Sivistyslautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 181 Perusopetuksen painotetun opetuksen oppilaaksiotto lukuvuonna 2024-2025

PRIDno-2023-3210

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Perusopetuslain 28 §:n mukaan perusopetukseen haettaessa voidaan käyttää valintakokeita, jos opetuksessa noudatetaan opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta. Valintakokeessa voidaan selvittää oppilaan taipumuksia niissä oppiaineissa, joissa opetusta painotetaan. Lain mukaan valintaperusteista tulee ilmoittaa etukäteen oppilaalle ja hänen huoltajalleen. Oppilasvalinnan kriteerit ja sisäänottomäärät päätetään sivistyslautakunnassa avoimuuden ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi. 

Painotetun opetuksen hakumenettelyistä tiedotetaan Wilma-järjestelmän kautta ja erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Perustiedot kootaan Porin kaupungin nettisivuille osoitteeseen https://www.pori.fi/painotettuopetus. Lisäksi koulut kertovat hakuprosesseista ja oppilasvalinnan kriteereistä omilla kotisivuillaan ja erilaisissa infotilaisuuksissa.

Porissa oppilaat otetaan painotettuun opetukseen hakemusten ja soveltuvuutta mittaavien testien perusteella. Alakoulussa painotettua opetusta annetaan liikunnassa, musiikissa ja kuvataiteissa. Yläkoulussa on edellä mainittujen lisäksi painotettua opetusta yrittäjyydessä ja LUMA:ssa (luonnontieteet ja matematiikka). Sekä ala- että yläkoulussa toimivat kaksikielisen opetuksen / englanninkielisen opetuksen luokat.

Opetuksessa painotus näkyy siten, että kyseisen oppiaineen tai oppiaineryhmän tuntimäärä on korkeampi kuin muussa perusopetuksessa. Painotus näkyy myös muussa luokan ja koulun toiminnassa. Opiskelu on osa perusopetusta ja se toteutetaan kunkin painotettua opetusta tarjoavan koulun opetussuunnitelman mukaisesti noudattaen opetussuunnitelman perusteita ja Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Koulujen kotisivuilla kuvataan luokkien sisäänottokriteerit.

Painotettu opetus on oppilaalle maksutonta. Opetukseen osallistuville ei järjestetä kaupungin toimesta maksutonta koulukuljetusta, ellei kyseessä ole oppilaan lähikoulu ja hänellä on muutenkin kuljetusetuus. Koulukuljetusasiat on koottu osoitteeseen https://www.pori.fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/koulut-ja-palvelut/koulumatkat-ja-kuljetukset.

Cygnaeuksen koulun musiikkiluokkien ja Palmgren-konservatorion yhteistyön myötä 3.-luokkalaisten on mahdollisuus hakea oppilaaksi musiikkiluokalle ja samalla instrumenttioppilaaksi konservatorioon, jossa opiskellaan taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää. Konservatorio perii lukukausimaksua. Edelleen oppilaaksi voi hakea myös pelkästään Cygnaeuksen musiikkiluokalle.

Sisäänottomääristä on keskusteltu rehtoreiden kanssa, eikä heillä ole esitykseen huomautettavaa. Cygnaeuksen koulun kaksi-/englanninkielisten luokkien sisäänotto on yksi opetusryhmä. Ryhmäkoko määriteltiin opetuksen luonne ja oppilaiden erilaiset kielitaustat huomioiden enintään 19 oppilaaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää lukuvuoden 2024–2025 perusopetuksen painotetun opetuksen sisäänottomäärät ja kriteerit seuraavasti: 

1. Ensimmäiseltä luokalta alkava opetus

Kaksikielinen opetus/englanti, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 19 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Opetukseen voidaan hyväksyä ainoastaan soveltuvuuskokeen vahvistetun minimipistemäärän 8 (kahdeksan) pistettä ylittäneitä oppilaita. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla. Niistä oppilaista, jotka eivät tule hyväksytyiksi, mutta jotka ovat saavuttaneet soveltuvuuskokeessa vahvistetun minimipisterajan, muodostetaan paremmuusjärjestyksessä varasijalista. Soveltuvuuskokeen pisteytys tapahtuu seuraavasti:

  1. Kielitestiosion pisteytys: 0–10
  2. Oppimisvalmiutta mittaavan osion pisteytys: 
  • kielelliset taidot 1–5 pistettä
  • oppimisvalmiudet 1–5 pistettä

Lisäksi lapsi voidaan ottaa 1. luokalle ilman soveltuvuuskoetta, 

  • jos lapsi on opiskellut englanniksi ulkomailla vähintään 12 kuukautta tai 
  • englanninkielisen opetuksen katsotaan olevan lapsen edun mukaista aloitettaessa opintoja Suomessa.

