Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 18.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 145 Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasääntö 1.1.2025 alkaen

PRIDno-2020-4507

Valmistelija

  • Heidi Suominen, heidi.suominen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima-​ ja ympäristötoimialan toimintasäännön valmistelussa on otettu huomioon kaupunginhallituksessa 2.12.2024 hyväksytty hallintosääntö. Toimintasääntöä on käsitelty elinvoima-​ ja ympäristötoimialan johtoryhmässä 10.12.2024.

Rakentamislaki

1.1.2025 voimaan tulee rakentamislaki (751/2023). Samassa yhteydessä maankäyttö- ja rakennuslaista kumotaan rakentamista koskevat säännökset ja lain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi.

Rakentamislaissa keskeisiä muutoksia ovat muun ohella siirtyminen kahdesta lupamuodosta (rakennuslupa ja toimenpidelupa) yhteen lupamuotoon (rakentamislupa), rakentamisluvan lupakynnyksen muuttuminen, mahdollisuus muuttaa asemakaava-alueella käyttötarkoitus asumiseen entistä joustavammin sekä muutoksenhakuajan pidentyminen viranhaltijapäätösten osalta. Lisäksi Rakentamislain myötä poistuu mahdollisuus edellyttää erillisen suunnittelutarveratkaisun hakemista ennen rakentamislupaa. Hakija voi siten halutessaan hakea myös suunnittelutarvealueelle suoraan rakentamislupaa, jonka ratkaisee rakennusvalvontaviranomaisena toimiva elinvoima- ja ympäristölautakunta. Luvan hakija voi kuitenkin pyytäessään hakea myös erillistä sijoittamislupaa, jonka ratkaisee kunta.

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä hallituksen esitys rakentamislain muuttamisesta, ns. korjaussarja. Siinä esitetään muutoksia 1.1.2025 voimaan tulevaan rakentamislakiin. Muutokset on tarkoitus käsitellä ja hyväksyä vielä ennen joulua, ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan kuin rakentamislakikin, eli heti ensi vuoden alusta lähtien. Hallituksen esityksessä esitetään muun muassa uuden lupamuodon (puhtaan siirtymän sijoittamislupa) lisäämistä lakiin, rakennuslupahakemukseen liitettävien tietojen keventämistä sekä määräaikaa rakentamisluvan käsittelylle.

Hallintosääntöön ja toimintasääntöön esitettävissä muutoksissa on rakentamislain osalta otettu huomioon laki siinä muodossa, kuin se on hyväksytty keväällä 2023. Mikäli eduskunta joulukuun 2024 lopulla hyväksyy rakentamislakiin vielä sellaisia muutoksia, joilla on vaikutusta kunnan päätösvaltaan, esitetään hallintosääntöä näiltä osin muutettavaksi tammikuussa 2025 ja toimintasääntöä tarvittaessa tämän jälkeen.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomainen ratkaisee rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan. Rakentamislain mukaan rakentamisluvan ratkaisee rakennusvalvontaviranomainen ja muut luvat kunta. Kaupunginvaltuusto on 9.12.2024 tekemällään päätöksellään delegoinut sijoittamisluvan, maisematyöluvan ja purkamisluvan ratkaisemisen elinvoima- ja ympäristölautakunnalle. Lisäksi elinvoima- ja ympäristölautakunnalle on siirretty toimivalta ratkaista poikkeamisluvat riippumatta hankkeen koosta tai kaupunkikuvallisesta merkittävyydestä. Aiemmin toimivalta näiden hankkeiden osalta oli kaupunginhallituksella.

Hallintosäännön 29 §:n mukaan lautakunta päättää toimintasäännöstä ja siinä toimivaltansa siirtämisestä alaisilleen viranhaltijoille.

Rakentamislain voimaan tulon myötä tehtävät muutosehdotukset toimintasääntöön vastaavat pääsääntöisesti nykyisiä viranhaltijoiden toimivaltasäännöksiä. Muutoksia esitetään muun muassa poikkeamislupapäätösten toimivaltaan siten, että rakennusvalvontayksikön päällikkö voi ratkaista poikkeamislupahakemuksen, kun päätös ei edellytä maankäytöllistä harkintaa ja kyse on muista kuin poikkeuksellisen laajoista, kaupunkikuvallisesti merkittävistä tai ympäristöstä poikkeavista hankkeista ja lupakäsittelijät poikkeamisen myöntämisestä, kun kyse on vähäisestä poikkeamisesta hankkeessa, joka ei vaadi rakentamislupaa.

Rakentamislain 194 §:n mukaan rakentamislain voimaan tullessa vireillä oleva asia käsitellään hakemuksen vireillä tulohetkellä voimassa olevia säännöksiä noudattaen. Ennen 1.1.2025 vireille tulleet hakemukset käsitellään siten maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan käsiteltävien hakemuksien osalta esitetään, että noudatetaan nykyistä, 17.4.2024 hyväksyttyä ja 1.5.2024 voimaan tullutta, toimintasääntöä.

Toimintasääntöä on päivitetty muutoin seuraavilta osin:

  • Satakunnan työllisyysalue sijoittuu kasvu- ja työllisyyspalvelut -yksikköön, joka korvaa kasvupalvelut-yksikön. Toimintasäännössä on määritelty Kasvu- ja työllisyyspalvelut -yksikön ja toimintayksiköiden tehtävät.
  • matkailu- ja markkinointiyksikkö yhdistyy konsernipalvelut -esikuntaan kuuluvan viestintäyksikön kanssa
  • Asioiden esittely elinvoima- ja ympäristölautakunnalle ja jaostoille, kuka voi toimia jaostojen esittelijänä
  • Maankäyttö- ja rakennuslain nimenmuutoksen vuoksi muutoksia lakiviittauksiin
  • Toimialajohtajan tehtävät ja toimivalta: poikkeamisluvat ja toimialan sopimukset
  • Yksiköiden päälliköiden tehtävät ja toimivalta: toimivalta yksiköiden sopimuksissa
  • Viranhaltijoiden erityinen toimivalta
  • Päätösvalta henkilöstöasioissa
  • Hankintavaltuudet ja laskujen hyväksyminen

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima-​ ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä toimintasääntöön esitetyt muutokset ja hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen toimialan uudeksi toimintasäännöksi voimaantulevaksi 1.1.2025.

Tämän päätöksen mukaista toimintasääntöä noudatetaan 1.1.2025 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.