Ympäristöterveysjaosto, kokous 30.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Lausunto Ulvilan kaupungin vesilaitoksen toiminta-alueiden päivittämisestä

PRIDno-2023-4304

Valmistelija

  • Anne Vuohijoki, Terveystarkastaja, anne.vuohijoki@pori.fi

Perustelut

Ulvilan kaupunki on pyytänyt Porin seudun ympäristöterveydenhuollolta lausuntoa Ulvilan kaupungin vesilaitoksen vedenjakelun ja jätevesiviemäröinnin toiminta-alueiden päivittämisestä.

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue
Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy alueellaan toimivalle vesihuoltolaitokselle toiminta-alueen. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluksi. Toiminta-alueet, kun ne on hyväksytty, asetetaan myös yleisesti nähtäville Ulvilan kaupungin verkkosivuille.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunnan tulee myös hyväksyä alueellaan toimiville yksityisille vesiosuuskunnille toiminta-alue.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan hyväksyessään toiminta-alueen kunnan tulee toiminta-alueen eri osien vesihuollon tarpeet huomioon ottaen määrittää alueet, jotka on saatettava vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkoston piiriin, sekä alueet, jotka on saatettava laitoksen jätevesiviemäriverkoston piiriin. Hyväksymispäätöksen yhteydessä on myös asettava tavoitteellinen yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaava aikataulu toiminta-alueen eri osien saattamiselle verkostojen piiriin. Aikataulut on esitetty toiminta-alueiden muuttamisen kartoilla.

Vesihuoltolain 10 §:n ja 11 §:n mukaan toiminta-alueella vesihuoltolaitoksella on huolehtimisvelvollisuus vesihuollosta ja kiinteistöllä liittymisvelvollisuus vesijohtoon ja viemäriin. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää vapautuksen liittymisvelvollisuudesta lain määrittämin perustein.

Ulvilan kaupungin vesihuollon voimassa olevan toiminta-alueen on Ulvilan kaupunginvaltuusto hyväksynyt 24.9.2018 § 40. Lisäksi parhaillaan käsittelyssä on teknisen lautakunnan lausuttavaksi lähettämä toiminta-alueiden päivitys 15.3.2023 § 27.

Ulvilan kaupunki esittää uutta ja muutettua vesihuoltolaitoksen toiminta-aluetta seuraavasti.

Vesijohtoverkoston toiminta-alueen muutokset 2023
Kullaan Järventaustantien varrelle rakentuneiden alueiden (Pitkänokantie, Sillanpääntie ja Mälkiäntie) lisäys. Lisäykset ovat vesijohtokimppoja, jotka ovat siirtyneet kunnan hallintaan valmistumisen jälkeen.

Jätevesiviemäröinnin toiminta-alueen muutokset 2023
- Nahkurin alueen puuttuvien kiinteistöjen lisäys.
- Otto Alhontien ja Eliaksentien alun rakentamattoman alueen poisto. Otetaan toiminta-alueeksi, kun viereisen Laitamäen alueen kunnallistekniikka laajennetaan vuosina 2025-2028.
- Valtavainion omakotialueen ja rakennetun teollisuusalueen lisäys.
- Tuulensuun viemäröity alue.
- Ravanin pohjavesialueen jätevesiviemäröinti rakennetaan 2023.
- Kaasmarkku, rakennetun viemäröinnin lisäys.

Huleveden viemäröintialueen muutokset 2023
- Nahkurin alue, puuttuneiden kiinteistöjen lisäys.
- Sahamäen alue, rakentuneiden alueiden lisäys.
- Kettumäen alueen lisäys.
- Loukkuran vuonna 2019 rakentuneen alueen lisäys.
- Friitalan vuonna 2013 rakentuneen alueen lisäys.
- Harjunpään hulevesiviemäröinnin alueen tarkennus. Viemäröinti rakennettu 2016.
- Nissilänmäen 2021 rakentuneiden alueiden lisäys.

Palus-Harju jätevesiosuuskunta 
Palus-Harju alueelle on vuosina 2017-2019 rakennettu jätevesiviemäröinti jätevesiosuuskunnan toimesta ja se on liitetty vesilaitoksen viemäriin Kullaan Kankaan alueella. Palus – Harju jätevesiosuuskunta on 19.3.2023 esittänyt Ulvilan kaupungille pyynnön toiminta-alueen muodostamisesta jätevesiosuuskunnan alueelle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Jaosto päättää todeta, että sillä ei ole huomautettavaa Ulvilan kaupungin vesilaitoksen vedenjakelun ja jätevesiviemäröinnin toiminta-alueiden päivittämisestä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Ulvilan kaupunki

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.