§ 9 Poikkeaminen, Pastuskeri

Lataa 

PRIDno-2022-5164

Päätöspäivämäärä

21.2.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei voimassa olevaa ranta-asemakaavaa tai oikeusvaikutteista yleiskaavaa.

Oikeusvaikutuksettomassa Reposaari-Tahkoluoto-Lampaluoto-Ämttöö osayleiskaavassa rakennuspaikka on loma-asuntoalueella (RA).

Ei merkintöjä Satakunnan maakuntakaavassa.

Poikkeaminen

Poiketaan:

  • Maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaisesta suunnittelutarpeesta, jonka mukaan rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman siihen oikeuttavaa asema- tai yleiskaavaa. Rakennuspaikalla ei ole rakentamiseen oikeuttavaa kaavaa.
  • Porin kaupungin rakennusjärjestyksen (hyv. 16.11.2020) 19 §:stä, jonka mukaan asemakaava-alueen ulkopuolella rakennuspaikan tulee olla vähintään 0,5 hehtaaria (rakennuspaikka 3780 m²).
  • rakennusjärjestyksen 20 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikalle saa sijoittaa vähintään 10 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta yhden, kerrosalaltaan enintään 25 m²:n suuruisen talousrakennuksen (hakemuksessa rantarakennus 30 m²).

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Kiinteistön [peitetty] omistaja on antanut kirjallisen suostumuksen talousrakennuksen rakentamiseksi kiinni kiinteistöjen väliseen rajaan.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan kyseessä on vanha kalastajatila, jonka olemassa oleva rakennuskanta on korjauskelvotonta. Olemassa olevat rakennukset puretaan ja tilalle halutaan rakentaa omakotitalo piharakennuksineen. Rakentaminen sopeutetaan saaristomaisemaan massoiltaan ja materiaaleiltaan. Rakennuspaikan rannasta poistuu yhteensä kolme vanhaa rakennusta, joiden tilalle esitetään yhden 30 m²:n suuruisen rakennuksen rakentamista.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on olemassa oleva vakituinen asuinpaikka, jossa vanhat rakennukset korvataan uusilla. Rakennusjärjestyksen rakennuspaikan vähimmäispinta-alavaatimuksesta poikkeaminen katsotaan mahdolliseksi, koska kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka. Rantarakennuksen rakennusjärjestyksen mukaisen rakennusoikeuden ylitys voidaan sallia 5 m²:llä, koska rannasta poistuu useampi vanha rakennus. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

1 ½ -kerroksisen 170 k-m² asuinrakennuksen, 100 k-m² talousrakennuksen ja 30 k-m² rantarakennuksen rakentaminen purettavien rakennusten tilalle. Yhteensä 300 k-m².

Rakennuspaikka

Tila [peitetty], osoitteessa [peitetty]. Pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan 3780 m².

24.11.2022 on myönnetty purkamislupa rakennuspaikalla sijaitseville vanhoille korjauskelvottomille rakennuksille: asuinrakennus 105 k-m², autotalli/varasto 35 k-m², rantasauna 35 k-m², rantarakennukset 25 k-m² ja 10 k-m², yhteensä noin 210 m².

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala