Valmistelija
Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi
Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi
Perustelut
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Milka Tommila, jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.2.2023 § 34 Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisen selvittämistä koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.
Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 6.3.2023 § 98 aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot 31.5.2023 mennessä.
Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:
Valtuustoaloitteessa esitetään selvitystä Porin kaupungissa toimivien yhdistysten toimintaedellytysten varmistamisesta ja säilyttämisestä hyvinvointialueiden voimaantulon myötä.
Vapaa-ajan lautakunnan vastuualueeseen kuuluvat seuraavat toiminta-avustuskokonaisuudet:
- kulttuurin toiminta-avustukset
- liikunnan toiminta-avustukset
- nuorisotyön toiminta-avustukset
- hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustukset
Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustusten osalta soteuudistus ja hyvinvointialueiden muodostuminen ei ole vaikuttanut avustuskelpoisten yhdistysten, avustuskriteerit täyttävän toiminnan tai käytössä olevan toiminta-avustusmäärärahan määrään. Talousarviossa avustuksiin osoitettu määräraha vuodelle 2023 on kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön osalta samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Kulttuurin toiminta-avustusten osalta vuoden 2023 määräraha on 86 819 euroa. Vuonna 2023 kulttuurin toiminta-avustusta myönnettiin 46 hakijalle. Vuonna 2022 kulttuurin toiminta-avustusta myönnettiin 46 hakijalle. Liikunnan ja nuorisotyön yhteenlaskettu määräraha vuodelle 2023 on 489 736 euroa, josta liikunnan toiminta-avustusten osuus on 384 136 euroa ja nuorisotyön osuus 105 600 euroa. Vuonna 2023 liikunnan toiminta-avustusta myönnettiin 65 hakijalle ja nuorisotyön toiminta-avustusta 34 hakijalle. Vuoden 2022 osalta liikunnan toiminta-avustusta myönnettiin 63 hakijalle ja nuorisotyön toiminta-avustusta 35 hakijalle.
Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustukset jaetaan loppuvuodesta avattavan haun pohjalta, mikäli valtuuston vahvistamassa seuraavan vuoden talousarviossa on varattu määrärahaa avustuksiin. Yhdistysten avustuskelpoisuus ja avustettava toiminta määritellään kaupungin voimassa olevissa avustusperiaatteissa sekä avustusperiaatteita täydentävissä, vuosittain hyväksyttävissä avustuskohtaisissa avustusohjeissa. Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön parissa toimivien yhdistysten osalta hyvinvointialueiden käynnistyminen ei ole heikentänyt toiminta-avustuskelpoisten yhdistysten toimintaedellytyksiä.
Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä suurimmat vaikutukset kohdistuvat vapaa-ajan lautakunnan alaisten toiminta-avustusten osalta hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustuksiin. Tuon avustuskategorian kentällä toimii suuri joukko yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joiden avustamiseen on määritelty avustettavan toiminnan perusteella selkeä vastuunjako kaupungin ja hyvinvointialueen välille. Esimerkkinä rajauksesta toimii kunnan vastuulle, ja näin myös avustusten piiriin, jäänyt ennaltaehkäisevä toiminta, kun taas vastaavana esimerkkinä hyvinvointialueen vastuulle jääneestä toiminnasta on kuntouttava työtoiminta, jonka avustaminen kuuluu hyvinvointialueen avustusten piiriin.
Vuoden 2023 alusta kaikista toiminta-avustuksista päättäminen keskitettiin vapaa-ajan lautakunnan vastuualueelle, mutta hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustuksiin liittyvä valmistelutyö tehdään edelleen elinvoima- ja ympäristötoimialan valmistelijoiden työnä
Vapaa-ajan lautakunta pitää valtuustoaloitteessa esiin nostettua huolta yhdistysten toimintaedellytyksistä tärkeänä. Hyvinvointialueen avustusten piirissä olevissa yhdistyksissä tehdään myös kaupungin näkökulmasta tarpeellista työtä, joten näiden yhdistysten toimintaedellytysten turvaaminen on, käytettävissä olevien resurssien ja hyvinvointialueen kanssa sovittujen reunaehtojen puitteissa, perusteltua. Vapaa-ajan lautakunta toteaa myös, että kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustusten piirissä olevien yhdistysten toimintaedellytyksiin ei hyvinvointialueiden aloittaminen ole vaikuttanut.
Ehdotus
Esittelijä
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.