Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 136 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto: Vähennetään lasten, perheiden ja henkilökunnan sairaspäiviä päiväkodeissa ilmanpuhdistimilla, valtuustoaloite, Porin vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen valtuutettu allekirjoittaja Laura Pullinen

PRIDno-2024-3639

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Laura Pullinen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite: Vähennetään lasten, perheiden ja henkilökunnan sairaspäiviä päiväkodeissa ilmanpuhdistimilla

Juuri valmistunut ja tuloksistaan raportoinut E3-tutkimushanke selvitti, miten päiväkodin ilman tehokkaampi puhdistaminen vaikuttaa lasten ja henkilökunnan sairastavuuteen sekä päivähoidossa olevien lasten vanhempien työpoissaoloihin. Tulokset ovat erittäin lupaavia: helsinkiläisissä päiväkodeissa, joissa ilmaa puhdistettiin ilmanpuhdistimilla, lasten sairastavuus aleni peräti 18 prosenttia. 

Esitämme, että Porin kaupunki perehtyy E3-tutkimushankkeen tuloksiin, kartoittaa kiinteistöjen ilmanvaihdon nykytilanteen ja toimivuuden sekä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin päiväkotien tehokkaamman ilman puhdistamiseksi lasten, perheiden ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan sairastavuuden vähentämiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Jokaiselle perheelle tuttu lasten infektiokierre aiheuttaa vanhemmille huomattavaa taloudellista, henkistä ja jopa fyysistä rasitusta. Taudit leviävät päiväkodissa lapselta toiselle ja sairastuttavat myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa ja perheenjäseniä. Sairastelu kuuluu ikään, mutta tautien leviämistä voidaan ja pitää myös ehkäistä.

Pienet lapset sairastavat useita viikkoja vuodessa: leikki-ikäiset keskimäärin 10-13 yhdestä kolmeen viikkoon kestävää tarttuvaa infektiota vuodessa ja 1–3-vuotiaat lapset 5–8 flunssaa vuodessa, vatsataudit päälle. Tämän myötä myös päiväkotien henkilökunta sairastaa paljon ja lasten vanhemmille kertyy poissaoloja työstä.

Sairastamisen vähentäminen lisäisi siis paitsi lasten, vanhempien ja henkilökunnan hyvinvointia ja helpottaisi arkea, toisi merkittäviä säästöjä sijaistarpeen vähetessä ja vanhempien päästessä töihin.

Ilmanpuhdistimien hinta tulee moninkertaisena takaisin, jos päiväkotien sijaisjärjestelyjä saadaan vähennettyä. Ilmanpuhdistimien käyttö on helppo ja innovatiivinen tapa vahvistaa Poria lapsiystävällisenä kuntana.

Lisää E3 tutkimuksesta: https://www.pandemicresponse.fi/post/ilmanpuhdistus-vahentaa-paivakotilasten-sairastamista 

Porissa 16.9.2024

Porin vihreä valtuustoryhmä

Laura Pullinen, puheenjohtaja

Mika Tuhkanen, sihteeri"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Porin vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Laura Pullinen jätti valtuuston kokouksessa 16.9.2024 valtuustoaloitteen lasten, perheiden ja henkilökunnan sairaspäivien vähentämisestä päiväkodeissa ilmanpuhdistimilla. Kaupunginhallitus päätti 23.9.2024 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan lausunnot 31.12.2024 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen hankkeessa Hiukkaset, mikrobit ja kemikaalit - Ilmanpuhdistimien vaikutukset altistumiseen kouluissa (HiMiKKo) selvitettiin ilmanpuhdistimien toimivuutta erilaisten sisäilman epäpuhtauksien pitoisuuksien vähentämiseksi alakouluympäristöissä. Tutkimuksen perusteella tilan perusilmanvaihdon määrällä on merkitystä sisäilman epäpuhtauspitoisuuksiin ja pitoisuudet olivat matalampia luokkahuoneissa, joissa oli tehokkaampi perusilmanvaihto. Tutkimuksessa käytetyllä ilmanpuhdistimien mitoituksella ei saatu merkittävää lisähyötyä hiukkasten tai mikrobien poistossa tutkimusluokissa, joiden pitoisuudet olivat jo lähtökohtaisesti pieniä. Tutkimus korostaa epäpuhtauspitoisuuksien lähtötason huomioimista ilmanpuhdistusratkaisuja harkittaessa ja ilmanpuhdistimia tulisi käyttää ainoastaan väliaikaisratkaisuna silloin, kun tilassa on kohonnut epäpuhtauspitoisuus. Ensisijaisesti huomiota tulisi kiinnittää rakennuksen kunnossapitoon sekä energiatehokkaaseen ja oikein mitoitettuun ilmanvaihtoon, jossa myös tuloilman suodatus on huomioitu. (THL - Työpaperi 5/2024)

Aloitteessa mainittu tutkimus on toteutettu vain kahdessa päiväkodissa 51 koehenkilöllä, mikä yksin ei anna riittävää näyttöä ilmanpuhdistimien tehosta sairastavuuden vähentämiseksi. Tutkimuksessa oli käytetty ilmanpuhdistinta lähes jokaisessa päiväkodin huoneessa (yli 20 kpl/kohde), mikä on kohtuuton investointivaatimus kokonaisnäytön ilmanpuhdistimien tehosta sairastavuuden vähentämiseksi ollessa vielä vähäistä.

Tutkimusnäyttö ilmanpuhdistimien terveyshyödyistä suomalaisissa päiväkoti- ja kouluympäristöissä on tällä hetkellä riittämätöntä ja osittain ristiriitaista. Ilmanpuhdistimien hankintaa koskevan päätöksenteon pohjaksi tarvitaan laajempaa ja vertaisarvioitua tutkimusnäyttöä. Lisää tutkimustietoa kaivataan myös siitä, miten tehopuhdistettu sisäilma vaikuttaa lasten immuunijärjestelmän kehittymiseen ja sairastuvuuteen myöhemmässä iässä. Terveysvalvonta seuraa valtakunnallista ohjeistusta koskien ilmanpuhdistimien käyttöä rakennusten ilmanlaadun parantamisessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.