Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Oikaisuvaatimus linja 69 Lavia-Pori lopettaminen 21.12.2024 alkaen

PRIDno-2023-4145

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Perustelut

Lavia-Pori -yhteysvälin reittiä ja vuorotarjontaa on käsitelty joukkoliikennejaostossa 23.5.2023 § 24. Kokouksessa käytiin evästyskeskustelua suorasta vuorotarjonnasta väleillä Pori-Kankaanpää ja Lavia-Kankaanpää sekä Pori-Kankaanpää-Lavia -matkaketjusta. Ote jaostokokouksen pöytäkirjasta: 

"Lavian ja Kankaanpään väliset vuorot eivät ole välttämättömiä perusopetuslain mukaisten koulumatkojen toteuttamiseksi. Sivistystoimiala ostaa erilliskuljetuksia Lavian yhtenäiskoulun oppilaille (tilausajoja, joihin ei oteta omalla rahalla maksavia asiakkaita kyytiin). Erilliskuljetusten kilpailutettu sopimuskausi on kesken eikä koululaisten ja muiden matkustajien liikkumistarpeiden yhteensovittamiseen ole keinoja.

Porin kaupungin järjestämässä asukasillassa Laviassa 10.5.2023 oli koolla yli viisikymmentä lavialaista. Asukasiltaan osallistunut joukkoliikennepäällikkö kävi keskustelua osallistujien kanssa joukkoliikennetarpeista. Keskustelun yhteenveto julkaistiin Porin kaupungin ylläpitämillä Lavian palvelualueen verkkosivuilla. Lavian asukkaat nostivat esille seuraavia liikkumispalvelutarpeita:

  • Porin ja Lavian välillä Kullaan Koskin kautta kulkeva noin klo 8-16 työaikaan sovitettu vuoropari (linja 69) ei toimi asiointiin, koska perilläoloaika Porissa on liian pitkä, eikä se toimi opiskelijoille, koska koulupäivistä tulee yli kymmentuntisia.
  • Lavia-Kankaanpää -vuorot toimivat nyt ensisijaisesti Kankaanpään lukion ja Sataedun opiskelijoiden kulkemiseen ja siksi Laviasta käydään paljolti Kankaanpäässä opiskelemassa. Nykyistä aikataulua voisi kuitenkin paremmin yhteensovittaa oppilaitosten aikataulujen kanssa.
  • Poriin toivotaan asiointia ja kulttuuritapahtumiin osallistumista mahdollistavia joukkoliikenneyhteyksiä, ei niinkään työmatkavuoroja.
  • Lisäksi asukasillan osallistujat toivoivat Lavian sisäisen joukkoliikenteen tarjontaa eli koulukuljetusten siirtämistä suljetuista tilausajoista avoimeksi joukkoliikenteeksi ja ovelta-ovelle -asiointia tukevaa liikkumispalvelua.


Lavian asukasillan keskustelujen tuloksena on VARELY:n ja Kankaanpään kaupungin kanssa neuvoteltu Lavia-Kankaanpää -yhteysvälin vuoroista ja kustannustenjaosta seuraavin tavoittein:

  1. Lavia-Kankaanpää -yhteysvälillä jatkuu uudella sopimuskaudella Kankaanpään lukion ja Sataedun toimipisteen opiskelijoiden tarpeisiin ensisijaisesti suunniteltu avoin joukkoliikenne.
  2. Avoimen joukkoliikenteen hankintakokonaisuudessa tutkitaan aikataulujen yhteensovittamista siten, että syntyy Lavia-Kankaanpää-Pori -matkaketjuja, jolloin Porissa on noin kolme tuntia asiointiaikaa. Toimiva matkaketju korvaisi Lavia-Pori -yhteysvälin joukkoliikenteen (linja 69).
  3. Seutu + -lippujärjestelmä mahdollistaa kohtuuhintaisen lipputuotteen matkaketjun toistuvalle käytölle."

 

Linja 69 nykytilanne

Linjalla 69 tehdään vähiten matkoja kaikista Porin joukkoliikenteen linjoista. Linjaa ajetaan yksi edestakainen vuoro arkipäivisin ympärivuotisesti. Elo-lokakuussa 2023 yhdellä vuorolla matkusti keskimäärin noin neljä matkustajaa. Säännöllistä matkustusta on näkynyt vain kahdelta pysäkiltä (Lavian keskusta, Kullaan Koski).  Linjalla 69 tehtiin vuodessa noin 1800 matkaa.

Linjan 69 liikennöintikustannukset ovat noin 510 euroa päivässä ja 130 000 euroa vuodessa hankintasopimuksen nykyisellä kustannustasolla. Lipputuloilla katetaan alle 5 prosenttia liikennöintikustannuksista. Yhden matkustajan kuljettaminen elo-lokakuussa 2023 maksoi noin 60 euroa. Koulujen kesäloma-aikana linjan 69 matkustus noin puolittuu, mutta liikennöintikustannukset säilyvät samoina eli yhden matkan keskimääräinen hinta on ollut yli sata euroa. 

Matkojen määrän kehitys on ollut laskusuuntaista Porin joukkoliikenteen muuhun linjastoon verrattuna. Syyskaudella 2023 linjan 69 matkojen määrä on ollut noin 15 prosenttia ja kevätkaudella 2023 noin 25 prosenttia pienempi vuoteen 2022 verrattuna. Samaan aikaan Porin joukkoliikenteen kokonaismatkamäärä on kasvanut vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna. 

Lavian linjalla 69 on käytössä samat lipputuotteet kuin muilla Porin joukkoliikenteen linjoilla (esimerkiksi aikuisen kertalippu 3,50 € ja kausilippu 55 €). Edulliset lippuhinnat ja alennuskampanjat eivät ole juurikaan houkutelleet matkustajia. Esimerkiksi 20.–26.2.2022 linjalla 69 kulki keskimäärin 2,1 matkustajaa per vuoro, vaikka matkustus oli maksutonta talvilomaviikon ajan koko Porin joukkoliikenteessä. Talvilomaviikon aikana Porin joukkoliikenteen matkamäärä noin kaksinkertaistui kampanjan ansiosta.

Toimenpide ja perustelut

Joukkoliikennejaostolle ehdotetaan, että suora linja Porista Kullaan Koskin kautta Laviaan lopetetaan kouluvuoden päätteeksi 1.6.2024.  Nykyinen linja 69 on kokonaan Porin kaupungin rahoittama ja 95 % subventioasteella erittäin kustannustehoton.

Lavian asukastilaisuudessa käydyn keskustelun perusteella linjan palvelu ei vastaa lavialaisten Porissa asioimiseen kohdistuvia toiveita eikä tarpeita. Linjan palvelutaso ei vastaa lavialaisten työmatka- eikä opiskelumatkatarpeita. Koska vuoroja on vain kaksi päivässä, vuorotarjontaa vähentämällä ei enää saavuteta säästöä.

Lavialaisilla säilyy mahdollisuus matkustaa Poriin vaihdollisella yhteydellä Kankaanpään kautta, koska Varsinais-Suomen ELY-keskus kilpailuttaa loppuvuodesta 2023 Pohjois-Satakunnan joukkoliikenneyhteydet Laviasta Kankaanpäähän ja Kankaanpäästä Poriin (päätösehdotus kustannustenjakoon osallistumisesta joukkoliikennejaoston kokouksessa 14.11.2023). Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä on VARELY:n Seutu+, eli sen avulla Pori-Kankaanpää-Lavia -matkaketjulle on mahdollista tarjota edullisia sarja- ja kausilippuja. Lavian ja Kankaanpään välille kilpailutetaan kolme vuoroa per suunta. Matkaketjun avulla on mahdollista tehdä Poriin asiointimatka, jolla on noin neljä tuntia aikaa asioinnille julkisissa ja kaupallisissa palveluissa hyvään aukioloaikaan. 

Koulujen loma-aikoina Lavia-Kankaanpää -vuoroja ei ajeta. Liikkumispalvelut ovat tällöin markkinaehtoisia. Asukkaat voivat tarvittaessa hakea sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain nojalla henkilökohtaisia tarveharkintaan perustuvia avustuksia liikkumisen kustannusten kattamiseen.

