§ 48 Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen, Preiviiki

Lataa 

PRIDno-2022-5887

Päätöspäivämäärä

5.5.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei asemakaavaa.

Meri-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (vahv. 8.3.2001) maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M). Yyterinniemen oikeusvaikutteisen osayleiskaavan luonnoksessa (21.6.2021) alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityistä ulkoilun ohjaamistarvetta (MU-1). Lisäksi yleiskaavaluonnoksessa rakennuspaikka sijaitsee alueella, jota koskee asemakaavamerkintä S-3: alue, jonka ympäristö säilytetään.

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa rakennuspaikka on Preiviikin kylän ja kulttuurimaiseman maakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön alueella.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla 0,5 hehtaaria.

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit kirjeitse. Asianosaisten laajempaa kuulemista varten hakemuksesta on ilmoitettu Satakunnan kansassa 3.3.2023 sekä kuulutettu kaupungin internet-sivuilla. (MRL 173 §, MRA 86 §)

Hakemuksesta on saatu yksi huomautus naapurilta 7.2.2023. Naapuri ei vastusta hanketta.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne -vastuualue on naapurinkuulemislausunnossaan (24.1.2023) todennut, että kun telemasto ja laitesuoja sijoitetaan asemapiirroksessa osoitetulle paikalle suoja-alueen ulkopuolelle, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne -vastuualueella ole huomautettavaa rakennushankkeeseen.

Lausunnot

Satakunnan Museon lausunto
Hakemuksesta on pyydetty Satakunnan Museon lausunto. Satakunnan Museo on antanut 9.5.2022 lausunnon hakijan aiemmasta hakemuksesta, jossa masto olisi sijoittunut samalle vuokra-alueelle, mutta nykyistä hakemusta lähemmäs maantietä maantien suoja-alueelle. Hakija perui aikaisemman hakemuksensa ja laittoi myöhemmin vireille nykyisen hakemuksen siten, että masto on maantien suoja-alueen ulkopuolella. Museolla ei ole tarvetta muuttaa aikaisempaa lausuntoaan nykyisen hakemuksen kohdalla.

Lausunto 9.5.2022:
Uusi masto tulee erottumaan osin avoimessa kulttuurimaisemassa sekä aluetta halkovan Preiviikintien varren maisemassa selkeästi. Satakunnan Museo toivoo, että maston ympäristössä säilyy suojaavaa puustoa pehmentämässä näkymää siten, että masto näkyy teiden suunnista katsottaessa ainoastaan puiden latvojen yläpuolella, kuten suunnittelutarvehakemuksen selostusosion havainnekuvissa (s. 6 ja 7) ja on esitetty.  

Juholan tilan alueella sijaitsee muinaismuistolain (295/63) rauhoittama kiinteä muinaisjäännös, Koulunmutka – niminen I maailmansodan aikainen puolustusvarustus (muinaisjäännösrekisterissä tunnuksella1000028541). Rakennuspaikalta on kuitenkin matkaa muinaisjäännösalueelle 50–60 m eikä radiomaston rakentamisella voida katsoa oleva vaikutusta muinaisjäännökseen.

Fintrafficin lentoestelausunto 14.12.2022:
Ei vaikutuksia lentoasemien EASA-ilmailumääräyksen mukaisiin korkeusrajoituspintoihin. Ei vaikutuksia korkeudella 66.5 m MSL Fintraffic ANS ylläpitämiin mittarilentomenetelmiin lähtömenetelmien tai julkaistujen minimikorkeuksien osalta

Hakijan vastine

Hakijalle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen naapureiden huomautuksista sekä annetuista lausunnoista.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on maston rakentaminen olemassa olevan tietoliikenteen rakennuksen yhteyteen. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §) Poikkeaminen rakennusjärjestyksen rakennuspaikan pinta-alavaatimuksesta enimmäiskerrosmäärästä ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisen myöntämistä. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää maiseman ja ympäristön suojaamiseksi Satakunnan Museon lausunnon mukaisesti.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Vapaasti seisovan 60 metrisen ristikkomaston rakentaminen.

Rakennuspaikka

Noin 550 m²:n vuokra-alue kiinteistöllä 609-431-1-74, osoitteessa Koulunmutka 2.

Vuokra-alueella sijaitsee 31 m²:n tietoliikenteen rakennus.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun ja poikkeusluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää Satakunnan Museon lausunnon mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurin sekä asianosaisten kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala