Tekninen lautakunta, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Vastaus oikaisuvaatimukseen

PRIDno-2024-595

Valmistelija

  • Mika Painilainen, hallintopäällikkö, tekninen toimiala, mika.painilainen@pori.fi

Perustelut

HAKIJAN VAHINGONKORVAUSVAATIMUS

"Ajoin eilen Ulasoorintiellä metalliesineeseen mikä oli loskan seassa keskellä tietä, joka on todennäköisesti irronnut kaupungin aurauskalustosta tms. (tämä on tällä hetkellä selvityksessä). Esine lävisti ainakin auton öljypohjan, minkä seurauksena öljyt tulivat pihalle ja auto on nyt hinattu korjaamolle tutkittavaksi."

Vahinkoaika ja -paikka: 22.01.2024, Ulasoorintie.

Hakija on vaatinut, että Porin kaupunki tekisi vahingosta vahinkoilmoituksen ja vahinko korvattaisiin vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

 

HALLINTOPÄÄLLIKÖN PÄÄTÖS 7.2.2024 §8    

Logistiikka toimintayksikön selvityksen mukaan, kauhakuormaajan lisälaitteesta, lumilingosta oli irronnut tukijalka, ns. ”tassu”. Kuljettajan kertomuksen mukaan tukijalan kiinnitys tarkistetaan aina kun lähdetään linkoamaan. Tukijalka on kiinnitetty pulteilla. Pultit olivat yllättäen menneet poikki, ja sen vuoksi tukijalka oli päässyt irtoamaan.

 Vahingonkorvausasioissa lähtökohtana on, että jokainen joutuu kantamaan kärsimänsä vahingon haitalliset seuraukset itse, ellei jokin erityinen oikeusperiaate perusta oikeutta korvauksen saamiseen toiselta. Tässä tapauksessa mahdollinen oikeusperuste on vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin säännös, jonka mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. 

Liikennevakuutuslain 33 §: Kun ajoneuvon aiheuttama vahinko on kohdistunut toiseen ajoneuvoon, kiskoilla kulkevaan raideliikenneajoneuvoon tai tällaisessa ajoneuvossa olevaan henkilöön tai omaisuuteen, vahinkoa ei korvata ensiksi mainitun ajoneuvon vakuutuksesta, jollei vahinko ole aiheutunut ajoneuvon:

1) omistajan, haltijan, kuljettajan tai matkustajan tuottamuksesta;

2) liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai sijainnista; tai

3) puutteellisesta kunnosta tai virheellisestä kuormauksesta.

Selvityksen mukaan vahinko ei ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta. Kauhakuormaajan lumilingon tukijalan kiinnitys tarkistetaan aina ennen kuin lähdetään linkoamaan. Vahinko on sattunut täysin yllättäen eikä ollut ennalta odotettavissa. 

Koska vahinko ei ole aiheutunut kauhakuormaajan kuljettajan tuottamuksesta, eikä ajoneuvon liikennesääntöjen vastaisesta kulusta eikä lumilingon tukijalan puutteellisesta kunnosta, ei Porin kaupungille ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvastuuta vahingosta. Näistä syistä Porin kaupunki ei myöskään tee vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiölle.

Hakijan korvausvaatimus Porin kaupunkia kohtaan on hylätty edellä mainituilla perusteilla.

 

HAKIJAN OIKAISUVAATIMUS

Hakijan 14.2.2024 lähettämä oikaisuvaatimus:

"Kaupungin pitää tehdä ilmoitus vakuutusyhtiölleen, tai ilmoittaa korvaavansa ajoneuvon korjauskulut/mahdollisen lunastuksen ja hinauksen. Lisäksi vaadin korvauksen vastaavasta sijaisautosta koko korjauksen ajalta. Alla perusteet. Päätöksessä lukee: ”Kauhakuormaajan lumilingon tukijalan kiinnitys tarkistetaan aina ennen kuin lähdetään linkoamaan. Vahinko on sattunut täysin yllättäen eikä ollut ennalta odotettavissa. Koska vahinko ei ole aiheutunut kauhakuormaajan kuljettajan tuottamuksesta, eikä ajoneuvon liikennesääntöjen vastaisesta kulusta eikä lumilingon tukijalan puutteellisesta kunnosta, ei Porin kaupungille ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvastuuta vahingosta. Näistä syistä Porin kaupunki ei myöskään tee vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiölle.” Tämä on teidän työntekijän puolesta jo myönnetty, että toisen pultin puuttuminen oltiin huomattu. Siitä huolimatta linkoa oltiin käytetty ajatellen, että ”kyllä se tämän reissun vielä kestää” Ei kestänyt. Päätöksessä mainittu hylkäysperuste on siis valheellinen ja hylkäys täysin perusteeton, koska Liikennevakuutuslain 33 § kohta 1) omistajan, haltijan, kuljettajan tai matkustajan tuottamuksesta ja kohta 3) puutteellisesta kunnosta tai virheellisestä kuormauksesta täyttyvät tässä tapauksessa."