Porin kaupungin vuotta 2024 koskevan talousarvioprosessin aikana on alustavasti esitetty, että kaupunki aloittaa talouden sopeuttamisohjelman tekemisen vuoden 2024 aikana tavoitteena pysyvät kustannussäästöt vuodesta 2025 alkaen. Linjan 69 lopettaminen tuo vuosittain noin 130 000 euron säästöt joukkoliikenteen järjestämiskustannuksissa ilman että lipputulot juurikaan vähenevät. 

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää, että linjan 69 Lavia - Pori reitti ja vuorotarjonta lopetetaan 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Joukkoliikennejaosto päätti hylätä päätösehdotuksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Arja Laulainen poistui kokouksesta klo 15.57 asian käsittelyn aikana.

Mirva Virtanen teki Juha Hernbergin kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Joukkoliikennejaosto päättää lopettaa linjan 69 reitin ja aikataulun 1.6.2024 alkaen sekä edellyttää joukkoliikenne ja liikkuminen –toimintayksikköä selvittämään vaihtoehtoisia Lavian ja Porin välisiä suoran liikenteen toteuttamismalleja 1.3.2024 mennessä.

Jussi Ihamäki teki Tarja Grönblomin kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Joukkoliikennejaosto hylkää esityksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kaksi kannatettua muutosesitystä, niin asiasta on äänestettävä.

Asiassa suoritettiin äänestys muutosehdotusten välillä:

JAA: Mirva Virtasen tekemä ja Juha Hernbergin kannattama muutosehdotus: Joukkoliikennejaosto päättää lopettaa linjan 69 reitin ja aikataulun 1.6.2024 alkaen sekä edellyttää joukkoliikenne ja liikkuminen –toimintayksikköä selvittämään vaihtoehtoisia Lavian ja Porin välisiä suoran liikenteen toteuttamismalleja 1.3.2024 mennessä.

EI: Jussi Ihamäen tekemä ja Tarja Grönblomin kannattama muutosehdotus: Joukkoliikennejaosto hylkää esityksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.

Äänestyksessä annettiin JAA-ääniä 4 ja EI-ääniä 5. Ei tyhjiä.

Tämän jälkeen asiassa suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Jussi Ihamäen tekemän sekä Tarja Grönblomin kannattaman muutosehdotuksen välillä:

JAA: Pohjaehdotus

EI: Jussi Ihamäen tekemä ja Tarja Grönblomin kannattama muutosehdotus: Joukkoliikennejaosto hylkää esityksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.

Äänestyksessä annettiin JAA-ääniä 0 ja EI-ääniä 9. Ei tyhjiä.

Joukkoliikenne päätti 0-9 hyväksyä muutosehdotuksen, jonka mukaan joukkoliikennejaosto hylkää esityksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.

Valmistelija

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Perustelut

Linjan 69 liikennöinnin lakkauttamisehdotusta on käsitelty joukkoliikennejaostossa 14.11.2023. Päätös oli: ”Joukkoliikennejaosto hylkää esityksen. Joukkoliikenneviranomainen tarkastelee liikenteen asiakasmäärien kehittymistä vuoden jakson ajan ja tekee sen mukaan päätöksen liikenteen tulevaisuudesta.” Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Linjalla 69 on tehty vuonna 2024 noin 100 nousua kuukaudessa. Vuoden aikana nousuja tehdään linjalla 69 nykyään noin 1300. Nousumäärä on vähentynyt tänä vuonna noin neljäsosalla vuoteen 2023 verrattuna. Tänä vuonna nousuja on ollut Laviasta keskimäärin noin kaksi päivässä ja Kullaalta keskimäärin alle yksi päivässä, kesäkuukausina Laviasta noin 1,5 ja Kullaalta alle 0,5 päivässä.

Yhden nousun hinta linjalla 69 oli tammi-elokuussa 2024 noin 100 euroa. Lipputuloilla katettiin tammi-elokuussa kuukausittain 2–3 prosenttia linjan 69 liikennöintikustannuksista. Inflaatiokehitystä seuraavat linjan 69 liikennöintikustannukset, noin 520 euroa päivässä, ovat säilyneet samoina vuoden takaiseen verrattuna, mutta matkustus ja lipputulot ovat vähentyneet.

Porin joukkoliikenteen muilla heikoimmin kannattavilla linjoilla yhden nousun hinta on noin 15–20 euroa kuukaudesta ja asiakasmäärästä riippuen.

