Perustelut
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista edellyttää, että kunnan on laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua. Suunnitelman hyväksyy kunnanvaltuusto ja se on tarkistettava valtuustokausittain.
Suunnitelmassa on:
1) arvioitava ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tilaa, ikääntyneelle väestölle tarjolla olevien palvelujen riittävyyttä ja laatua sekä ikääntyneen väestön palveluntarpeeseen vaikuttavia tekijöitä;
2) määriteltävä tavoitteet ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä ikääntyneelle väestölle tarjottavien palvelujen määrän ja laadun kehittämiseksi;
3) määriteltävä toimenpiteet, joilla kunta vastaa 2 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden toteutumisesta, sekä arvioitava voimavarat, jotka kunnassa tarvitaan toimenpiteiden toteuttamiseksi;
4) määriteltävä kunnan eri toimialojen vastuut 3 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden toteuttamisessa; sekä
5) määriteltävä, miten kunta toteuttaa yhteistyötä 4 §:n 2 momentissa tarkoitettujen tahojen kanssa.
Kunnan on otettava suunnitelma huomioon valmisteltaessa ikääntyneen väestön asemaan ja iäkkäiden henkilöiden tarvitsemiin palveluihin vaikuttavaa kunnan päätöksentekoa, kuntalain (365/1995) 65 §:ssä tarkoitettua talousarviota ja -suunnitelmaa sekä terveydenhuoltolain 12 §:n 1 momentissa tarkoitettua raporttia ja hyvinvointikertomusta
Edellinen Porin yhteistoiminta-alueen vanhuspalveluiden suunnitelma vuoteen 2020 hyväksyttiin valtuustossa 10.2.2014 §16. Viime hallituskaudella 2018 tehtiin maakunnallinen vanhuspalveluiden Ikästrategia. Syksyn 2020 aikana työstettiin uutta vanhuspalvelusuunnitelmaa ja samalla odotettiin kansallisia linjauksia.
Lokakuussa 2020 tuli uusi päivitys vanhuspalvelulakiin muun muassa ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitukseen ja asiakkaan arviointiin. Lisäksi lokakuussa 2020 julkaistiin Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030. Tavoitteena ikäkyvykäs Suomi.
Iäkkäiden palveluiden suunnitelmaa käsiteltiin Porin perusturvan johtoryhmässä 24.11.2020 ja sen jälkeen pyydettiin Porin perusturvan vastuualueiden kommentit 10.12.20 mennessä. Tämän jälkeen työryhmä kävi kommenttiehdotukset lävitse ja lähetti Iäkkäiden palveluiden suunnitelman Porin, Ulvilan ja Merikarvian vanhusneuvostoille, sekä Porin kaupungin hallintokunnille lausunnolle. Lausunnot pyydettiin 31.12.2021 mennessä. Perusturvalautakunta käsitteli Iäkkäiden suunnitelmaa helmikuussa 18.2.2021ja palautti sen uudelleen valmisteltavaksi. Lautakunta esitti suunnitelmaan enemmän konkreettisia toimenpiteitä, toimenpideohjelma taulukkoon vastuuhenkilöiden lisäyksen ja lisäksi joukkoliikennelaitoksen lausunnon.
Koska kunnallisvaalit käytiin keväällä ja Iäkkäiden suunnitelma tulee hyväksyä valtuustokausittain, päädyttiin tuomaan Iäkkäiden suunnitelma uusille päättäjille. Lisäksi kesäkuussa 2021 päätettiin uusien hyvinvointialueiden muodostumisesta, joka vaikuttaa myös Iäkkäiden suunnitelman voimassaoloaikaan.
Lausuntoja on tullut 7.1.2021 mennessä Porin vanhusneuvostolta, Ulvilan vanhusneuvostolta, Ulvilan kaupunginhallitukselta, Porin ympäristölautakunnalta, Porin vapaa-aikalautakunnalta, Porin kulttuurilautakunnalta ja Merikarvian kunnalta. Lisäksi pyydettiin joukkoliikennelaitoksen lausunto, joka on saapunut 15.3.2021.
Ehdotus
Perusturvalautakunta hyväksyy Porin yhteistoiminta-alueen iäkkäiden suunnitelman vuoteen 2023. Perusturvalautakunta esittää suunnitelman kaupunginhallitukselle edelleen toimitettavaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.
Lisätietojen antaja Iäkkäidenpalveluiden johtaja Pirjo Rehula, perusturvakeskus, puh. 044 701 4463