujen muutosten vuoksi voimassa olevaan ympäristölupaan haetaan muutosta ympäristösuojelulain (YSL,527/2014) 29 §:n nojalla. Hakemuksen mukaiselle kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen toiminnan muutokselle haetaan ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Toiminnan merkittävimmiksi ympäristövaikutuksiksi arvioidaan mahdollinen pölyäminen, melu sekä roskaantuminen. Näihin on varauduttu toiminnan suunnittelussa mm. toimintojen sijoittelussa, rakenteellisissa ratkaisuissa (suojavalli) sekä toteuttamalla varsinaiset mekaaniset käsittelytoiminnot katetuissa tiloissa. Kierrätyspolttoaineen jalostuslaitos sijaitsee Porin Sataman välittömässä läheisyydessä, teollisuusalueella. Naapurikiinteistöt ovat alueella teollisuus- ja satamakäytössä. Alueen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse herkästi häiriintyviä kohteita. Toimintaa alueella harjoitetaan pääsääntöisesti arkisin kello 7–22 sekä lauantaisin kello 8–18 välisenä aikana.

 Ympäristönsuojelulain 42 §:n mukaan lupaviranomaisen eli tässä tapauksessa Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä hakemuksesta lausunto asiassa yleistä etua valvovilta viranomaisilta. Kaupunginhallitus on kyseisessä tapauksessa yksi yleistä etua valvovista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa hakemuksesta seuraavan lausunnon:

Elinvoima- ja ympäristötoimiala / Kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksikkö 
Porin strategia 2030 korostaa Poria kestävän kasvun kaupunkina. Teollisuuden uudistumisessa mainitaan kiertotalouden kuuluvan valikoimaan ja kasvava Pori osiossa mainitaan rahtiliikenteen logistiikan kehittäminen sekä satama. Näin KuMeKo Recycling Oy:n hanke sopii strategiseen viitekehykseen, jossa Porin kaupunki hakee kasvua. Asemakaava tukee hankkeen sijoittumista alueelle ja kaupungin maankäytölliset tavoitteet Porin satama-alueilla ovat linjassa suunnitellun toiminnan kanssa. Investointi lisää sataman strategian mukaista kierrätysmateriaalien liikennettä ja työllistää erityisesti logistiikan ammattilaisia.

Porin Yyterinniemelle ja sitä ympäröiville Kokemäenjoen suistoalueelle ja Preiviikinlahdelle ranta-alueineen laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain mukainen oikeusvaikutteinen osayleiskaava, joka korvaa Meri-Porin osayleiskaavan 1999. Kaavaluonnos on ollut nähtävillä 1.7-3.9.2021. Kaavaluonnoksessa KuMeKo Recycling Oy/Merisatamantien ympäristölupahakemuksen alue on osoitettu teollisuus ja varastoalueeksi.

Asemakaavassa alue on Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-19). Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta hankkeen toiminta soveltuu suunnittelualueelle. Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta alueen maankäytöllisen jatkosuunnittelun kannalta.

Kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikkö puoltaa ympäristöluvan myöntämistä hankkeelle.
 

Elinvoima- ja ympäristötoimiala/Rakennusvalvontayksikkö
Hanke sijoittuu rekisteritontille ja on asemakaavan mukaista teollista toimintaa, jonka mahdollisia myöhempiä rakennustoimenpiteitä voidaan arvioida ja luvittaa asemakaavan puitteissa. Rakennusvalvontayksiköllä ei ole lausuttavaa hankkeesta.
 

Elinvoima- ja ympäristötoimiala/suunnittelu- ja kehittämisyksikkö
KuMeKo Recycling Oy:n ympäristölupahakemuksen mukaan kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen alueelta muodostuvat pinta- ja hulevedet ohjataan hulevesien keräysjärjestelmään. Laajennusalueella muodostuvat vedet johdetaan tasausaltaan, hiekanerottimen ja öljynerottimen kautta Merisatamantien varressa kulkevaan ojaan. Laitoksen länsiosassa muodostuvat hulevedet johdetaan myös Merisatamantien varressa kulkevaan ojaan. Merisatamantien varrella olevassa ojassa vesi virtaa kohti itää Levonlampia ja lopulta laskee Selkämereen. 

Lupahakemuksen mukaan tasausaltaasta vedet voidaan toissijaisesti pumpata myös Porin Veden viemäriin ja edelleen jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi, jolloin hulevesistä ei aiheudu vaikutuksia kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen ympäristön pintavesiin. 

KuMeKo Recycling Oy:n ympäristölupahakemuksesta ei käy ilmi maastoon johdettavan hulevesikuormituksen laatu. Levonlampi on osa maakunnallisesti arvokasta MAALI-lintualuetta ”Kokemäenjoensuisto-Kirrinsanta-Levo”. Lampi on myös osoitettu kaavassa luonnonsuojelualueeksi. Alueella pesii erittäin uhanalaisia lintulajeja, ja matala lampi on herkkä hulevesikuormitukselle. Levonlammesta mereen laskeva Levonoja kulkee kaupungin omistaman luonnonsuojelualueen läpi (LTA204081, Karhuluodon hiekkaranta ja dyynit). Oja tukkeutuu helposti hiekasta, ja esimerkiksi mikromuovipitoisuudet voisivat olla korkeita ojan suulla. Ojaan suuta joudutaan myös kaivamaan auki muutama kerta vuodessa. 

KuMeKo Recycling Oy:n viereisellä kiinteistöllä sijaitsevan Fortum Waste Solutions Oy:n/Fortum Metals Porin Mäntyluodon kierrätysalueen hulevedet on määrätty laitoksen ympäristöluvassa johdettavaksi jätevedenpuhdistamolle. Suunnittelu- ja kehittämisyksikön näkemyksen mukaan samansisältöisesti tulee määrätä myös KuMeKo Recycling Oy:n ympäristöluvassa. Määräys turvaa Levonlammen suojeluarvon säilymistä sekä vähentää hulevesistä myös Levonojaan ja merialueelle kohdistuvia haitallisia vaikutuksia. Vesien johtaminen viemäriin on linjassa lupahakemuksessa viitattuihin arvioihin soveltaa parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) ja ympäristön kannalta parhaan käytännön (BEP) periaatteita laitoksen toimintaan.

Jätteenkäsittelyssä erityistä huomiota tulee kiinnittää myös siihen, ettei käsittelystä aiheudu roskaantumista toiminta-alueen ulkopuolelle.
 

Tekninen toimiala
Ei lausuttavaa.
 

Porin Vesi
Porin Vedellä ja Kumekolla on 20.10.2021 solmittu sopimus Kumekon alueen (tontit -0002 ja -0003) jätevesien johtamisesta Porin Veden jätevesiviemäriin. Lupahakemus koskee tontteja -0001 ja -0002.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

________________

Merkitään, että Sampsa Kataja saapui tämän asian käsittelyn aikana kello 15.04.

Merkitään, että Lauri Inna saapui tämän asian käsittelyn aikana kello 15.05.

Merkitään, että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 70.

Tiedoksi

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.