Ympäristöterveysjaosto, kokous 30.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Porin seudun ympäristöterveydenhuollon häiriötilannesuunnitelma

PRIDno-2023-4295

Valmistelija

  • Heidi Rosenblad, terveysinsinööri, heidi.rosenblad@pori.fi

Perustelut

Terveydensuojelulain (763/1994) 8 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisen on laadittava suunnitelma elinympäristöön vaikuttaviin häiriötilanteisiin varautumiseksi. Elintarvikelaissa (297/2021) säädetään kunnan velvollisuuksista ruokamyrkytysten selvittämiseksi (47 §) sekä tartuntatautitilanteissa, joissa taudinaiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin eli zoonoositilanteissa (48 §).

Terveysvalvonta on laatinut suunnitelman elinympäristöön vaikuttaviin häiriötilanteisiin varautumiseksi. Häiriötilanteella tarkoitetaan uhkaa tai tapahtumaa, joka vaarantaa Porin kaupungin toimialueen (Eurajoki, Harjavalta, Nakkila, Pori ja Ulvila) asukkaiden turvallisuutta ainakin hetkellisesti. Yleisimpiä häiriötilanteita ovat esimerkiksi sähkökatkot, myrskyt, tulvat ja vesiepidemiat.

Suunnitelmassa on kuvattu ruokamyrkytysepidemioiden, talousveden terveysvaarojen, tarttuvien eläintautien ja zoonoosien tiedottamisesta, toimintaohjeista, vastuunjaoista, näytteiden ottamisesta ja suojautumisesta.

Häiriötilanteissa viestintä on tärkeää, joten viestinnälle on tehty oma kriisiviestintäsuunnitelma. Terveysvalvonnan kriisiviestinnän ohjeissa määritellään keskeiset periaatteet, joiden pohjalta tiedottaminen toteutetaan häiriötilanne ja poikkeusoloissa. Kriisiviestintäohje tukeutuu Porin kaupungin vastaaviin ohjeisiin ja on osana terveysvalvonnan valmiussuunnitelmaa ja häiriötilannesuunnitelmaa. Kriisiviestintäsuunnitelmassa on kuvattu tehtävät, vastuut ja lähtökohdat kriisitilanteissa.

Häiriötilannesuunnitelman liitteet ovat nähtävillä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Jaosto päättää merkitä tiedoksi Porin seudun ympäristöterveydenhuollon häiriötilannesuunnitelman.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.