2. Kolmannelta luokalta alkava opetus

Kuvataide, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuustestien perusteella. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla.

Testit ovat sisällöltään seuraavat:

  1. Vahaliitutehtävä: kuvailmaisu, luovuus ja värien käyttö (1-5 p.)
  2. Leikkelytehtävä: luovuus, tilan käyttö ja kokonaisvaikutelma (1-5 p.)
  3. Muovailutehtävä: kolmiulotteinen teos ja kokonaisuus (1-5 p.)
  4. Mallista piirtäminen: ihmisen hahmottaminen, perspektiivi ja mittasuhteet (1-5 p.)
  5. Työskentelyprosessi (1-5 p.)

Musiikki, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla. Soveltuvuuskokeessa on seuraavat osiot, jotka pisteytetään erikseen:

  1. Musikaalisuus lauluesityksen perusteella (10 p.)
  2. Musikaalisuustesti (40 p.)
  3. Motoriikkatesti ja soveltuvuushaastattelu (20 p.)
  4. Vapaaehtoinen soittonäyte (10 p.) Jos oppilas ei soita, lauluesityksen pisteet kerrotaan kahdella.

Samalla arvioinnilla voi hakea oppilaaksi joko pelkästään musiikkiluokalle tai oppilaaksi sekä musiikkiluokalle että Palmgren-konservatorioon.

3. Neljänneltä luokalta alkava opetus

Liikunta, Käppärän koulu. Sisäänotto enintään 26 oppilasta. Luokalle pääsemiseksi järjestetään soveltuvuustesti, jossa testataan perusliikuntataitoja, ohjeen mukaan toimimista, ryhmässä toimimista sekä omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Testitilanteen suoritukset pisteytetään.

Testi muodostuu neljästä kokonaisuudesta: voimistelu/ketteryys, palloilu, koordinaatio ja peli. Jokainen osio pisteytetään vuosittain vahvistettavalla tavalla. Lisäksi arvioidaan oppilaan sosiaalista toimintakykyä testitilanteessa vuosittain vahvistettavalla tavalla. Oppilaat valitaan pisteiden mukaisessa järjestyksessä luokalle. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

4. Seitsemänneltä luokalta alkava opetus

Kuvataide, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Pääsykoe, jossa kartoitetaan kuvataiteen osaamista. Pistemäärän perusteella sisäänotto, kuitenkin vähintään hyvän osaamisen taidot. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Liikunta, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Länsi-Porin koulun liikuntaluokalle valitaan oppilaat soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Soveltuvuuskoe on yhteinen Kuninkaanhaan koulun kanssa. Noudatamme Olympiakomitean urheiluyläkouluille laatimaa soveltuvuuskoetta, joka koostuu kuudesta pisteytettävästä osa-alueesta. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

  1. Liikkumistaidot ja nopeus 8 p
  2. Kestävyys 8 p
  3. Voima 8 p
  4. Tasapaino ja rytmi 8 p
  5. Liikkuvuus 8 p
  6. Välineenkäsittelytaidot 8 p

LUMA, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Pääsykoe, jossa arvioidaan matemaattista osaamista. Pistemäärän perusteella sisäänotto, kuitenkin vähintään hyvän osaamisen taidot. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Yrittäjyys, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Pääsykoe, joka koostuu haastattelusta ja kirjallisesta lisätehtävästä, jossa on kysymyksiä muun muassa rahankäyttöön, säästämiseen ja mainontaan liittyen sekä tehtävä, jossa testataan oppilaan kekseliäisyyttä. Oppilaat valitaan luokalle saatujen pistemäärien paremmuusjärjestyksen perusteella. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Hakijat arvioidaan pisteyttämällä seuraavat valinnan osiot:

  1. Haastattelu ( 20p)
    • Motivaatio (10 p)
    • Viestintä (10 p)
  2. Kirjallinen lisätehtävä (10 p)

Koko valintakokeen maksimipistemäärä on 30 p.

