Ympäristöterveysjaosto, kokous 5.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Terveydensuojeluviranomaisen selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

PRIDno-2023-1985

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Lounais-Suomen aluehallintovirastolle on tehty kantelu viranomaisten toiminnasta savuhaittaa koskevassa asiassa. Aluehallintovirasto pyytää terveydensuojeluviranomaisen selvitystä asiassa.

LSAVI/6902/2023

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Ympäristöterveysjaosto päättää esittää selvityksenään kanteluun Lounais-Suomen aluehallintovirastolle seuraavaa.

Kantelijan ensimmäinen yhteydenotto on vastaanotettu Porin kaupungilla 3.11.2022, jolloin kantelija lähetti ympäristövalvonnan sähköisen ilmoituskanavan kautta ilmoituksen koetusta savu- ja hajuhaitasta sekä tiedustelun mahdollisuudesta mitata päästöjä. Ilmoituksessa mainittiin, että savun haistaa asunnossa sisällä, minkä perusteella asia siirrettiin terveydensuojelulain mukaisena asumisterveysasiana terveysvalvonnalle. Ympäristövalvonnan toimesta on ilmoituksen kohteena olevan kiinteistön jätteenkuljetussopimus tarkistettu 27.3.2023, ja todettu asianmukaiseksi. Ympäristövalvonta ei ole ryhtynyt asiassa muihin toimiin.

Terveysvalvonta vastasi kantelijalle sähköpostitse 8.11.2022, ja ohjeisti kantelijaa olemaan naapuriin yhteydessä savuhaitan takia sekä ilmoitettiin, että terveysvalvonta ei pysty mittaamaan savupäästöjä ulkoilmassa. Kantelijaa ohjeistettiin tekemään asunnontarkastuspyyntö.  Alueelle jaettiin joka kiinteistöön ohjelehtinen puun pienpoltosta. 

Kantelijan pyynnöstä hänen asuntoonsa tehtiin kolme asunnontarkastusta eri ajankohtina; 19.1.2023 klo 9:05 ja klo 18:30 sekä 24.2.2023 klo 9:30. Läsnä tarkastuksilla oli kantelijan lisäksi kaksi terveystarkastajaa. Tarkastuksilla ei havaittu aistinvaraisesti tarkasteltuna savunhajua asunnossa sisällä. Ulkona havaittiin kaikilla kerroilla savunhajua. Tarkastuksien aikana vain kerran savunhaju aiheutui mahdollisesti kantelijan nimeämän rajanaapurin kiinteistöltä. Muilla kerroilla rajanaapurista ei havaittu savua. Terveysvalvonta oli 15.5.2023 yhteydessä kantelijan nimeämään naapuriin, jonka mukaan kiinteistöllä lämmitetään lämmityskaudella takkaa päivittäin, ja että takassa poltetaan ainoastaan kuivaa puuta.

Kantelijaa pyydettiin myös pitämään savupäiväkirjaa kokemastaan haitasta. Kantelijan 21.4.2023 toimittaman savupäiväkirjan perusteella savu- ja hajuhaittaa on kantelijan toimesta havaittu säännöllisesti useamman kerran viikossa. Terveysvalvonta ei kuitenkaan kolmella tarkastuskäynnillään pystynyt terveyshaittaa toteamaan asunnon sisätiloissa. Viimeinen tarkastus suoritettiin puhelinsoiton perusteella noin 15 minuutin kuluttua soitosta (asukkaan savu- ja hajuhavainnosta). Kantelija on lisäksi lähettänyt sähköpostilla kuvia asunnon ilmanvaihtokoneen suodattimista. Näistä ei kuitenkaan voitu todeta mitään normaalista poikkeavaa likaantumista.

Terveysvalvonta on päättänyt asian käsittelyn 8.6.2023 tehdyn asiakirjatarkastuksen perusteella. Kantelijalle on asiakirjatarkastuksen tarkastuskertomuksessa ilmoitettu oikeudesta saada asiasta pyydettäessä ympäristöterveysjaoston valituskelpoinen päätös.

Selvityksen liitteeksi liitetään asiassa kertyneet asiakirjat.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.