Tekninen lautakunta, kokous 10.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Muodostettavan päiväkotitontin Klasipruuki 609-89-19-1 vuokraaminen

PRIDno-2022-5914

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Muodostettava P-tontti Klasipruuki 609-89-19-1 on ollut haettavana 1.11.-30.11.2022 välisenä aikana. Tontti sijaitsee asemakaavan mukaan palvelurakennusten korttelialueella (P-4). Tontin pinta-ala on 8063 m² ja rakennusoikeutta tontilla on 3225 k-m².

Hakuilmoituksessa todettiin, että tontti vuokrataan yksityistä päiväkotia varten ja hakijan tulee toteuttaa tontille 6-ryhmäinen päiväkoti piha-alueineen enimmillään 120 lapselle. Hakijan tuli myös sitoutua neuvottelemaan varhaiskasvatusyksikön kanssa yksityiselle päiväkotirakentamiselle asetettavista vaatimuksista. Hakijan tuli hakemuksensa yhteydessä toimittaa hankkeen alustavat suunnitelmaluonnokset pihasuunnitelmineen, pohjaratkaisuineen ja julkisivupiirroksineen tontin hakuajan päättymiseen mennessä. Lisäksi tonttihakemuksessa tuli ilmoittaa tuleva päiväkotitoimija sekä arvioitu rakennuksen valmistumisajankohta ja toiminnan alkamisajankohta.

Hakuaikana saatiin kaksi hakemusta, jotka täyttivät hakuilmoituksessa esitetyt edellytykset.  

Hakemus 1.   
Hakija: Hoivatilat Oyj 
Palveluntuottaja: Pilke Päiväkodit Oy  

Hakemus 2.  
Hakija: Vestera Oy perustettavan yhtiön lukuun 
Palveluntuottaja: Peikkometsän Liikuntapäiväkodit Oy   

Maapolitiikkatiimi arvioi saapuneet tonttihakemukset yhdessä varhaiskasvatusyksikön kanssa. Hakemusten arvioinnissa huomiota kiinnitettiin mm. päiväkotitoimijaan, piha-alueiden suunnitelmiin, päiväkotirakennuksen toiminnallisuuteen ja arkkitehtuuriin sekä esitettyihin liikenneratkaisuihin ja päiväkotitoiminnan alkamisajankohtaan.  

Tonttihakemusten arvioinnin perusteella maapolitiikkatiimi ja varhaiskasvatusyksikkö päättivät, että tontin vuokralaiseksi esitetään Vestera Oy:tä perustettavan yhtiön lukuun. Molemmissa hakemuksissa päiväkotitoiminnan käynnistämisajankohdaksi on esitetty elokuu 2024. Vestera Oy:n hakemuksessa esitetty piha-alue todettiin monipuolisemmaksi, viihtyisämmäksi ja toiminnallisuudeltaan paremmaksi. Esitetyissä rakennusten pohjasuunnitelmissa Vestera Oy:n suunnitelma sisältää enemmän hyväksi todettuja ratkaisuja. Lisäksi liikuntasali on esitetty kooltaan suuremmaksi, mikä palvelee paremmin päiväkotitoimintaa sekä mahdollista iltakäyttöä. Vestera Oy:n hakemuksessa esitetty rakennuksen arkkitehtuuri yhdessä pohjaratkaisujen kanssa muodostavat kodinomaisemman kokonaisuuden, joka soveltuu hyvin alueen ympäristöön. Peikkometsän Liikuntapäiväkodit Oy on uusi palveluntuottaja Porissa, mikä lisää päiväkotipalvelujen monipuolisuutta. Pilke päiväkodeilla puolestaan on jo kolme aikaisempaa toimintayksikköä Porin kaupungin alueella.

Muodostettavan tontin Klasipruuki 609-89-19-1 keskeiset vuokraehdot ovat seuraavat:

  • Pinta-ala: 8063 m²
  • Rakennusoikeus: 3225 k-m²
  • Rakentamisvelvollisuus: vuokralainen sitoutuu rakentamaan tontille 30.11.2022 päivätyn hakemuksensa mukaisen päiväkodin, siten että hakemuksessa esitetty palveluntuottaja voi aloittaa toimintansa 1.8.2024
  • Vuokra-aika: sopimuksen allekirjoitus - 31.12.2073
  • Vuosivuokra: 10.475 euroa elinkustannusindeksin (1951=100) vuoden 2021 keskiluvun 2017 kohdalla
  • Tontin erottamis- ja rekisteröimismaksu: 1.135 €

Muodostettavan tontin hinnoittelussa voidaan soveltaa kaupunginvaltuuston 16.6.2014 (§ 91) tekemän palveluasumiseen suunnattujen tonttien hinnoittelua koskevan päätöksen mukaista Vähärauman hinnoittelua 60 €/k-​m² elinkustannusindeksin vuoden 2012 keskiluvun 1863 kohdalla. Indeksitarkistetun yksikköhinnan 64,96 €/ k-​m² ja tontille kohdistuvan rakennusoikeuden perusteella tontin arvo on vuoden 2021 keski-​indeksiluvun 2017 kohdalla 209.496 euroa. Vuosivuokra on 5 % myyntihinnasta. Maapolitiikkatiimi on tilannut tontista myös ulkopuolisen kiinteistöarvion tarkistaakseen vahvistetun hinnoittelun ajantasaisuuden. Esitetty hinnoittelu noudattaa arviota arviointitarkkuus huomioiden. 

Yritystonttien sopimusmallia mukaillen laadittava vuokrasopimus allekirjoitetaan viimeistään 31.3.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että muodostettava P-tontti Klasipruuki 609-89-19-1 vuokrataan Vestera Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun edellä esitetyin ehdoin ja että vuokrasopimuksen allekirjoittaa kaupungin puolesta tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti ja tonttipäällikkö oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Tekninen lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa tämän asian välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Hakijat, varhaiskasvatusyksikkö (Ritva Välimäki, Tiina Pennanen, Esa Kohtamäki) infrajohtaminen/Mapo

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.