Linjan 69 lopettaminen tuo vuosittain noin 130 000 euron säästöt joukkoliikenteen järjestämiskustannuksissa ilman että lipputulot juurikaan vähenevät. Porin kaupunki osallistuu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Seutu+-linjojen 320 ja 321 Lavia–Kankaanpää rahoittamiseen. Liikenteen aikatauluista ja lipuista löytyy lisätietoja seutuplus.fi-sivustolta.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää, että linja 69 Lavia–Pori reitti ja vuorotarjonta lopetetaan 21.12.2024 alkaen.

Päätös

Joukkoliikennejaosto päätti, että linja 69 Lavia–Pori reitti ja vuorotarjonta lopetetaan 21.12.2024 alkaen.

Lisäksi jaosto totesi, että Elinvoima- ja ympäristötoimiala selvittää mahdollisuuksia korvaavalle liikenteelle Laviasta Poriin.

Kokouskäsittely

Kokouksen kuluessa Jussi Ihamäki ehdotti, että päätösehdotuksen lisäksi Elinvoima- ja ympäristötoimiala selvittää mahdollisuuksia korvaavalle liikenteelle Laviasta Poriin. Jaosto hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikennejaosto on kokouksessaan 8.10.2024 § 16 päättänyt lopettaa linjan 69 Lavia-Pori reitin ja vuorotarjonnan 21.12.2024 alkaen. Asiasta on jätetty oikaisuvaatimus 30.10.2024.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että lopettamispäätös on kumottava ja linjan 69 liikennöintiä jatkettava Laviaan ja Sastamalan Kiikoisiin nykyisin aikatauluin. Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että linjan nimityksenä tulee käyttää koko reitin kattavaa ilmausta Kiikoinen – Lavia – Pori, koska päätöksessä ollut nimi Lavia-Pori antaa väärän kuvan linjan pituudesta ja kattavuudesta. Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa myös, että Lavian alueella joukkoliikenteen palvelu on huonoa, eikä Lavian ja Kankaanpään välinen joukkoliikenne korjaa tilannetta. Oikaisuvaatimuksen tekijä huomauttaa, että päätöksessä ei ilmene, että Kankaanpään kaupunki kattaa osan Lavia-Kankaanpää -vuorojen kustannuksista. Toissijaisesti oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii asian palauttamista valmisteluun niin, että selvitetään Sastamalan kaupungin mahdollisuudet osallistua liikennöinnin kustannuksiin, koska reitti on palvellut ainakin Kiikoisten Tervahaudan, Nevanperän ja kirkonkylän asukkaita.

Avoin joukkoliikenne on kunnalle ei-lakisääteinen tehtävä, jolloin kunnalla on lähtökohtaisesti itsehallintoonsa perustuen laaja harkintavalta päättää miten, minne ja millaista joukkoliikennepalvelua kunnassa tarjotaan. Lipputuloilla katettiin tammi-elokuussa kuukausittain 2–3 prosenttia linjan 69 liikennöintikustannuksista, eli palvelun ylläpito oli tehotonta verovarojen käyttöä.

Linja 69 Lavia-Pori lopettamispäätös tarkoittaa, että Porin kaupunki luopuu reitin ja palvelun yksinoikeudesta. Muu toimija voi tarjota joukkoliikennepalvelua markkinaehtoisesti samalle reitille 22.12.2024 alkaen.

Lavia-Kankaanpää -vuorot ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kilpailuttamia osana isompaa Pohjois-Satakunnan avoimen joukkoliikenteen kilpailutusta ajalle 1.6.2024-31.5.2027. Sopimuksen hankintakustannukset jaetaan ELY-keskuksen, Jämijärven, Kankaanpään, Karvian, Pomarkun ja Porin kesken.

Naapurikunta saa hankkia alueelleen palvelusopimusasetuksen mukaista liikennettä noudattaen hankintalakia täydentääkseen alueensa liikkumispalveluja. Kunnan tai kuntayhtymän hankkima liikenne voi vähäisessä määrin ulottua sen varsinaisen toimivalta-alueen ulkopuolelle, esimerkiksi Laviaan. Pirkanmaan ELY-keskus on luopunut Lavia-Sastamala -yhteysvälin joukkoliikenteen kilpailuttamisesta ja kustantamisesta.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.