Liikunta, Kuninkaanhaan koulu. Sisäänotto enintään 50 oppilasta. Kuninkaanhaan koulun urheiluluokille valitaan oppilaat soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Soveltuvuuskoe on yhteinen Länsi-Porin koulun kanssa. Noudatamme Olympiakomitean urheiluyläkouluille laatimaa soveltuvuuskoetta, joka koostuu kuudesta pisteytettävästä osa-alueesta. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

  1. Liikkumistaidot ja nopeus 8 p
  2. Kestävyys 8 p
  3. Voima 8 p
  4. Tasapaino ja rytmi 8 p
  5. Liikkuvuus 8 p
  6. Välineenkäsittelytaidot 8 p

5. Seitsemännellä luokalla jatkuva opetus

Kaksikielinen opetus/englanti, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen englanninkielisten luokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään pääsykoemenestyksen perusteella. Pääsykoeosiot: englannin kielioppikoe, haastattelu, luetun ymmärtäminen ja kuullun ymmärtäminen sekä matematiikan ja suomen osio.

Pisteiden määräytyminen: Maksimipisteet 36 p

  1. Englanti: kielioppikoe 6 p
  2. Englanti: suullinen koe/haastattelu 6 p
  3. Englanti: luetun ymmärtämisen koe 6 p.
  4. Englanti: kuullun ymmärtämisen koe 6 p
  5. Matematiikan koe 6 p (eri kokeet eri vuosiluokille)
  6. Suomen kielen koe 6 p

Luokalle pääsy edellyttää pääsykokeista vähintään 18 pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee kokeiden pistemäärät edellä olevassa järjestyksessä.

Kuvataide, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen kuvataideluokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään valintamenettelyn perusteella.

Valinnassa perusteena on pääsykoe. Pääsykokeessa arvioidaan oppilaan taiteellisia- ja motorisia taitoja, mielikuvitusta ja luovaa ajattelua, motivaatiota sekä valmiutta suoriutua annetusta tehtävästä määrätyssä ajassa. Pääsykoe on yhden oppitunnin mittainen. Pääsykokeen maksimipisteet ovat kuusi (6) pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee pääsykokeen pistemäärä.

Musiikki, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen musiikkiluokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään valintamenettelyn perusteella.

Valinnassa perusteena on pääsykoe. Pääsykokeeseen sisältyy musikaalisuutta vaativia tehtäviä, vapaavalintainen musiikkinumero (soittaen/laulaen) sekä haastattelu. Kokeessa musikaalisuudesta voi saada kaksi (2) pistettä ja haastattelusta kaksi (2) pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee pääsykokeen pistemäärä.

* Porin lyseon koulussa jatkuvat Cygnaeuksen koulussa alkaneet erikoisluokat: kaksikielinen opetus/englanti, kuvataide ja musiikki. Oppilaat voivat siirtyä Cygnaeuksen painotusluokilta Porin Lyseon kouluun ilman erillistä valintamenettelyä, mutta heidän tulee kuitenkin täyttää hakemus. Näille luokille voidaan ottaa täydennyshaussa oppilaita suoraan 7. luokalle lukuvuonna 2024–2025, mikäli ryhmissä on tilaa. Sisäänottomaksimi rajaa tätä täydennyshakumahdollisuutta. Cygnaeuksen oppilaat otetaan näille luokille, vaikka sieltä 7. luokalle siirtyvä ryhmä olisi taulukossa esitettyä suurempi. 

Painavista syistä erikoisluokkien maksimioppilasmääristä voidaan poiketa erillisellä opetusyksikön päällikön päätöksellä. 

Mikäli valintakokeen hyväksytysti suorittaneita oppilaita ei ole riittävästi erillisen erikoisluokan perustamiseksi, voidaan erikoisluokka jättää perustamatta. Tällöin painotettu opetus voidaan toteuttaa ns. tavallisen luokan sisällä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Päätöksessä mainitut koulut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.