§ 2 Tietojen luovuttaminen tutkimuskäyttöön

Lataa 

PRIDno-2023-588

Päätöspäivämäärä

31.3.2023

Päätöksen tekijä

Asiakirjahallinnon päällikkö

Päätöksen peruste

Julkisuuslain 14 §:n mukaan viranomaisen asiakirjan antamisesta päättää se viranomainen, jonka hallussa asiakirja on. Porin kaupungin konsernipalvelut -esikuntayksikön toimintasäännön 7 §:n mukaan asiakirjahallinnon päällikkö päättää salassa pidettävien asiakirjojen käyttämisestä tutkimustarkoituksiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain nojalla.

Kuvaus

Yliopistotutkija Noora Heiskanen on pyytänyt yleisen edun mukaiseen tieteelliseen tutkimukseen lapsen tuen hallintopäätöksiä varhaiskasvatuksessa. Pyyntö kohdistuu osittain salassa pidettäviin asiakirjoihin. Tutkimus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja se toteutetaan Itä-Suomen yliopistolla.

Julkisuuslaki säätelee viranomaisten asiakirjojen luovuttamista. Lain 28 §:n mukaan viranomainen voi, jollei laissa toisin säädetä, antaa yksittäistapauksessa luvan tietojen saamiseen salassa pidettävästä asiakirjastaan tieteellistä tutkimusta varten, jos on ilmeistä, ettei tiedon antaminen loukkaa niitä etuja, joiden suojaksi salassapitovelvollisuus on säädetty. Lupaa harittaessa on huolehdittava siitä, että tieteellisen tutkimuksen vapaus turvataan.

Heiskanen on täydentänyt tietopyyntöään toimittamalla tutkimussuunnitelman lisäksi tietosuojaselosteen, henkilötietojen vaikutustenarvioinnin sekä henkilötietojen käsittelystä laaditun kuvauksen.

 

Päätös

Päätän, että Porin kaupunki luovuttaa saadun selvityksen perusteella yliopistotutkija Noora Heiskaselle hänen pyyntönsä mukaiset lapsen varhaisen tuen asiakirjat tieteellistä tutkimusta varten. Tietojen saajan on käsiteltävä tietoja voimassa olevaa lainsäädäntöä, tutkimussuunnitelmaa sekä selvityksessä ilmoitettuja menettelytapoja noudattaen.

Allekirjoitus

Maija Hiihto, asiakirjahallinnon päällikkö, konsernipalvelut, talous- ja hallintoyksikkö

Organisaatiotieto

Talous- ja hallintoyksikkö