§ 5 Jokikeskus 2, rakentaminen, option käyttö

Lataa 

PRIDno-2022-1666

Päätöspäivämäärä

14.2.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, tekninen toimiala

Päätöksen peruste

Teknisen toimialan toimintasäännön 2§:n nojalla toimialajohtaja päättää suunnittelu-, urakka-, hankinta- ja palvelusopimukset, joiden arvo on enintään 500 000 euroa.

Kuvaus

Jokikeskuksen alue on yksi kaupungin arvokkaimmista kaupunki- ja jokimaisematiloista ja olennainen osa Porin kansallista kaupunkipuistoa. Jokikeskus-hanke toteuttaa Porin kansallisen kaupunkipuiston päätavoitteita, joita ovat muun muassa Etelä- ja Pohjoisrannan valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön kehittäminen kokonaisuutena ja sen maisemallisen arvon korostaminen, kaupunkiympäristön elävyyden ylläpitäminen ja lisääminen sekä liikkumismahdollisuuksien parantaminen.

Porin Jokikeskus-hankkeen toinen vaihe on osa suurempaa kaupunkikehityshanketta, jossa parannetaan erityisesti kävelyn olosuhteita Porin keskustassa Kokemäenjoen Etelä- ja Pohjoisrannoilla sekä Kirjurinluodolla. Jokikeskus-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2017 ja 2018 Etelärannan rantamuuri peruskorjattiin ja oleskelualueet Porin sillalta Rantamakasiinin rakennukseen asti uudistettiin. Nyt rakennettava toinen vaihe Rantamakasiinirakennuksen itäpäädystä Taavi-sillalle toteutetaan vuosina 2022-23. Hanke sisältää Porin Jokikeskuksen Etelärannan ranta-alueen ja rantarakenteiden rakentamisen sekä alueen teknisten järjestelmien sekä oleskelualueiden pintojen uudistamisen. Alueelle tuodaan viihtyisyyttä muun muassa istutuksilla, penkeillä ja valaistuksella. Lisäksi Porin Taidemuseon edustalle rakentuu uusi oleskeluaukio sekä mahdollisuus tilapäisteosten esittelyyn. Myös tapahtumien järjestämismahdollisuutta Porin jokirannassa parannetaan.

Infrajohtaminen on kilpailuttanut Jokikeskus 2 -hankkeen rakennusurakan. Kyseessä oli yksikköhintaurakka ja hankinnan valintaperusteena kokonaistaloudellinen edullisuus. Vertailukriteerinä käytettiin halvinta hintaa. Tekninen lautakunta teki 28.6.2022 §123 hankintapäätöksen rakennusurakasta ja oikeutti infrajohtamisen tekemään Jokikeskus 2 rakentamisesta urakkasopimuksen halvimman tarjouksen tehneen Destia Oy:n kanssa. Päätös on lainvoimainen ja rakennustyöt ovat käynnissä. 

Urakkaan sisältyi optiokohteena rantamakasiinin aidan ja terassialueen kiveyksien rakentaminen. Destia Oy on tarjouspyynnön mukaisesti tarjouksessaan antanut yksikköhinnat option osalta. Tilaaja päättää option käytöstä.  

Porin kaupungin ja MHR-Yhtiöt Oy:n välillä on 2.6.2021 allekirjoitettu toteutussopimus koskien rantamakasiinia ja sinne sijoittuvia veneilypalveluja. Sopimuksen mukaan terassin rakentaminen aitoineen ja valaistuksineen kuuluu MHR-Yhtiöt Oy:lle. Porin kaupunki ja MHR Yhtiöt Oy ovat käyneet neuvottelua terassialueen toteuttamisesta ja työnjaosta. Neuvotteluissa on päädytty siihen, että Porin kaupunki teettää terassin kiveystyöt, vanhan betonikiveyksen purkutyöt sekä terassin kuivatusrakenteet. Aita asennuksineen, valaisimet asennuksineen ja sähköistyksineen sekä puuterassin purku kuuluvat MHR-Yhtiöt Oy/ Astora-Rakennus Oy:lle. Järjestelyyn päädyttiin, koska kaupunki haluaa rakentaa terassin korkeatasoisempana yhtenäisen kaupunkikuvan saavuttamiseksi. 

Destia on 31.1.2023 tehnyt yksikköhintoihin perustuvan laskelman pyydettyjen töiden suorittamisesta. Graniittilaatoituksen pinta-ala on noin 410 m2. Laskelman mukaan option kustannus on noin 204 000 euroa (alv0%). Tilaaja on tarkistanut laskelman ja se on tarjottujen yksikköhintojen mukainen. Optio maksetaan toteutuneen mukaan Jokikeskus 2 investoinnille varatuista määrärahoista.  

MHR-Yhtiöt Oy/ Astora-Rakennus Oy hyvittää kaupungille sopimuksen mukaisen summan terassin rakentamisesta.    

Päätös

Päätän edellä mainituin perustein, että Jokikeskus 2 rakennusurakan optio koskien rantamakasiini terassin rakentamista tilataan Destia Oy:ltä 6.6.2022 annettujen yksikköhintojen mukaisesti. Optioon sisällytetään terassin kiveystyöt, terassin kuivatusrakenteet sekä mahdolliset muut terassiin liittyvät työt suunnitelmien ja sovitun työnjaon mukaisesti.  

Allekirjoitus

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, Tekninen toimiala

Organisaatiotieto

Infrayksikkö