 

PORIN KAUPUNGIN VASTAUS HAKIJAN OIKAISUVAATIMUKSEEN

Hallintopäällikön 7.2.2024 tekemästä päätöksestä §8 on tehty oikaisuvaatimus 14.2.2024. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa Porin kaupungin kirjaamoon ja se voidaan tutkia.

Hallintopäällikön päätös on tehty sen hetkisten tietojen ja lausuntojen perusteella. Tämän jälkeen ovat yksityiskohdat tarkentuneet. 

Kuljettaja on kertonut vahinkopäivästä, että hän on valmis, tarvittaessa vaikka oikeudessa todistamaan, että tarkisti aamulla ennen kuin lähti ko. koneella ajamaan, että aurauskalusto/pultit ovat kunnossa.  Iltapäivän kahvitauolla hän huomasi, että toinen pultti tassusta oli pudonnut. Tällöin hän keskeytti työt ja ajoi kaupungin varikolle, jossa hän yllättäen huomasi, että koko tassu oli matkalla varikolle pudonnut. Selvityksen perusteella kuljettaja oli noudattanut erityistä varovaisuutta huomattuaan pultin rikkoutumisen ja toiminut siten, miten huolellinen henkilö kyseisessä tilanteessa toimisi. Hän ajoi varikolle lumilinko ilmassa eli töitä ei silloin tehty. Nopeus oli erittäin hiljainen (pyöräkuormaajan huippunopeuskin on maksimissaan 40 km/h). Kuljettajalle tuli täytenä yllätyksenä, ettei tassu kestänyt hidasta ajoa varikolle yhdellä pultilla lumilingon ollessa ylhäällä.

Selvityksen mukaan kuljettajalla ei ollut paikan päällä minkäänlaista mahdollisuutta sitä itse korjata. Toisin sanoen kuljettaja oli toiminut täysin oikein, eli oli keskeyttänyt työt ja lähtenyt ajamaan hitaasti varikolle, koska hänellä ei ole ollut mahdollisuutta saattaa vikaa itse kuntoon. Kuljettajan mukaan koskaan aikaisempina vuosina ei ole tassuja pudonnut.

​​​Kaupungin korvausvastuu määräytyy vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n perusteella, jonka mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Oleellista ja keskeistä tässä nimenomaisessa korvausasissa on se, että juridisesti kyse on tuottamusvastuusta ja selvityksen perusteella Porin kaupunki katsoo edelleen, ettei vahinko ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta, eikä kaupungille ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvastuuta vahingosta. Näin ollen kaupunki ei myöskään tee vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiölle. Kuljettaja on toiminut tilanteessa niin huolellisesti kuin on vain ollut mahdollista. Pultit ovat irronneet täysin yllättäen ja odottamattomasti. Tällainen vahingonkorvausvelvollisuutta koskeva erimielisyys ei ratkea hallinnollisessa muutoksenhakuprosessissa. Vahingonkärsijä voi saattaa asian yleisen tuomioistuimen käsiteltäväksi. Oikaisuvaatimus ei anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen ja toteaa, ettei kaupungin kannanotto vahingonkorvausasiaan merkitse asian sitovaa ratkaisua. Vahingonkärsijä voi niin halutessaan saattaa asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti äänin 8-5 hyväksyä päätösehdotuksen.

Kokouskäsittely

Arja Laulainen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana 17:53.

Keskustelun kuluessa Markku Tanttinen ehdotti Antti Lehtosen kannattamana, että oikaisuvaatimus hyväksyttäisiin.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, että oli tehty päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, joten on äänestettävä.

Puheenjohtaja teki seuraavanlaisen äänestysehdotuksen, joka hyväksyttiin. Ne, jotka kannattavat päätösehdotusta/pohjaehdotusta painavat  JAA -näppäintä ja ne, jotka kannattavat Tanttisen tekemää muutosehdotusta painavat EI -näppäintä.

Suoritetussa äänestyksessä päätösehdotusta kannattivat Johanna Rantanen, Jarno Joensuu, Sami Viitasaari, Mikko Pakkasela, Mikael Ropo, Minna Haavisto, Raija Koskiranta, Christa Lahto. Muutosehdotusta kannattivat Markku Tanttinen, Antti Lehtonen, Viliina Välimäki, Marja Sjöholm, Jari Haapaniemi. Tekninen lautakunta päätti äänin 8 -5 hyväksyä päätösehdotuksen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 62%

    Johanna Rantanen, Jarno Joensuu, Sami Viitasaari, Mikko Pakkasela, Mikael Ropo, Minna Haavisto, Raija Koskiranta, Christa Lahto

  • Ei 5 kpl 38%

    Markku Tanttinen, Antti Lehtonen, Viliina Välimäki, Marja Sjöholm, Jari Haapaniemi

Tiedoksi

Hakija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.