§ 5 Kokoelmahankintapäätös_5/2023

Lataa 

PRIDno-2022-6269

Päätöspäivämäärä

10.3.2023

Päätöksen tekijä

Taidemuseon johtaja

Päätöksen peruste

Pasi Tammi on pitkän linjan porilainen taidemaalari. Tammen uudet teokset jatkavat hänen teknisesti korkeatasoista maalauspraktiikkaansa, ja tuovat niihin uusia muotoja ja käsittelyn tapoja. Teokset viittaavat voimakkaasti nykytaiteen historiaan: erityisesti Francis Baconiin, jonka Tammi itsekin mainitsee teosten yhteydessä, sekä Gerhard Richteriin, jonka valokuvan liike-epäterävyyttä toisintavat teokset tulevat vahvasti mieleen myös Tammen uusissa maalauksissa. Porin taidemuseon kokoelmassa teoshankinta kiinnittyy satakuntalaisen ja porilaisen taiteen taltioimiseen. Hankittavat teokset voidaan sijoittaa kaupungin kohteisiin. Tammen teoksia on jo entuudestaan taidemuseon kokoelmissa, tämä hankinta täydentää kokoelmaa taiteilijan osalta.

Pasi Tammi on valmistunut Porin taidekoulusta vuonna 1990 sekä Helsingin Kuvataideakatemiasta 1995, lisäksi hän on tehnyt opintoja Pittsburghin Carnegie Mellon yliopistossa vuonna 1996. Tammi on pitänyt lukuisia näyttelyitä eri puolella Suomea 90-luvun alusta lähtien, esimerkiksi Galleria Heinossa Helsingissä sekä Galleria Forsblomissa Turussa ja Forsblom studiossa Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä myös yhteisnäyttelyissä muun muassa Rauman taidemuseossa ja Kiasma Nykytaiteen museossa. Hänen teoksiaan on hankittu lukuisten museoiden kokoelmiin sekä kaupunkien ja erilaisten julkisten tahojen kokoelmiin. Näyttelyteosten lisäksi Tammi on ansioitunut myös muotokuvamaalarina, ja on tehnyt mm. Porin kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien sekä kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien muotokuvia.

Porin taidemuseon kokoelmahankintatyöryhmä on tehnyt teosvalinnan Pasi Tammen Galleria Dueton näyttelyn yhteydessä. Galleriavierailujen yhteydessä teosvalinnan ovat tehneet taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen sekä intendentit Anni Saisto ja Arttu Merimaa. Varsinainen päätös hankinnasta tehtiin hankintatyöryhmän kokouksessa 17.2.2023. Ryhmään kuuluvat kokoelmayksikön intendentti Anni Saisto, kokoelma-amanuenssi Jasmin Lehtiniemi, museomestari Henri Smura, konservaattori Janita Nieminen, näyttelypalveluiden intendentti Arttu Merimaa, yleisötyön intendentti Mirja Ramstedt-Salonen ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen.

Sivistystoimialan toimintasäännön §25 mukaan perusyksikön esimies päättää perusyksikön kokoelmapolitiikasta ja kokoelma-aineistoista.

Näyttelyintendentti Arttu Merimaa

Edellä todetuin perustein esitän, että Pasi Tammen teokset hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan hintaan 4454,54 euroa (alv 0%).

Kuvaus

Pasi Tammi

2 maalausta:

Polarisation, 2022

öljy kankaalle, 45 x 65 cm

2 900 euroa, sis. taitelijan arvonlisäveron 10% (263,64 euroa)

While waiting for the Moment that never comes, 2022

öljy kankaalle, 50 x 36 cm

2 000 euroa, sis. taiteilijan arvonlisäveron 10% (181,82 euroa)

 

Yhteensä 4900 euroa, sis. taiteilijan arvonlisäveron 10 % (445,46 euroa)

Yhteensä alv 0% 4454,54 euroa

 

Pasi Tammi (s. Porissa 1971) on Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Tammi tunnetaan tummasävyisistä ja tunnelmaltaan voimakkaista öljyvärimaalauksista, joiden keskiössä on usein ihmishahmo tai maisema. Tammen maalaukset ovat symbolisesti latautuneita, ja teosten voidaan nähdä kuvaavan erilaisia mielentiloja ja -myllerryksiä.

Galleria Dueton näyttelyssä Helsingissä 1. – 26.2.2023 Pasi Tammi esitteli uusia maalauksiaan viimeisten kahden vuoden ajalta. Teoksissa alaston ihmiskeho kuvataan pysähtyneessä liikkeessä viitteellisissä huonemaisissa ympäristöissä.

Pasi Tammi kertoo teoksistaan Galleria Dueton näyttelytekstissä:

Liike synnyttää muodon. […] Kuten [Francis] Baconin teoksissa, maalauksieni hahmot esiintyvät tilassa, jonka voi mieltää näyttämöksi. Mikä tämä näyttämö on, jää katsojan tulkittavaksi. Taustalla olevat kankaat, pimeys ja sokaiseva valo piilottavat sen, mihin suurempaan kokonaisuuteen kukin kohtaus liittyy.

Yhtä keskeistä kuin liike on teoksissani, on myös pysähtyminen, paikoillaan olo ja odotus. Maalauksen taiteilija on uponnut omaan sisäiseen todellisuuteensa, mutta jättää korvansa ulkopuolelle kuuntelemaan.”

Päätös

Edellä mainituin perustein päätän, että seuraavat Pasi Tammen teokset hankitaan näyttelyintendentti Arttu Merimaan esityksen mukaisesti Porin kaupungin taidekokoelmaan:

Polarisation, 2022, öljy kankaalle, 45 x 65 cm

While waiting for the Moment that never comes, 2022, öljy kankaalle, 50 x 36 cm

yhteensä 4454,54 euroa (alv 0%)

 

Allekirjoitus

Anni Venäläinen, taidemuseon johtaja, Sivistystoimiala, Kulttuuriyksikkö, Porin taidemuseo

Organisaatiotieto

Kulttuuriyksikkö